Ζήσης Τζηκαλάγιας: “Από την Τσικνοπέμπτη και μετά δε θα παραστώ σε καμία κοπή βασιλόπιτας”

Πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις έχουν εθιμικό χαρακτήρα. Αποτελούν μία ευκαιρία έκφρασης των συλλόγων και των μελών αυτών, επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και ίσως αποτελούν και έναν επιπρόσθετο λόγο αιτιολόγησης της ύπαρξης αυτών. Αυτή η περίοδος μετά τις γιορτές των “Χριστουγέννων” κυριαρχείται από τις εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας ή πίτας ή πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Ξεκινούν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και …δεν τελειώνουν! ποτέ.Πολλές φορές προβληματίστηκα μέχρι πότε πρέπει να γίνονται. Αν σε αυτό πρέπει να κυριαρχούν κριτήρια θεολογικά η εθιμικά- κοινωνικά. Προσωπικά πάντοτε εκφράζω αυτό που πιστεύω και ιδιαίτερα γίνεται όταν βρίσκομαι σε θέση ευθύνης όπως τώρα.
Θεωρώ πως έπρεπε να ολοκληρώνονται τον πρώτο μήνα του χρόνου. Αν θέλετε χριστιανικά στις 2 Φεβρουαρίου της Υπαπαντής του Κυρίου 40 ημέρες μετά την γέννηση του Χριστού. Κάποιες χρονιές που το Πάσχα είναι αρχές Μαΐου κόβονται πίτες μέχρι τέλη Μαρτίου!
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν προτείνω να σταματήσουν να κόβονται <Πρωτοχρονιάτικες πίτες> από την έναρξη του Τριωδίου δηλαδή από την Τσικνοπέμπτη και μετά. Έτσι από φέτος, ως ελάχιστη προσωπική μου συμβολή στην επικράτηση της (λογικής),δηλώνω πως ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΩ σε καμμία κοπή από την Τσικνοπέμπτη , δηλαδή φέτος από 20 Φεβρουαρίου και μετά.

Ζήσης Τζηκαλάγιας

 

 

8 σχόλια

 1. Δηλώσεις πολιτευτή….μετά θέλει να τον παίρνουμε στα σοβαρά……Γιατί Καστοριά σε εσένανε ….

 2. Ρε παιδιά; Σίγουρα αυτά τα έγραψε βουλευτής-εκλεγμένος από τον λαό, ή είναι φάρσα;
  Αλλιώς έχει κάποια αίσθηση του χιούμορ ο κ. Τζηκαλάγιας που δεν την πιάνω.

 3. Ζήση, σκέψου το ξανά.

  Η θα πρέπει να περάσει από την Βουλή με ψήφισμα, ώστε κανένας βουλευτής από όλες τις παρατάξεις να μην παρίσταται μετά από τις 20.02 σε βασιλόπιτες, η θα πρέπει να πηγαίνεις κι εσύ.
  Αλλιώς θα δώσεις πολύ χώρο στη συνάδελφο σου, που φέτος πηγαίνει από βασιλόπιτα σε βασιλόπιτα…

  Ξανασκέψου το πιο σοβαρά λοιπόν και πάρε τις αποφάσεις σου.

 4. οργανωμενη η προσπαθεια για επιστροφη στο μεσαιωνα …προσπαθεια παγιωσης των πιο συντηρητικων αποψεων

 5. Και να φανταστείτε ότι αυτή η συμβολή στη λογική, κατά δήλωσή του, είναι η ελάχιστη! Ανησυχώ πολύ για τη μέγιστη!

 6. Αυτον εκλεξατε ! Με γεια σας, με χαρα σας !

 7. Ποιος σου είπε πως είσαι καλεσμένος !!!

shares