Κόσμος

Η Ιταλία ξεπέρασε την Κίνα σε αριθμό θανάτων

Ο αριθμός των θανάτων στην Ιταλία εξαιτίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε αυτόν της Κίνας, μετά τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα οι ιταλικές αρχές.

Με τους 427 νέους θανάτους που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 3.405. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 41.035.

Σχεδόν 3.245 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα από τότε που ξέσπασε η επιδημία του ιού εκεί στα τέλη του περασμένου έτους.

Το ξέσπασμα του Covid-19 στην Ιταλία ξεκίνησε στο βόρειο τμήμα της χώρας στις 21 Φεβρουαρίου.

Διεθνείς εξελίξεις

Ξεπέρασαν τα 2.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Αυστρία, συνολικά έξι οι θάνατοι

Νέα αύξηση, κατά 367, μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο, παρουσίασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Αυστρία, των οποίων το σύνολο ανερχόταν σήμερα το απόγευμα σε 2.013, ενώ έως σήμερα συνολικά έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τα περισσότερα κρούσματα, 464, υπάρχουν στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου που συνορεύει με την Ιταλία και στο οποίο όλοι οι 279 δήμοι και κοινότητες έχουν τεθεί συνολικά σε καραντίνα, ενώ συνεχίζεται η κριτική για τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε στο κλείσιμο των χιονοδρομικών του θερέτρων, όπου φέρεται να υπήρξε μόλυνση με τον ιό και ξένων επισκεπτών.

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων, αποφασίστηκε το κλείσιμο του αεροδρομίου του Ίνσμπρουκ, της πρωτεύουσας του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, το οποίοι θα μπορεί να λειτουργήσει σε μία έκτακτη περίπτωση.

Ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων τα ομόσπονδα κρατίδια : ‘Ανω Αυστρία με 371 κρούσματα, Κάτω Αυστρία (305), Στυρία (282), Βιέννη (234), Φόραλμπεργκ (151), Σάλτσμπουργκ (127), Καρινθία (50) και Μπούργκενλαντ (29).

Αποψινή διάταξη του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, προβλέπει, λόγω του κορονοϊού, την επιβολή από αύριο, Παρασκευή, ελέγχων στα σύνορα της Αυστρίας με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους ήδη ισχύοντες ελέγχους στα σύνορα της χώρας με Ιταλία, Ελβετία, Λίχτενσταϊν και Γερμανία.

 

Αυστρία: Η σημαντικότερη βασική αρχή αποφυγής της μετάδοσης του κορονοϊού είναι η τήρηση της απόστασης του ενός μέτρου, τονίζουν σε επείγουσα έκκληση τους οι υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών

Επείγουσα έκκληση προς τον πληθυσμό να τηρεί οπωσδήποτε την απόσταση του ενός μέτρου στον δημόσιο χώρο, η οποία αποτελεί και την “σημαντικότερη βασική αρχή” αποφυγής της μετάδοσης του κορονοϊού, απεύθυναν σήμερα οι Αυστριακοί υπουργοί Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ και Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, εκφράζοντας ταυτόχρονα ικανοποίηση για τη συνεργασία και την αποδοχή από τους πολίτες των μέτρων της κυβέρνησης.

“Ο κανόνας ασφάλειας του ενός μέτρου δεν είναι κάτι τυχαίο, αλλά συνιστά την επείγουσα σύσταση των ειδικών του χώρου της υγείας για να έχουμε μία ευκαιρία να περιορίσουμε τον ιό και να μην πρέπει να πεθάνουν ηλικιωμένοι άνθρωποι”, τόνισε ο Καρλ Νέχαμερ, με τον Ρούντολφ ‘Ανσομπερ να προσθέτει ότι “η απόσταση του ενός μέτρου μπορεί να είναι σωτήρια, καθώς αποτελεί την “σημαντικότερη βασική αρχή”.

Όπως διευκρίνιζαν, οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να βγουν από τα σπίτια τους, να απολαύσουν τον ανοιξιάτικο καιρό που επικρατεί αυτές τις ημέρες στην Αυστρία, όμως αυτό πρέπει να γίνεται μεμονωμένα ή μαζί με ανθρώπους που ζουν στο ίδιο σπίτι, ενώ ο καθένας φέρει την ευθύνη να τηρεί την απόσταση και να μην θέσει σε κίνδυνο και να μην μολύνει κανέναν.

