ΑθλητικάΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Η ιστορία 22 χρόνων του ΑΟ Πτεριάς των 4 τίτλων – Ο πρώτος σύλλογος με γυναίκα πρόεδρο – Μέγα αφιέρωμα (φωτογραφίες)

Πριν 42 χρόνια, στις 14 Απριλίου ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό της ταξίδι, δίνοντας εντός έδρας το πρώτο επίσημο ματς!

Πέρασαν 19 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο ΑΟ  ΠΤΕΡΙΑΣ εξαφανίστηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της ΕΠΣ Καστοριάς.

Προσωπικό αρχείο : Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ – sentranews.gr)

Ένα πολύ μικρό πληθυσμιακά χωριό που υπάγεται στην ΔΕ Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς  και ιδρύθηκε στα τέλη της 10ετίας του ’70 –όπως πολλές ακόμη ομάδες-, με όρεξη, πάθος και ενθουσιασμό, δημιούργησε την δική του ποδοσφαιρική ομάδα, συμμετέχοντας και προσφέροντας για 22 χρόνια (τόσα άντεξε), στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Καστοριάς.
Οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας συνέπεσαν με την ίδρυση της αυτόνομης ΕΠΣ Καστοριάς, το 1978, οπότε και ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό της ταξίδι, ενώ ουσιαστικά ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1976.

Ως έδρα τα πρώτα δύο χρόνια χρησιμοποιούσε το γήπεδο της Οινόης, στη συνέχεια με μεγάλη προσωπική προσπάθεια των παραγόντων και της τότε Κοινότητας Πτεριάς, κατασκευάστηκε και ο σύλλογος απέκτησε το δικό του γήπεδο, όπου και συνέχισε να δίνει τους αγώνες του στην φυσική του έδρα.

Στην 22χρονη ιστορία της, η ομάδα της Πτεριάς, παρότι ήταν ένα από τα μικρότερα πληθυσμιακά χωριά, κατάφερε να πανηγυρίσει και να κατακτήσει 4 πρωταθλήματα, δύο στην Γ’ και άλλα δύο στην Β’ κατηγορία, έχοντας μάλιστα συμμετάσχει και  τρία χρόνια στην Α’ κατηγορία, γράφοντας την δική της ξεχωριστή ιστορία.

Όπως ήταν φυσικό, οι περισσότερες συμμετοχές της ήταν στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας, σύνολο 13 και 6 στην Γ’ κατηγορία.

Ο Σύλλογος της Πτεριάς ήταν και πρωτοποριακό σωματείο, όσον αφορά την στελέχωση του Διοικητικού συμβουλίου. Ίσως μάλιστα και να ήταν το πρώτο πανελλαδικά σωματείο που για αρκετά χρόνια, στη θέση του προέδρου ήταν γυναίκα.

Ναι, είχε προεδρίνα την Μάρυ Μπινοπούλου, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο αυτή, όσο και ο σύζυγός της δεν είχαν καμία σχέση με το χωριό. Απλά μία οικογενειακή φιλία με άτομο της Πτεριάς, ήταν αρκετή να την πείσει να αναλάβει το πόστο της Προέδρου στο σωματείο.

Επίσης, στον σύλλογο πρόεδροι είχαν διατελέσει ο Θανάσης Κατσαρός, ο Γιώργος Αναγνώστου, Γιάννης Σαχινίδης και ο Γιώργος Τουλκαρίδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια  με πολύ μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να  διατηρήσει ζωντανό και ενεργό τον σύλλογο και μετά από δύο χρόνια αδράνειας να τον λειτουργήσει μέχρι τι 2001.

Προπονητές κατά καιρούς διετέλεσαν ο Παπαγεωργιάδης Άλκης, ο Βασίλης Μαυρίδης, ο Γιώργος Τουλκαρίδης, ο Νίκος Σπανός, ο Γιώργος Μεσητίδης και ο Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Επίσης, είχε το χαρακτηριστικό της πολύ δυνατής και σκληρής έδρας, και γενικότερα έκανε ζημιές σε αξιόλογους αντιπάλους, κόβοντάς τους πολύτιμους βαθμούς και στερώντας τους ακόμη και πρωταθλήματα.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

1978: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
1983: ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1984: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
1990: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
1992: ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1993: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
1994: ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1995: ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
1998: ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ
2001 : ΔΙΑΛΥΣΗ

Με το… καλημέρα η πρώτη άνοδος

Ο πρώτος επίσημος αγώνας πρωταθλήματος ήταν το Σάββατο 14 Απριλίου 1978, πριν 41 χρόνια, αντιμετωπίζοντας εντός έδρας τον ΠΑΟ Καλοχωρίου στο γειτονικό ντέρμπι, ενώ την Μεγ. Τετάρτη 18 Απριλίου έδωσε το πρώτο επίσημο ματς εκτός έδρας στην Αγ. Κυριακή.

Στην παρθενική του συμμετοχή η Πτεριά το 1978 στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας των 2 ομίλων από 6 ομάδες ο καθένας (Οι 4 πρώτες ανήλθαν στην Β’ κατηγορία –  Ακρίτες Ακρίτες Αγ. Κυριακής, Κρονοχώρι, Χιονάτο, Καλοχώρι και Τσάκωνη), κατάφερε μετά από εντυπωσιακή πορεία να κατακτήσει την 2η θέση συγκεντρώνοντας 13 βαθμούς σε 10 αγώνες, με απολογισμό 6 νίκες, 1 ισοπαλία, και 3 ήττες (τέρματα 19-13) πανηγυρίζοντας το πρώτο της τίτλο.

