Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Ο Βασίλειος Δόϊκος και η συμμετοχή του στα μουσικά πράγματα της Καστοριάς κατά τη δεκαετία 1934 – 1943 (ντοκουμέντα)

Ο Βασίλειος Νικολάου Δόϊκος υπήρξε γόνος μιας από τις αρχαιότερες οικογένειες της Καστοριάς…σε ένα … περιβάλλον αρχοντιάς, και υγιούς πατριωτισμού γεννήθηκε το 1906…

Φωτογραφία επάνω: Ρεσιτάλ βιολιού του Βασιλείου Δόϊκου για την απόκτηση πτυχίου διδασκάλου βιολιού, η φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του κ. Νίκου Δόϊκου.

Όπως ο ίδιος αφηγείται, το ξεκίνημά του στη Μουσική άρχισε από το ψαλτήρι της Μητρόπολης…Σε ηλικία δεκαπέντε ετών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού με δάσκαλό του … τον Λουκά Παπαναστασίου…Ως μαθητής του Γυμνασίου υπήρξε η ψυχή του Μουσικού Ομίλου «ΟΡΕΣΤΗΣ» ο οποίος προσέφερε τότε μεγάλη πολιτιστική κίνηση…Στο στρατό είχε την τύχη να υπηρετήσει στην Στρατιωτική Μουσική και να μελετήσει βιολί με δάσκαλό του τον υπηρετούντα τότε Σωτήρη Κασσιάρα. Μετά την απόλυσή του από το στρατό έφυγε στη Θεσσαλονίκη και ενεγράφη πρώτα στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με δάσκαλό του στο βιολί και την Αρμονία τον διευθυντή Επαμεινώνδα Φλώρο.
Μετά από φοίτηση ενός έτους στο Μ.Ω.Θ. ενεγράφη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το οποίο έλαβε δίπλωμα Αρμονίας και Ενορχήστρωσης με καθηγητή τον Γεώργιο Βακαλόπουλο. Εξακολούθησε τις σπουδές του στο βιολί με τον διευθυντή του Ωδείου Αλέξανδρο Καζαντζή και έφθασε στην ανωτέρα τάξη βιολιού. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το 1933 … [και] γύρισε στην Καστοριά με το όνειρο να δημιουργήσει μουσική παιδεία και να γίνει (όπως έλεγε συχνά ο ίδιος ) ο ψυχοπλάστης την νέων της πατρίδας του …
Από τα πρώτα χρόνια του γυρισμού του το ενδιαφέρον του στράφηκε και στο Άργος Ορεστικό σε μια κοινωνία ιδιαιτέρως εκλεκτή. Το 1934-35 με την βοήθεια του τότε Προέδρου της Κοινότητας Άργους` Ορεστικού Γιάννη Ζάχου συγκρότησε την χορωδία του Άργους Ορεστικού (εκκλησιαστική και κοσμική). Σταθμοί στην προσπάθειά του για την μουσική ανάπτυξη του Άργους ήταν η δημιουργία Κοινοτικής Μαντολινάτας και οι προσπάθειες του για την ίδρυση του Συλλόγου «Ορεστίς» και κυρίως της χορωδίας της Ορεστίδος η οποία συνεχίζει έως τις μέρες μας την λαμπρή πολιτισμική της παρουσία …

 Καλλιρρόη Μανακίδου – Βασίλειος Δόϊκος, νιόπαντροι το 1935, η φωτογραφία ανήκει στον κ. Νίκο Δόϊκο.

Διαβάστε όλη τη μελέτη των Χρήστος Καββαδάς * Ζωή Πολυζοπούλου στο palaiabiblia.blogspot.com

 

One Comment

Back to top button