Το χάπι της αυτοκτονίας (της Ειρήνης Χρηστάκη)

Πραγματικά μέσα από μια μικρή έρευνα και την ανάγνωση των τελευταίων δημοσιευμάτων απορώ για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η αρρωστημένη δήθεν προοδευτική εξέλιξη του ανθρώπου .Κατά καιρούς κάνουν την εμφάνιση τους δημοσιεύματα σχετικά με τη δυνατότητα που θα πρέπει να έχουν οι άνθρωποι στο να αποφασίζουν το πότε θέλουν να πεθάνουν με μια μέθοδο απλή , με τη κατάποση δηλαδή ενός και μόνο χαπιού .
Μια σκέψη που πρωτοεμφανίστηκε πριν περίπου 40 χρόνια από τον Huib Drion, δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ολλανδίας που ήταν καθηγητής του δικαίου και ακαδημαϊκός. Ο άνθρωπος αυτός θεωρείται επαναστάτης αφού υποστήριξε την ιδέα ότι το κράτος πρέπει να προσφέρει ένα δηλητηριώδες χάπι ώστε οι πολίτες να μπορούν να αποφασίσουν πότε θα τερματίσουν τη ζωή τους.
Μια ιδέα που στο πέρασμα του χρόνου άρχισε να αξιοποιείται με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή κάποιοι να προσπαθούν να της δώσουν σάρκα και οστά . Η ολλανδική κυβέρνηση δημοσίευσε πρόσφατα μια πρώτη μελέτη που καθόρισε το κοινό-στόχο στο οποίο απευθύνεται αυτός ο τύπος φαρμάκου, που ονομάζεται επαγγελματικά το χάπι Drion. Τον περασμένο Ιούνιο, η ολλανδική κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία για τους ηλικιωμένους ώστε να σκεφτούν περισσότερο για το τέλος της ζωής τους. Μετά από αυτό έχουν εμφανιστεί κάποιες σελίδες στο Διαδίκτυο που σχετίζονται με την παρηγορητική φροντίδα, στις οποίες υπάρχουν οδηγίες να μην αμφισβητηθεί η βούληση των ανθρώπων που έχουν πληγεί από συμπτώματα γεροντικής άνοιας. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη συζήτηση ενώπιον της κοινωνίας, αν και δεν αναμένει να έχει το νομοσχέδιο προετοιμασμένο πριν από το τέλος του καλοκαιριού.
Ξεκινώντας λοιπόν με τους ανθρώπους άνω των 70 στη συνέχει να είστε σίγουροι ότι όπως έτσι και αλλιώς έχει ειπωθεί στη λίστα τους οι προοδευτικοί θα προσθέτουν και άλλες κατηγορίες ανθρώπων όπως των χρόνια πασχόντων , αυτών που επί χρόνια παλεύουν να κερδίσουν τη ζωή τους και που μέσα από αντίξοες συνθήκες πιστεύουν στο θαύμα και παραδίδουν μαθήματα στους υπόλοιπους, των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους που δεν ξέρουν για παράδειγμα τι θα απογίνουν τα παιδιά τους όταν αυτοί πεθάνουν . Και στο τέλος χρήση για τον κάθε ένα που θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του .
Ξεχνάμε όμως ότι τη ζωή κάποιος μας τη δίνει για κάποιους μια ανώτερη δύναμη για εμένα ο ΘΕΟΣ και ότι κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα στέρησης της ακόμα και μέσα στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Δηλαδή τι… θα πρέπει να ζούμε μόνο τα καλά και τα εύκολα ; Στο όνομα της δήθεν εξέλιξης να γίνουμε όλοι μας φονιάδες του εαυτού μας και τον γύρω μας;
Εγώ προσωπικά αρνούμαι να δεχτώ αυτές τις μορφές εξέλιξης και να ξεχάσω τόσο απλά τους αγώνες τόσων και τόσων ανθρώπων που αιώνες τώρα παλεύουν για τη ζωή και τα δικαιώματα μας σε αυτή. Η ματαιοδοξία σε όλο της το μεγαλείο λοιπόν και η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους στα τάρταρα….
Εύχομαι να μείνουν όλα στα λόγια και να μην γίνουν ποτέ μα ποτέ πράξη όλα αυτά τα σενάρια γιατί τότε το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η ανθρωπότητα θα είναι τραγικό .

Ο ρόλος των ΜΜΕ στην πρόληψη της αυτοκτονίας

 

 

shares