Όλοι είναι συνυπεύθυνοι για την μη εξάπλωση του ιού και την τήρηση της απόστασης, και σε διαφορετική περίπτωση θα επεμβαίνει η Αστυνομία, που θα ενημερώνει, θα κάνει συστάσεις, που όταν δεν τηρούνται θα ενεργεί ανάλογα, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνιζε ότι προς το παρόν δεν θα υπάρξει γενικό κλείσιμο για πάρκα και παιδικές χαρές, και εναπόκειται στον κάθε δήμο και κάθε κοινότητα να επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς, όπως, για παράδειγμα, ο Δήμος Βιέννης που κλείνει όλες τις παιδικές χαρές αλλά αφήνει ανοικτά τα πάρκα, των οποίων ο αριθμός υπερβαίνει τα 1.000 και, όπως αναφέρεται σχετικά, θα ήταν πρακτικά αδύνατο το κλείσιμο στο σύνολό τους.

Ο ίδιος, δηλώνοντας βαθιά πεπεισμένος ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί καλά η κρίσιμη κατάσταση με τον νέο κορονοϊό, επισήμανε ότι η Αυστρία έχει ένα προβάδισμα σχεδόν δύο εβδομάδων σε σχέση με την Ιταλία, “όπου το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όρια του”.

Μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχουν γίνει τεστ σε πάνω από 14.000 ύποπτα περιστατικά και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά, κυρίως για το προσωπικό νοσοκομείων και άλλων υγειονομικών τομέων, ενώ αυτή την στιγμή ένδεκα άνθρωποι βρίσκονται σε μονάδες εντατικής παρακολούθησης και ένα ποσοστό 90% των νοσούντων σε κατ΄ οίκον φροντίδα, παρουσιάζοντας ήπια πορεία της νόσου.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι για το Σαββατοκύριακο σχεδιάζεται ένα κλείσιμο των κέντρων αποθεραπείας και εγκαταστάσεων ιαματικών λουτρών, των περισσοτέρων εκ των οποίων, ούτως ή άλλως, προβλεπόταν μία διακοπή της λειτουργίας τους, και τα οποία από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορέσουν να ενισχύσουν το δυναμικό των νοσοκομείων, ως “κλινικές κορονοϊού”, για νοσούντες από τον ιό.

 

Ολλανδία-κορονοϊός: Ο υπουργός που ηγείται στη μάχη εναντίον του Covid-19 παραιτήθηκε λόγω εξάντλησης

Ο υπουργός Ιατρικής Περίθαλψης Μπρούνο Μπρούινς, που ηγείται της μάχης της κυβέρνησης εναντίον της επιδημίας του νέου κορονοϊού, παραιτήθηκε σήμερα, μία ημέρα αφότου κατέρρευσε ενώ παρίστατο σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Ο 56χρονος πολιτικός λιποθύμησε και έπεσε στο πάτωμα του κοινοβουλίου, την ώρα που δεχόταν ερωτήσεις από συναδέλφους του. Αργότερα, δήλωσε ότι είναι εξαντλημένος και κατέρρευσε, έπειτα από εντατική εργασία πολλών εβδομάδων.

Η κυβέρνηση έκανε γνωστό, σε μια ανακοίνωση, ότι ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ έκανε δεκτή την παραίτησή του, όπως συνέστησε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, εκφράζοντας την “ευγνωμοσύνη του για τις σημαντικές υπηρεσίες” που προσέφερε ο Μπρούιν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα καθήκοντα του παραιτηθέντος υπουργού αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης Χιούγκο ντι Γιονγκ.

“Έχασα τις αισθήσεις μου από την εξάντληση και πολλές εβδομάδες εντατικής εργασίας. Νιώθω καλύτερα τώρα. Πηγαίνω σπίτι μου για να ξεκουραστώ απόψε, προκειμένου να μπορέσω να επιστρέψω στη δουλειά μου αύριο στη μάχη εναντίον της κρίσης του κορονοϊού, όπως καλύτερα μπορώ” έγραψε ο Μπρούινς σε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες το βράδυ.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον Covid-19 στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 409 και ανέρχεται πλέον σε 2.460, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) σήμερα. Οι νεκροί από τον ιό ανέρχονται σε 76, με την ηλικία των θυμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 63 και 95 ετών.

 

Γαλλία-κορονοϊός: Αστυνομικοί απειλούν να εγκαταλείψουν τα πόστα τους, εάν δεν τους παρασχεθούν μάσκες και γάντια για την προστασία τους από τον Covid-19

Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση αστυνομικών της Γαλλίας έδωσε στην κυβέρνηση τελεσίγραφο, λέγοντάς της να εφοδιάσει τους αστυνομικούς με μάσκες και γάντια που χρειάζονται, προκειμένου να εφαρμόσουν το μέτρο της καραντίνας, ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος τα μέλη της να εγκαταλείψουν τα πόστα τους.

Η ένωση Alliance union λέει ότι δίνει στην κυβέρνηση διορία μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να παράσχει επαρκείς μάσκες, γάντια και αντισηπτικά τζελ στους αστυνομικούς της, ωστέ να τα χρησιμοποιήσουν κατά βούληση, και όχι μονάχα υπό τις εντολές των ανωτέρων τους.

