Καστοριά

Η οικονομία της Καστοριάς “αιμορραγεί” από τις αγορές μέσω διαδικτύου (έρευνα)

Ολέθριες επιπτώσεις και για την αγορά της Καστοριάς φαίνεται να έχει το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για αγορές μέσω διαδικτύου

Της Ελένης Μελά

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, διαπιστώθηκε πως ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της πόλης μας έχει στρέψει αποκλειστικά το ενδιαφέρον του στις διαδικτυακές αγορές. Ένας στους τρεις αγοράζει μόνο με αυτόν τον τρόπο, ενώ όλο και πιο σπάνιες είναι πλέον οι περιπτώσεις εκείνων που δεν έχουν παραγγείλει ποτέ, έστω και ένα προϊόν από τον ίντερνετ.

Η Σοφία Κ. 45 ετών από την Καστοριά μας είπε χαρακτηριστικά: ‘’Ήμουν πάντα επιφυλακτική με τις αγορές από το διαδίκτυο. Τον τελευταίο χρόνο, όμως αγοράζω αποκλειστικά από εκεί. Βρίσκω πάντα αυτό που θέλω, στην καλύτερη τιμή, ενώ η εξυπηρέτηση είναι άψογη’’.

Ο Κώστας 53 ετών μας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή του. ‘’Βρίσκω πάντα ελκυστικές τιμές στα προϊόντα που παραγγέλνω. Έρχονται άμεσα, ενώ έχω και την δυνατότητα να τα επιστρέψω αν δε με ικανοποιούν. Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα είναι η εξυπηρέτηση. Δυστυχώς πολλοί επιχειρηματίες της Καστοριάς αδυνατούν η δε θέλουν να εξυπηρετήσουν’’.

Αναμφίβολα, οι αγορές μέσω διαδικτύου δεν αποτελούν μια εποχιακή μόδα που ήρθε για να φύγει. Η ευκολία που δημιουργούν στην προμήθεια ενός προϊόντος είναι κάτι το εξαιρετικά ελκυστικό, κερδίζοντας έτσι το ενδιαφέρον, αλλά και την εμπιστοσύνη μικρών και μεγάλων.

Η Μαρία Χ. μαθήτρια λυκείου μας μίλησε για τις πρώτες της διαδικτυακές αγορές. ‘’Το ζήτησα σαν δώρο από τους γονείς μου. Βρήκα σχετικά φθηνά αυτό που ήθελα, χωρίς επιπλέον έξοδα αποστολής. Οι γονείς μου δεν περίμεναν να έχω κάνει μια τόσο πετυχημένη επιλογή. Τώρα ενδιαφέρονται και οι ίδιοι, περισσότερο για το διαδίκτυο’’.

Από την άλλη πλευρά ο εμπορικός κόσμος της Καστοριάς παρακολουθεί ανήσυχος τις εξελίξεις. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καστοριάς Βαγγέλης Πανταζής τόνισε μεταξύ άλλων ότι: ‘’Πράγματι είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο, όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά και για τον εμπορικό κόσμο όλης της χώρας. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι έχει μόνο αυξητικές τάσεις, γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην ελληνική αγορά. Εμείς σε κάθε τέτοια περίπτωση τονίζουμε ότι καλό θα είναι ο καταναλωτής να βλέπει απευθείας το προϊόν που θέλει να αγοράσει, έτσι όπως αυτό είναι στα ράφια των καταστημάτων και όχι μια εικόνα μέσα από το διαδίκτυο. Και αφού το πάρει αν κάτι δεν πάει καλά, να μπορεί να το αντικαταστήσει άμεσα και να κάνει τα όποια παράπονα. Επαναλαμβάνω, σαφώς και δημιουργείται πρόβλημα και αν ισχύουν τα όσα ακούγονται για τα ποσά που φεύγουν σε καθημερινή βάση από την πόλη μας για διαδικτυακές αγορές, τότε προφανώς και το πρόβλημα γίνεται εντονότερο’’.

