Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Τι θα γίνει με την Καστοριά: Ο covid-19, η υγειονομική κρίση και η πόλη που συνεχίζει να καταρρέει (Του Κυριάκου Ρώσσιου)

Όπως όλοι πολλοί καλά γνωρίζουμε η Π.Ε Καστοριάς προσμετρά ήδη δεκάδες κρούσματα κορονοϊού, από τα οποία μερικά έχουν ήδη καταλήξει(διαφόρων ηλικιών) και σίγουρα πολλά περισσότερα είναι αυτά που δεν έχουν εξιχνιαστεί ακόμα.

Οι υγειονομικές μονάδες της περιοχής, όλο το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται καθημερινά για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος, με τις δυνάμεις τις οποίες έχουν στη διάθεση τους.

Ο ιός ήρθε για να μείνει. Η πόλη μπορεί να το αντέξει;

Η Καστοριά αποτελεί μια πόλη που ίσως έχει δεχθεί τα μεγαλύτερα πλήγματα μιας συνεχούς κρίσης από τη δεκαετία κιόλας του 1990, με την κρίση του κλάδου της γουνοποιίας, την μετέπειτα οικονομική κρίση του 2009 και τώρα την μεγάλη υγειονομική καταστροφή.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Σε περίοδο μιας εικοσαετίας οι επιχειρηματικές δραστηριότητες ναύλωσαν. Τα μεγάλα χρηματικά ποσά που εισέρχονταν στο Νομό πάγωσαν. Οι Καστοριανοί έμαθαν να ικανοποιούνται με λίγα μιας και οι συνεχείς κρίσεις(παντός φύσεως) δεν έδιναν την πολυτέλεια για μια καλύτερη αντιμετώπιση.

Τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν, οι νέοι σταμάτησαν να επενδύουν τα όνειρα τους στην πόλη που τους ανέθρεψε. Ο πρωτογενής τομέας «πόνεσε», η αίγλη της γουνοποιίας σταμάτησε και έτσι κατέληξε η Καστοριά από «Αρχόντισσα της Μακεδονίας» να γίνει «η πόλη φάντασμα».

Έτσι, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε ότι μια νέα κρίση παντός είδους δεν αποτελεί απλώς μια ακόμη δύσκολη κατάσταση για την πόλη αλλά κάτι περισσότερο. Είναι η ώρα λοιπόν, αυτήν την περίοδο να σκεφτούμε για το Νομό μας, να υποστηρίξουμε την ενότητα και να μην αφήσουμε μια ακόμα κρίση να στιγματίσει την κοινωνία της Καστοριάς.

Η Καστοριά είναι ο λαός της και ο λαός της είναι οι Καστοριανοί.

Δεν πρέπει να το ξεχνάμε!
Καλή ανάρρωση σε όλους!

 

Back to top button