«Δεν υπάρχει κάνενας λόγος να γίνουμε θύματα μιας κυβερνητικής αποτυχίας να σχεδιάσει» σωστά, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Φρεντερίκ Λαγκάς, μέλος της Alliance union. «Θέλουμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας στον μέγιστο βαθμό, όμως πρέπει να μπορούμε να εγγυηθούμε και τη δική μας ασφάλεια».

Ένα δεύτερο συνδικάτο, το CFDT, προέτρεψε τους αστυνομικούς του να αρνηθούν οποιοδήποτε καθήκον τους ανατεθεί, που θα τους φέρνει σε στενή επαφή με το κοινό, λόγω της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στη Γαλλία ανέρχεται ήδη σε τουλάχιστον 264 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν άνω των 9000, περίπου 100.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη χώρα για να επιβάλουν το μέτρο της καραντίνας, κάτι το πρωτόγνωρο εν καιρώ ειρήνης.

Βάσει των περιορισμών στη δημόσια ζωή, οι πολίτες θα μπορούν να βγουν έξω από τα σπίτια τους μονάχα για να αγοράσουν τρόφιμα, να πάνε στη δουλειά τους, να γυμναστούν ή να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Όποιος κυκλοφορεί έξω θα πρέπει να έχει μαζί του ένα έγγραφο που να δικαιολογεί τη μετακίνησή του, ειδάλλως θα κινδυνεύει με πρόστιμο. Τις τελευταίες 24 ώρες, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί έλεγχοι έχουν διεξαχθεί και περισσότερες από 400 ποινές έχουν επιβληθεί, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ.

Ο ίδιος υποβάθμισε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι αστυνομικοί, επικαλούμενος ειδικούς του τομέα της δημόσιας υγείας που επιμένουν στη θέση ότι η χρήση μάσκας δεν προστατεύει εκείνους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα. «Αυτό ισχύει και για την αστυνομία» είπε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Ινδία-Covid-19: Εθελοντική απαγόρευση κυκλοφορίας για μία ημέρα ζήτησε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κάλεσε σήμερα τους πολίτες της χώρας του να τηρήσουν απαγόρευση της κυκλοφορίας για μία ημέρα, στις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο μιας δοκιμής, στόχος της οποίας είναι να διαπιστωθεί αν η απομόνωση θα αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Στο διάγγελμά του προς το 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους της Ινδίας, ο Μόντι είπε ότι οι εντεινόμενες προκλήσεις που θέτει η πανδημία Covid-19 δεν είναι κάτι το φυσιολογικό και προέτρεψε τους πάντες να τηρήσουν την κοινωνική απομόνωση. «Όλοι πρέπει να πειθαρχήσουμε για να εμποδίσουμε την διάδοση του ιού», είπε, επισημαίνοντας ότι η πανδημία πλήττει σοβαρά την οικονομία της χώρας του.

«Αυτήν την Κυριακή, 22 Μαρτίου, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, όλοι οι πολίτες πρέπει να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας του λαού. Κατά το διάστημα αυτό δεν θα βγαίνουν από τα σπίτια τους, ούτε στον δρόμο, ούτε στη γειτονιά τους», είπε. Αυτή η «νεκρή» ημέρα θα είναι για τους Ινδούς «ένα σύμβολο της ψυχραιμίας και της αποφασιστικότητάς μας» απέναντι στην πανδημία και θα τους προετοιμάσει «για τις μελλοντικές προκλήσεις», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τους Ινδούς στις 5 το απόγευμα της Κυριακής (13.30 ώρα Ελλάδας) «να βγουν στο κατώφλι τους, στο μπαλκόνι, στο παράθυρό τους» και να χειροκροτήσουν για πέντε λεπτά τους ανθρώπους εκείνους που εκτελούν υπηρεσίες κρίσιμης σημασίας, όπως είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι αστυνομικοί, οι ταχυμεταφορείς και οι οδηγοί των ρικσό.

Η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει μέτρα υποχρεωτικής απομόνωσης του πληθυσμού, όπως άλλες χώρες, όμως προτρέπει τους Ινδούς να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους τις επόμενες εβδομάδες. «Θα θέσετε σε κίνδυνο την οικογένεια και την κοινότητά σας», προειδοποίησε ο Μόντι.

Επισήμως, στην Ινδία υπάρχουν μόνο 173 κρούσματα του νέου κορονοϊού και έχουν αναφερθεί τέσσερις θάνατοι. Οι ειδικοί όμως εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ασθενών είναι μεγαλύτερος.

ΑΠΕ

Back to top button