Φίλοι μου, τίποτα δε μοιάζει με ένα κομμάτι ψωμί που μόλις βγήκε από τον φούρνο μας! Το σπίτι μοσχομυρίζει, οι αναμνήσεις τρέχουν πίσω στον ξυλόφουρνο της γιαγιάς στο χωριό, και η όρεξη πολλαπλασιάζεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου. και δεν χρειάζεται καν συνοδευτικό. Αυτό, θα έρθει όταν κρυώσει το ψωμί. όταν είναι ζεστό, είναι αποκλειστικά μόνο του στον ουρανίσκο μας!
Και πλέον, δεν μπορεί να γίνει πιο εύκολο. Μπείτε στην κουζίνα και φτιάξτε το!
Υλικά:
1 ποτήρι του νερού ζεστό- όχι καυτό- νερό
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουτάλια ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αυτά είναι όλα τα υλικά μας.
Οδηγίες:
Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε το ζεστό νερό, προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καταστρέψει τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και 3 κουτάλια αλεύρι. Προσθέτουμε και τη μαγιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε 10′ να αφρίσει. Αν δεν αφρίσει το μείγμα, σημαίνει ότι η μαγιά δεν είναι ενεργή, και πρέπει να επαναλάβουμε με νέα μαγιά.
Αφού αφρίσει, προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου να ενσωματωθεί. Χρειάζεται περίπου διπλάσια ποσότητα αλευριού απ’ ότι νερού. Δεν ζυμώνουμε πολύ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε περίπου 1 και μισή ώρα να φουσκώσει και αν διπλασιαστεί σε όγκο.
Ζυμώνουμε ξανά ελαφρά να ξεφουσκώσει η ζύμη, και βάζουμε σε ταψάκι. Σκεπάζουμε ξανά και αφήνουμε να ξαναφουσκώσει, περίπου 45′.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βάζουμε το ταψάκι μας μέσα μαζί με ένα μικρό μεταλλικό δοχείο με νερό.
Ψήνουμε περίπου 40′ ώσπου να ροδίσει. Βγάζουμε να κρυώσει καλά σε σχάρα.
Έτοιμο το ψωμί μας! από τα χέρια μας, πεντανόστιμο και πολύ εύκολο.
Φτιάξτε το, και θα δείτε ότι θα το κάνετε συχνά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!
Μαρία Παπαϊωάννου