Ποίοι θα πρέπει άραγε να είναι οι στόχοι των επιχειρηματιών σήμερα προκειμένου να κινηθεί καλύτερα η αγορά; Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καστοριάς μας απάντησε ‘’Παρά το γεγονός ότι στην πόλη μας έκαναν την εμφάνιση τους νέες επιχειρήσεις, ωστόσο, δυστυχώς περισσότερα παραμένουν στον αριθμό τα κλειστά καταστήματα. Όλοι μας οι επιχειρηματίες, όσοι έχουμε απομείνει πλέον στην αγορά και δεν μιλάω μόνο για την πόλη μας, στο μέτρο του δυνατού και των δυνατοτήτων μας θα πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Να φέρουμε, δηλαδή καλύτερα προϊόντα στα καταστήματα μας και να γίνουμε ανταγωνιστικοί στις τιμές. Αυτά νομίζω ότι είναι τα δύο κυρίαρχα στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως’’.

Αναμφίβολα ο καθένας μας θα πρέπει να βρει τις ισορροπίες του ανάμεσα στην καθημερινή ζωή και το διαδίκτυο. Καλό θα ήταν να εμπιστευόμαστε τις αγορές διαδικτυακά μόνο όταν δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρούμε το προϊόν που θέλουμε με την ανάλογη ποιότητα κ με ικανοποιητική σχετικά τιμή. Κανείς μας, άλλωστε δεν θα ήθελε να ζει σε μια πόλη άδεια από καταστήματα και το μοναδικό φως που θα βλέπει να προέρχεται μόνο από την οθόνη του υπολογιστή η του κινητού του.

kastoria365.gr

 

 

 

3 Comments

  1. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ……….ΑΝ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 100€ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, 50€ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ, GLOBALITY ΑΛΛΩΣΤΕ BIΩΝΟΥΜΕ, ΤΙ ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ????????

    1. Θα προσέθετα ότι, αν με υποδεχτεί ο καταστηματάρχης με ένα (επαγγελματικό) χαμόγελο, μια (επιτηδευμένη) διάθεση για εξυπηρέτηση και – κυρίως – αν δε με βλέπει σαν το μεροκάματο της μέρας, θα ήθελα να αφήνω τα λεφτά μου στην Καστοριά. Δυσκολεύομαι όμως, για όλους τους παραπάνω λόγους, τους δικούς μου όσο και του (κυρίου ή κυρίας) Α.Ν.

      Θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει βίωμα στον εμπορικό κόσμο της Καστοριάς (αν δεν θέλει την οικονομική αιμορραγία προς τις αγορές της Κοζάνης ή τις αντίστοιχες διαδικτυακές), ότι ο ευχαριστημένος πελάτης, θα φέρει άλλους δέκα, ενώ ο δυσαρεστημένος πελάτης θα διώξει εκατό …………

  2. Ας φροντίσουν οι καταστηματάρχες εδώ να γίνουν λίγο πιο ανταγωνιστικοι/λογικοί. Σαφώς και ένα προϊόν σε φυσικό κατάστημα θα είναι λίγο ακριβότερο λόγο εξόδων επιχείρησης, αλλά να υπάρχει και ένα μέτρο.
    π.χ. κινητό που βρήκα ονλαιν 150 ευρώ, πήγα ρώτησα εδώ και το είχε 165. Το πήρα απο εδώ φυσικά για να στηρίξω την τοπική κοινωνία μιας και η διαφορά ήταν μικρή. Όμως μια ηλεκτρική σκούπα που είχε 170 ονλαιν, εδώ μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών την είχε 240. Ε μην τρελαθουμε. 70 ευρώ πάνω?? Να στηριξουμε την τοπική εμπορική κοινωνία αλλά όταν αυτή δεν πάει να μας πιάσει “κωτσο”.

Back to top button