Καστοριά

ΚΝΕ Καστοριάς: Να ληφθούν μέτρα στήριξης των σπουδαστών και αποφοίτων των Δημοσίων ΙΕΚ

Αυτή τη δύσκολη περίοδο για το λαό οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ βρίσκονται στον αέρα και οι αγωνίες τους μεγαλώνουν τόσο για να μη χαθεί το εξάμηνο όσο και για την αβεβαιότητα με τις εξετάσεις πιστοποίησης.

Μας προβληματίζει έντονα ότι ο ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων πιστοποίησης, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το άγχος των αποφοίτων για να προετοιμαστούν κατάλληλα. Απο την αλλη πλευρά, μπορεί τελευταία στιγμή να ανακοίνωσε ο ΕΟΠΠΕΠ την αίτηση συμμετοχής ηλεκτρονικά, όμως αυτή η “διευκόλυνση” (σε πολλά εισαγωγικά) πετάει το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη του κάθε σπουδαστή, χωρίς να εξασφαλίζεται ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε Η/Υ και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να στείλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι άμεσα να δοθεί παράταση πέραν της 30/04/2020 για την κατάθεση δικαιολογητικών και τη συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης, για να διασφαλιστεί ότι κανένας απόφοιτος Δ.ΙΕΚ δε θα αποκλειστεί από τη διαδικασία.

Επιπλέον, άμεσα ο ΕΟΠΠΕΠ να ενημερώσει για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, με γνώμονα την πλήρη διαφύλαξη της υγείας των σπουδαστών. Οι σπουδαστές έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν πότε θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα στην ύλη που θα εξεταστούν, αλλά και να μπορέσουν να προγραμματίσουν το άμεσο μέλλον τους, χωρίς την ανασφάλεια που υπάρχει τώρα για το αν και πότε θα έχουν το πτυχίο στα χέρια τους. Πολλοί είναι οι απόφοιτοι οι οποίοι έχουν στο σχεδιασμό τους να δουλέψουν εποχικά το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει πως χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα, όπως για παράδειγμα η διασφάλιση αδειών ή η πραγματοποίηση δεύτερης εξεταστικής για την πιστοποίηση όσων δεν είναι εφικτό να συμμετέχουν σε αυτή.

Αντίστοιχα μέτρα να ληφθούν ώστε να μη χαθεί κανένα εξάμηνο, καμία πρακτική ασκηση. Να διασφαλιστεί από το κράτος και τις σχολές η απαραίτητη για την ολοκλήρωση των σπουδών πρακτική άσκηση και για όσους θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και για όσους την έχουν ξεκινήσει ηδη. Να μη μείνουν στον αέρα όσοι η πρακτική τους διακόπηκε σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η εύρεση πρακτικών στο θολό τοπίο που θα επικρατεί. Δεν είναι ατομική ευθύνη π.χ. ενός μάγειρα ή ενός αποφοίτου τουριστικής σχολης να ψάχνει πού και αν θα κάνει πρακτική σε μια ενδεχόμενη μειωμένη τουριστική περίοδο.

Ταυτόχρονα, πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα στήριξης των σπουδαστών από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς δεν έχει εξασφαλίσει ούτε στο ελάχιστο την πρόσβαση όλων στη διαδικασία τηλεκπαίδευσης, αλλά και την πρόσβαση σε όλα τα μαθήματα. Είναι χαρακτηριστικές οι ανησυχίες των σπουδαστών για το τι θα γίνει σε μια σειρά πρακτικά μαθήματα που απαιτείται φυσική παρουσία (π.χ. στη σχολή μαγειρικής) και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο και καμία ενημέρωση για την ολοκλήρωσή τους.

Δεν μπορεί το Υπουργείο να παίζει με την αγωνία των σπουδαστών πώς θα ολοκληρώσουν τα μαθήματα και αν κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο. Δεν μπορεί να μετατρέπει την πρόσβαση στην εκπαίδευση σε πολυτέλεια για λίγους, πετώντας έξω απ’ αυτήν όσους δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα μέσα.

Η κυβερνητική ευθύνη δεν ξεκινάει και τελειώνει με το να ανοίγει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και “όποιος μπήκε μπήκε, όποιος δεν μπορεί να βρει τρόπο να το λύσει “. Δεν είναι ατομική ευθύνη του κάθε σπουδαστή η επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι κυβερνητική ευθύνη να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων σε Η/Υ και στο διαδίκτυο, η ισότιμη πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Παιδείας άμεσα να διαμορφώσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους.

Να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί των Δ.ΙΕΚ που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

Οργάνωση Βάσης Καστοριάς της ΚΝΕ

 

 

 

Back to top button