Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Ραβανί εκμέκ (φωτογραφίες)

http://2.bp.blogspot.com/-AiCd6irdfaQ/U-8H7JrrucI/AAAAAAAAD_I/7oOvx4TC21w/s1600/SAM_1943.JPG

Σήμερα έφτιαξα το αγαπημένο μου γλυκό. Αυτό είναι το εκμέκ κανταΐφι. Η αγάπη μου για τα παραδοσιακά γλυκά είναι πασίγνωστη, κι εγώ πάλι, δε μπορώ παρά να το μοιραστώ μαζί σας. Αν σας αρέσει το κανταΐφι εκμέκ, θα ξετρελαθείτε μ’ αυτό. Δεν υπάρχει ωραιότερο.
Παραδέχομαι ότι είναι λίγο χρονοβόρο, όμως είναι πολύ εύκολο, συνδυάζει σιρόπι, κρέμα, σαντιγί, ό, τι καλύτερο μπορεί να ζητήσει κάποιος για το τέλος ενός γεύματος, ενός κεράσματος, ή και απλά της λιγούρας.
Ας δούμε πως γίνεται:
Υλικά:
βάση:
1/2 κιλό φύλλο κανταΐφι
2/3 πλάκας μαργαρίνη
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
σιρόπι:
4 ποτήρια νερό
4ποτήρια ζάχαρη
κρέμα:
2 λίτρα γάλα (φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ)
9 κουτάλια ζάχαρη
1 φάκελο κορν φλάουερ για γλυκά
4 κρόκοι αυγών
σαντιγί:
1 φάκελο σαντιγί σε σκόνη
1 ποτήρι γάλα κρύο
1 ασπράδι αυγού
-2 κούπες ψιλοκομμένα αμύγδαλα
http://1.bp.blogspot.com/-9DYtqNxFFkY/U-8FCA564AI/AAAAAAAAD9o/41LSQ6ouE5s/s1600/SAM_1899.JPG
Οδηγίες: Η δόση είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC., στις αντιστάσεις πάνω- κάτω.

Ανοίγουμε καλά το κανταΐφι, και το απλώνουμε σε όλο τα ταψί. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και ραντίζουμε καλά το κανταΐφι.

http://1.bp.blogspot.com/-IM1rbtdn-Bg/U-8FCsvTj_I/AAAAAAAAD9s/Z5VQFq-4WF0/s1600/SAM_1900.JPG

Ανακατεύουμε τη 1 κούπα ζάχαρη με την κανέλα και την πασπαλίζουμε στο κανταΐφι. Ψήνουμε στον φούρνο 25’περίπου,ώσπου να ροδίσει.

http://3.bp.blogspot.com/-V3zMHm90YQo/U-8FCR2aGOI/AAAAAAAAD9w/xKT35vPZnig/s1600/SAM_1901.JPG

Εν τω μεταξύ, πάνω στη φωτιά, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της κρέμας μαζί, ώσπου να πήξει. Πρέπει να είναι κρύα.

http://2.bp.blogspot.com/-ZvSY7j0LSyg/U-8F37AWLBI/AAAAAAAAD-A/q1JQK_CybKA/s1600/SAM_1903.JPG

Όταν βγει το κανταΐφι από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει,κι ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σιγοβράζουμε για 10′ 3 ποτήρια ζάχαρη και 3 ποτήρια νερό.

http://3.bp.blogspot.com/-wqKMnercG58/U-8F5UyQVKI/AAAAAAAAD-I/-4WkG1VODvo/s1600/SAM_1905.JPG

Εν τω μεταξύ, ψήνουμε τα αμύγδαλα στο γκριλ με ανοιχτό τον φούρνο ώσπου να ροδίσουν. Προσέχουμε γιατί καίγονται εύκολα.

http://4.bp.blogspot.com/-CB_FCerbinQ/U-8F6eyiIuI/AAAAAAAAD-Q/NHm8gWC1BRQ/s1600/SAM_1907.JPG

Μόλις περάσουν τα 10′ λεπτά, σιροπιάζουμε το κανταΐφι με το μισό σιρόπι, και σκεπάζουμε με πετσέτα να “ιδρώσει” το γλυκό. Στο υπόλοιπο σιρόπι προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για άλλα 10′.

http://2.bp.blogspot.com/-N-EptBGeB2E/U-8Guf5unXI/AAAAAAAAD-Y/ho6-Gv5QoW0/s1600/SAM_1908.JPG

Και σιροπιάζουμε το γλυκό μας. Μην παραλείψετε αυτό το βήμα φίλοι μου. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά. Το έχω δοκιμάσει σιροπιάζοντάς το μια κι έξω, αλλά δεν έγινε το ίδιο.

http://1.bp.blogspot.com/-fktCnNFTpgI/U-8GvLJOGpI/AAAAAAAAD-g/IVBbko46p4Y/s1600/SAM_1909.JPG

Από πάνω απλώνουμε παντού την κρύα κρέμα.

http://2.bp.blogspot.com/-fwiIeFqv1Yo/U-8GvxzTLUI/AAAAAAAAD-o/H3gl3GGXs0c/s1600/SAM_1911.JPG

Ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας την σκόνη με το γάλα για 4′. Στο τέλος προσθέτουμε και το ασπράδι και χτυπάμε για ακόμα 1′ λεπτό. Έτσι η υφή της σαντιγί γίνεται πιο κρεμώδης και δεν ξεραίνεται.

http://1.bp.blogspot.com/-fghVXr1xtiU/U-8How5G2bI/AAAAAAAAD-0/QEPuQamW_2U/s1600/SAM_1912.JPG
http://1.bp.blogspot.com/-wv-MKltB43k/U-8HohNKXDI/AAAAAAAAD-w/q6ZbzaWsfKo/s1600/SAM_1913.JPG

Από πάνω πασπαλίζουμε τα αμύγδαλα.

http://4.bp.blogspot.com/-us3eTpSYjfk/U-8Ho7JVB1I/AAAAAAAAD-4/qET8P9dHyhM/s1600/SAM_1914.JPG

Κρατάμε πάντα στο ψυγείο.Πρέπει να είναι καλά κρύο. Και… σερβίρουμε.

http://2.bp.blogspot.com/-AiCd6irdfaQ/U-8H7JrrucI/AAAAAAAAD_I/7oOvx4TC21w/s1600/SAM_1943.JPG
Γλυκιές απολαύσεις φίλοι μου! Και Γεια Στα Χέρια σας!

 masasoura.blogspot.com

 

Back to top button