Καστοριά

Βασίλης Τσιφλικιώτης: Εκκωφαντική σιωπή – Ακατάσχετη φλυαρία

Έχει περάσει ένας μήνας από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην πατρίδα μας και από τότε μετράμε 1061 κρούσματα και 37 νεκρούς. Δυστυχώς η περιοχή μας, λόγω των γεγονότων που συνέβησαν κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα (συμμετοχή και επίσκεψη 300 και πλέον γουνοποιών στο Μιλάνο, προσκυνητές στους Άγιους τόπους, σχολική εκδρομή) έχει πληγεί, αναλογικά πάντοτε με τον πληθυσμό της, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή στην Ελλάδα, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι περίπου (γιατί δεν υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση) 44 και δυστυχώς οι θάνατοι ανήλθαν μετά και τον χθεσινό στους 5, δηλαδή ένα ποσοστό στο 8,8% επί των τοπικών κρουσμάτων και 13,5% επί των θανάτων σε ολόκληρη την χώρα, ποσοστά τρομακτικά υψηλά για έναν νομό που μετά βίας ο πληθυσμός υπερβαίνει τις 40.000.

Μέσα σε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση, οι καστοριανοί αγωνιούν καθώς αυτοί που θα έπρεπε να μιλούν και να ενημερώνουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σιωπούν εκκωφαντικά, που είναι άραγε η διοίκηση του Νοσοκομείου Καστοριάς που είναι το αρμόδιο τοπικό παράρτημα της Πολιτικής Προστασίας, να μας ενημερώνουν καθημερινά και υπεύθυνα για τον τρόπο συμπεριφοράς μας στον ιό, για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων, για την κατάσταση των ασθενών, για τις ανάγκες του νοσοκομείου σε προσωπικό και υλικά.

Η διοίκηση του νοσοκομείου εμφανίστηκε για πρώτα φόρα στις 27/3, όχι για ενημέρωση αλλά για απολογία και οι μοναδικοί που ακούγονται από το νοσοκομείο δεν είναι ασφαλώς οι αρμόδιοι, αλλά οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που καταβάλουν τεράστιο αγώνα. Από την άλλη αυτοί που θα έπρεπε, αν όχι να σιωπούν, αλλά να περιορίζονται στον τομέα ευθύνης τους και να εκτελούν υπεύθυνα τον ρόλο τους, φλυαρούν ακατάσχετα μιλώντας ανεύθυνα επί παντός επιστητού, παριστάνοντας τους αρμόδιους και τους ειδικούς, κατακρίνοντας ή αποδίδοντας εύσημα στους εαυτούς τους και παριστάνοντας τους πιο ευαίσθητους και πιο Καστοριανούς από τους υπόλοιπους.

Δεν αποτελεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα, το να παρουσιάζεις το νούμερο των νεκρών μεγαλύτερο από αυτό που είναι, αλλά ούτε και να κατηγορείς για την κατάσταση του νοσοκομείου, όταν εσύ πριν από εννέα μήνες κυβερνούσες και δεν έκανες απολύτως τίποτα για να αλλάξεις την κατάσταση του, αλλά αντιθέτως το παρουσίαζες ως απολύτως κατάλληλο, δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση το μόνο που κάνεις είναι να καταγγέλλεις την κυβέρνηση ως απατεώνα, χωρίς να έχεις ακόμα εξακριβώσει αν αυτό που εξήγγειλε, ισχύει ή όχι και με την στάση σου αυτή να αυξάνεις την αγωνία των συμπολιτών σου. Δεν αποτελεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προσπαθείς να εκμεταλλευτείς μικροπολιτικά την κατάσταση και για λόγους καθαρά και μόνο επικοινωνιακούς, να εμφανίζεσαι και να φωτογραφίζεσαι παντού και να παριστάνεις τον πατερούλη της Καστοριάς. Δεν αποτελεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να ζητάς μέτρα, των οποίων δεν μπορείς να υπολογίσεις τις συνέπειες.
Σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές, η σιωπή των αναρμόδιων είναι χρυσός και η υπεύθυνη στάση και προσφορά των αρμοδίων και η πληροφόρηση των ειδικών ανεκτίμητη.

Back to top button