ευρωπηΚόσμος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία για το Brexit

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε με ευρεία πλειοψηφία τη Συνθήκη Αποχώρησης, που καθορίζει τους όρους του διαζυγίου μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως στη συμφωνία για το Brexit με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές.
Πρόκειται για το τελευταίο σημαντικό βήμα πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας, τρεισήμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία.
Το σώμα διέκοψε τη συνεδρίαση με τους ευρωβουλευτές να τραγουδούν όρθιοι το παραδοσιακό σκωτσέζικο τραγούδι Auld Lang Syne για να αποχαιρετήσουν τη Βρετανία.
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει τώρα να δώσουν την τελική έγκρισή τους στη συμφωνία σε μια έγγραφη, τυπική διαδικασία.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους Βρετανούς ευρωβουλευτές: Θα μας λείψετε

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποχαιρέτισε με συγκίνηση  τους Βρετανούς βουλευτές πριν από την ψηφοφορία για την επικύρωση της συνθήκης αποχώρησης της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
“Θα σας αγαπάμε πάντα και δεν θα είμαστε ποτέ μακριά”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στους Βρετανούς ευρωβουλευτές, μόλις πριν από την ψηφοφορία της επικύρωσης της συνθήκης του Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο ημέρες πριν από το διαζύγιο.
“Θα αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα  για να καταλήξουμε σε αποτελέσματα” στη διαπραγμάτευση  για τη μελλοντική σχέση, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον των βουλευτών στη σύνοδο της ολομέλειας στις Βρυξέλλες, πριν απευθυνθεί στους Βρετανούς: “Θα μας λείψετε”, είπε.
Η  ψηφοφορία διεξήχθη για να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συνθήκη που το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες διαπραγματεύτηκαν επί μακρόν, τριάμισυ χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Οι παρεμβάσεις

“Για να είμαι σαφής, η σημερινή ψηφοφορία δεν είναι υπέρ ή κατά του Brexit, είναι μια ψηφοφορία υπέρ ενός συντεταγμένου Brexit έναντι ενός άτακτου Brexit”, υπογράμμισε ο Βέλγος Γκι Φερχόφσταντ. Το Brexit είναι “επίσης μια αποτυχία της Ένωσης”, τόνισε ενθαρρύνοντας για μια μεταρρύθμιση της Ευρώπης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, απελευθερωμένη από κανόνες ομοφωνίας και παρεκκλίσεις.

«Λυπάμαι που η Βρετανία επέλεξε να είναι μόνη παρά να είναι αλληλέγγυη. Πρόκειται προφανώς για μια θλιβερή… ημέρα» είπε ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, που έχει επιφορτιστεί με τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση με το Λονδίνο.

«Η ψηφοφορία δεν είναι υπέρ ή κατά του Brexit, είναι μια ψηφοφορία για ένα συντεταγμένο Brexit έναντι ενός άτακτου Brexit» υπογράμμισε ο Βέλγος Γκι Φερχόφσταντ. Επισήμανε, εντούτοις, ότι το Brexit είναι «επίσης μια αποτυχία της Ένωσης».

Στην τελευταία ημέρα του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νάιτζελ Φάρατζ, που στήριξε με σθένος το Brexit, είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει «επιστροφή» μόλις η Βρετανία αποχωρήσει.

«Η Βρετανία δεν ταίριαζε, θα είμαστε καλύτερα εκτός», τόνισε.

«Εάν οι άνθρωποι απομακρύνονται από το ευρωπαϊκό σχέδιο, έχουν το συναίσθημα ότι οι πολιτικές της ΕΕ υπηρετούν, πάνω απ’ όλα, τα συμφέροντα μιας μειοψηφίας εις βάρος της πλειοψηφίας. Το Brexit είναι ένα μάθημα για όλους εμάς», υποστήριξε ο Βέλγος βουλευτής των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρ.

Η επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), η Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρθία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και δήλωσε «συντετριμμένη» από την αποχώρηση των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος.

«Είναι μια θλιβερή ημέρα για το κοινοβούλιό μας» σημείωσε και ο Νταβίντ Σασόλι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Σε μια ημέρα όπως αυτή, πρέπει να παραμείνουμε πιο ενωμένοι», υπογράμμισε.

«Arrivederci» είπε στους αποχωρήσαντες.

Έπειτα από 47 χρόνια κοινών σχέσεων, συχνά δύσκολων, μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, το Brexit θα γίνει πραγματικότητα την Παρασκευή στις 23.00 ώρα Βρετανίας και ώρα Γκρίνουιτς.

Ένα κεφάλαιο κλείνει, μια νέα περίοδος διαπραγματεύσεων, επίσης δύσκολη, ξεκινά: κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας το Λονδίνο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κοινοτικούς κανόνες, η ΕΕ και το Λονδίνο θα πρέπει να αποφασίσουν για την μελλοντική σχέση τους, ιδίως την εμπορική.

ΑΠΕ

Back to top button