Καστοριά

Σύλλογος Λογιστών Νομού Καστοριάς: Επιστολή σε Χρήστο Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη

Προβληματισμοί για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και λήψη μέτρων προστασίας εργαζόμενων

Βρισκόμαστε στη θέση να επισημάνουμε τον προβληματισμό μας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων του τόπου μας, μετά τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο Ν. Καστοριάς και στην επαρχία Βοϊου τις τελευταίες μέρες.

Αυτή τη στιγμή η περιοχή μας  βρίσκεται στο «κόκκινο». Είναι ίσως η μοναδική περιοχή όπου σημαντικό μέρος της εξάπλωσης του ιού εμφανίστηκε μέσα στο ίδιο το σύστημα υγείας, το οποίο σήμερα υπολειτουργεί, αναγκάζοντας όλο το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό να εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, στα όρια της αυτοθυσίας

Δεν έχει νόημα, ωστόσο, να βρισκόμαστε σε άσκοπες αντιπαλότητες για την προέλευση των κρουσμάτων, όταν μάλιστα αυτό έχει πιστοποιηθεί και επιβεβαιωθεί από την παγκόσμια κοινότητα και δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά την Κίνα. Ήταν θέμα χρόνου να φτάσει και στην Ελλάδα

Οι πολίτες του Νομού Καστοριάς έχουν τρομοκρατηθεί και προσπαθούν να «μείνουν σπίτι» σύμφωνα με την παρότρυνση των αρμοδίων φορέων .

Κάτι τέτοιο όμως είναι πρακτικά αδύνατο, διότι:

  • Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών δεν εντάσσονται σε αυτές που υποχρεούνται να παραμείνουν κλειστές και οι  οποίες απασχολούν δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα. Με αίσθημα ευθύνης οι επιχειρηματίες προχωρούν αυτοβούλως στο κλείσιμο τους προσπαθώντας να συμβάλλουν τα μέγιστα στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αυτό όμως, επιβαρύνει με πρόσθετο κόστος τις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες αφενός έχουν σταματήσει την παραγωγική τους διαδικασία, αφετέρου καλούνται να πληρώσουν αμοιβές και εισφορές προσωπικού και όχι μόνο.
  • Εργαζόμενοι, που ίσως να ανήκουν και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, υποχρεούνται να προσέλθουν στην εργασία τους, διότι πιθανή αποχή τους δύναται να ερμηνευτεί ως «άρνηση εργασίας» και οικειοθελής αποχώρηση.
  • Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν, σε ποιους θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, αφού οι υπόλοιποι κλάδοι είναι «κλειστοί» και οι πολίτες μένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση (σύμφωνα και με προτροπή του ίδιου του κράτους);
  • Ειδικότερα ο κλάδος των λογιστών, επιβαρύνεται με επιπλέον εργασίες (καταχώρηση στο Εργάνη των επιχειρήσεων που μένουν υποχρεωτικά κλειστές, υποβολή ΥΔ των εργαζομένων, άδειες ειδικού σκοπού κλπ), οι οποίες όμως πώς θα πληρωθούν, όταν οι εξυπηρετούμενες επιχειρήσεις δεν θα έχουν δουλέψει, άρα δεν θα έχουν εισπράξει, άρα θα έχουν μειωμένη ρευστότητα, με τις οικονομικές υποχρεώσεις να τρέχουν;

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητούμε να κηρυχτεί ΑΜΕΣΑ ο Νομός Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με καθολική διακοπή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων λόγω «ανωτέρας βίας» και να ληφθούν  μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων,  σε μια περιοχή η οποία ήδη κατέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια πλήττεται από την οικονομική κρίση και δει την κρίση του γουνοποιητικού κλάδου, και που παλεύει με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της.

Ελπίζουμε να αφουγκραστείτε την κραυγή αγωνίας μας και να κινήσετε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την λήψη άμεσα όλων των αναγκαίων μέτρων.

Βρισκόμαστε στη διάθεση σας για επιπλέον επικοινωνία.

Με εκτίμηση ,

το Δ.Σ.

η Πρόεδρος η Γενική Γραμματέας
Παπακωνσταντίνου Βασιλική Γκατσώνη Ελευθερία
   
ο  Αντιπρόεδρος ο Ταμίας
Παπαβασιλείου Κωνσταντίνος Ιασωνίδης Ιάσων
   
τα Μέλη
Αντωνίου Ανδρέας
Θυμιοπούλου Αλίκη
Ράτσου Αθηνά

 

Καστοριά, 16-3-2020

Προς:  1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  κ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΧΡΗΣΤΟ

            2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΗ

Κοινοποίηση:

  • Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟ
  • Βουλευτή Ν. Καστοριάς κα ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
  • Βουλευτή Ν. Καστοριάς κ. ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ ΖΗΣΗ
  • ΠΟΦΕΕ Πρόεδρο κ. ΚΑΜΠΑΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Back to top button