Ελλάδα

Πέθανε ο Περικλής Κοροβέσης

Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας, πολιτικός και αγωνιστής της αριστεράς Περικλής Κοροβέσης σε ηλικία 79 ετών. Με το βιβλίο του “Ανθρωποφύλακες” έκανε γνωστά σε όλο τον κόσμο τα βασανιστήρια της Χούντας

Ο Περικλής Κοροβέσης γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1941 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Σπούδασε Θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Ρολάν Μπαρτ και παρακολούθησε μαθήματα των Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Μαρσέλ Ντετιέν, Κορνήλιου Καστοριάδη και άλλων στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία μετείχε στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της αριστεράς. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί Χούντας.
Μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την 17 Νοέμβρη το 1989, η εφημερίδα Έθνος δημοσίευσε συκοφαντικό άρθρο με υπογραφή της Αγγελικής Νικολούλη, το οποίο προσπαθούσε να εμπλέξει τον Περικλή Κοροβέση με την ενέργεια της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η κατηγορία αποδείχθηκε ανυπόστατη και η εφημερίδα αναγκάστηκε να απολογηθεί.
Το πρώτο και πιο γνωστό του βιβλίο είναι οι Ανθρωποφύλακες (1969), όπου περιγράφονται τα βασανιστήρια στα οποία προέβαινε η Χούντα των Συνταγματαρχών και η προσωπική του εμπειρία. Αρχικά κυκλοφόρησε κρυφά, αλλά αργότερα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

 

 

 

2 Comments

  1. Βαρέθηκα πια να ακούω το ίδιο αφήγημα της τάχα αντίστασης στην χούντα… Μπούχτισα …και επίσης αριστερός και πατριώτης δεν υφίσταται. Η αριστερός θα είσαι ή έλληνας..Ας έχει καλό παράδεισο,αλλά μεχρι εκει.Φτάνει πια τα περι αντιστάσεως…Δεν έχει αντίκρισμα πλέον.

    1. Ναι μωρέ έχεις δίκιο, ποια αντίσταση στη Χούντα; Απλά κάποια στιγμή βαρέθηκαν οι Συνταγματάρχες να είναι εντολοδόχοι των Η.Π.Α. επί Ψυχρού Πολέμου και παράτησαν το έργο τους μόλις γέμισαν οι τσέπες τους. Επίσης έχετε απόλυτο δίκιο ότι αριστερός και πατριώτης δεν υφίσταται αφού είναι πασιφανές πλέον ότι πατρίδα για κάποιους κατά την διάρκεια της Κατοχής ήταν το Γ’ Ράιχ και όχι η Ελλάδα όπου μετέπειτα υπό του μανδύα του εθνικόφρων καθόρισαν τον όρο «πατριώτης» στα μέτρα τους, άρα είναι απολύτως βάσιμο το επιχείρημά σας…

      Φυσικά και δεν μπορεί να έχουν αντίκρυσμα όσα γράφονται στο άρθρο, αφού η Χούντα έκανε έργα, έκανε δρόμους, έφερε το ηλεκτρικό σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που δεν έφερε βέβαια εσκεμμένα ήταν κριτική σκέψη σε μια μερίδα του πληθυσμού η οποία μεταλαμπάδευσε τις σάπιες πολιτικές της τοποθετήσεις σε επόμενες φουρνιές ομοιδεατών της, όπως την περίπτωσή σας.

Back to top button