Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Γαλατόπιτα

http://4.bp.blogspot.com/-jsSoC0xiiM8/Vl_7UZrm8fI/AAAAAAAAGRM/anSugl7sMF8/s1600/SAM_5056.JPG

Έχουμε γράψει ξανά και ξανά ότι δεν υπάρχει τίποτα να προσάψουμε στην πληρότητα της ελληνικής κουζίνας, που με την σοφία αποκτημένη με το πέρασμα των αιώνων ,είτε χρόνων πλούσιων είτε ισχνών, λίγο έχει αλλάξει, λόγω αυτής ακριβώς της ολοκλήρωσής της.

Πολύ  πομπώδης ο πρόλογός μας σήμερα γι’αυτήν την ταπεινή συνταγή, αλλά είναι απλώς μια υπενθύμιση ότι το τέλειο βρίσκεται στην απλότητα. Η γαλατόπιτα είναι μια συνταγή που αποτελείται από βάσεις της ελληνικής διατροφής, τα γαλακτοκομικά και τα σιτηρά. Λίγα πράγματα στη διάθεση τους είχαν οι Ελληνίδες νοικοκυρές, αλλά κατάφερναν πάντα να μεγαλουργούν. Όπως πάντα. Πολύ νόστιμη γαλατόπιτα, με υλικά από το ψυγείο και το ντουλάπι της κουζίνας μας. Ας δούμε πως γίνεται:

Υλικά:

1 λίτρο γάλα

1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

1,5 κούπα ζάχαρη

125γρ (1/2 πακέτο)μαργαρίνη ή βούτυρο

3 αυγά

2 βανίλιες

σιρόπι

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

μια φλούδα πορτοκαλιού

πασπάλισμα

κανέλα

http://1.bp.blogspot.com/-xJFg-JaCAQI/Vl_5u8_nJLI/AAAAAAAAGQc/52G3Pwy7FKk/s1600/SAM_5044.JPG

Οδηγίες:

Σπιτικά υλικά, τίποτα ιδιαίτερο που να μη βρίσκουμε στην κουζίνα μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC, στις αντιστάσεις πάνω- κάτω.

http://4.bp.blogspot.com/-v_m_cCYRtHY/Vl_5vaCUWrI/AAAAAAAAGQg/_Clp0tcdorA/s1600/SAM_5046.JPG
Σε κατσαρολάκι χτυπάμε τ’ αυγά με τον αβγοδάρτη.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
http://3.bp.blogspot.com/-JjRZMyRa-Wg/Vl_5r7uO9XI/AAAAAAAAGQU/PD4u0CVH7lQ/s1600/SAM_5047.JPG
Στη συνέχεια όλα τα υλικά της κρέμας, εκτός της μαργαρίνης. Τόσο απλά. Ρυθμίζουμε το μάτι της κουζίνας στο δυνατό και ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να πήξει η κρέμα.
http://4.bp.blogspot.com/-1ggPeKkE_P8/Vl_6eWCZjPI/AAAAAAAAGQs/kc_gh9DCsmc/s1600/SAM_5049.JPG
Μόλις πήξει, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
http://2.bp.blogspot.com/-1tEOQX4OiJY/Vl_6iHb9DHI/AAAAAAAAGQ4/-7JRvYAlQLM/s1600/SAM_5050.JPG
Απλώνουμε την κρέμ σε ταψάκι 28νο και ψήνουμε για 1 ώρα- 1 ώρα και 10′, ώσπου να ροδίσει.
http://2.bp.blogspot.com/-didKFrPOVV4/Vl_6iLgIzbI/AAAAAAAAGQ0/XiZdqH8EXfg/s1600/SAM_5051.JPG
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώσει. Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί σε κατσαρολάκι και βράζουμε 5′. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
http://2.bp.blogspot.com/-xa7Ktq8zZcY/Vl_7UvGDoLI/AAAAAAAAGRQ/X1t3ve2zLHQ/s1600/SAM_5055.JPG

Το γλυκό μας είναι έτοιμο όταν το τρυπήσουμε με μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα και βγει καθαρή. Μόλις ψηθεί το γλυκό, το βγάζουμε από τον φούρνο και το σιροπιάζουμε με το κρύο πλέον σιρόπι. Αφήνουμε να τ απορροφήσει όλο και να κρυώσει καλά, πριν το κόψουμε. Διατηρούμε στο ψυγείο,όπου και γίνεται πιο νόστιμο.

http://2.bp.blogspot.com/-xa7Ktq8zZcY/Vl_7UvGDoLI/AAAAAAAAGRQ/X1t3ve2zLHQ/s1600/SAM_5055.JPG
Κόβουμε σε κομμάτια, σερβίρουμε σε πιατάκι με ένα ποτήρι δροσερό νερό, και πασπαλίζουμε με κανέλα. Ή άχνη ζάχαρη και κανέλα.http://4.bp.blogspot.com/-jsSoC0xiiM8/Vl_7UZrm8fI/AAAAAAAAGRM/anSugl7sMF8/s1600/SAM_5056.JPG

Τέλειο!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!

Μαρία Παπαϊωάννου

 masasoura.blogspot.com

Back to top button