Ορισμένα διασωθέντα αποτελέσματα ήταν εντός έδρας 4-1 τους Ακρίτες Αγ. Κυριακής, 2-1 το Κρανοχώρι, 5-0 την Τσάκωνη και εκτός ήττα 1-0 στο Κρανοχώρι και 1-1 στο Καλοχώρι.

Επίσημο έγγραφο της ΕΠΣ Καστοριάς, από την κλήρωση του πρωταθλήματος Γ’ κατηγορίας το 1978

Σταθερή πορεία για μία 5ετία στην Β’ κατηγορία

1979 : Ιδιαίτερα αξιόλογη ήταν η παρθενική της συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας.  Συμμετέχοντας στον β’ όμιλο των 9 ομάδων (Νεστόριο, Κολοκυνθού, Διποταμία, Κορομηλιά, Χιονάτο, Ακρίτες Αγ. Κυριακής, Δενδροχώρι και  Κρανοχώρι), μετά από ένα ενδιαφέρον πρωτάθλημα, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο τερματίζοντας στην 4η θέση με διαφορά μόλις 4 β. από την 2η προνομιούχο θέση της Κολοκυνθούς.

ΑΟ ΠΤΕΡΙΑΣ

Απολογισμός 8-4-4 και τέρματα 38-24. Πανίσχυρη εντός έδρας με 7 νίκες και 1 ήττα (2-3 με Κολοκυνθού), ενώ ξεχώρισαν οι σπουδαίες νίκες εντός με τα φαβορί Νεστόριο 2-0, Διποταμία 3-2, η εκτός έδρας ισοπαλία 0-0 στην Κολοκυνθού και οι 3 ήττες εκτός έδρας (Νεστόριο 4-3, Διποταμία 2-1 και Κορομηλιά 4-3)

1980: Παραμονή λόγω αναδιάρθρωσης

Την επόμενη χρονιά είχε απογοητευτική πορεία, αφού σε σύνολο 10 ομάδων στον β’ όμιλο τερμάτισε στην 9η θέση, με 8 β. (4-2-12 και τέρματα 23-43), ενώ είχε και έναν μηδενισμό -2 στο ματς με το Καλοχώρι εξαιτίας αθεώρητων δελτίων υγείας.
Την ίδια περίοδο δεν υποβιβάστηκε καμία ομάδα, λόγω θεαματικής αύξησης νεοϊδρυθέντων σωματείων και αναδιάρθρωσης κατηγοριών.

1981 : Μέτρια πορεία

Συμμετείχε στον β’ όμιλο των 13 ομάδων, έχοντας μέτρια πορεία, καθώς τερμάτισε στην 10η θέση με 18 β. (5-8-11 και τέρματα 37-46), ενώ ξεχώρισε το 1-1 εντός έδρας με την πρωταθλήτρια και ισχυρή ομάδα της Ιεροπηγής.

1982 : Αρνητικό ρεκόρ νικών και μηδενισμών (-12) – Παρέμεινε στην κατηγορία για διαφορά 1 β. –Χειρότερη άμυνα (87)

Απογοητευτική πορεία, κινδύνεψε άμεσα με υποβιβασμό. Σε έναν όμιλο 14 ομάδων τερμάτισε στην 13η θέση, με αρνητική βαθμολογία -5 (είχαν αφαιρεθεί για διάφορους λόγους 12 βαθμοί) και για διαφορά μόλις 1 β. από την θύελλα Αυγής (-4), παρέμεινε τελικά στην κατηγορία. Ταυτόχρονα είχε ρεκόρ χειρότερης άμυνας σε πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας, καθώς  δέχθηκε 87 γκολ.

Είχε αρνητικό ρεκόρ νικών, μόλις 2, τρεις ισοπαλίες και 21 ήττες, τέρματα 33-87. Οι αφαιρούμενοι -12 βαθμοί προέκυψαν: Με Κολοκυνθού, Κορομηλιά και Ποριά από -2,  λόγω μη καθόδου στα ματς, με Κομνηνάδες -5 λόγω αποχώρησης από τον αγώνα και με Διποταμία -1 λόγω ένστασης αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστού.

1983 : Δεν απέφυγε το μοιραίο – Τελευταία θέση και υποβιβασμός στην Γ’ κατηγορία

Η απογοήτευση ήταν εμφανής και την επόμενη χρονιά, όπου και δεν κατάφερε να αποφύγει το μοιραίο. Σε έναν όμιλο 14 ομάδων, τερμάτισε στην τελευταία θέση με μόλις 7 β. (3-1-0 και τέρματα 39-82) και μετά από 5 χρόνια παραμονής στην Β’ κατηγορία επέστρεψε στην Γ’ ΕΠΣ. Ξεχώρισαν μόνο οι τρείς νίκες (4-2 Δενδροχώρι, 5-1 Τσάκωνη και 4-0 Κομνηνάδες) και οι ισοπαλίες-έκπληξη και μάλιστα εκτός έδρας σε Διποταμία 1-1 και Ποριά 2-2, ομάδες που διεκδικούσαν την άνοδο.

1984 : Θέμα χρόνου η επάνοδος στην Β’ κατηγορία – Ρεκόρ νικών-ηττών και καλύτερης άμυνας

Περαστική ήταν όπως αποδείχθηκε η επόμενη χρονιά της κατά την συμμετοχή της στην Γ’ κατηγορία. Με πείσμα και ενθουσιασμό επεδίωξε την επιστροφή της στην Β’ κατηγορία. Από την αρχή έδειξε ότι θα είναι ένα από τα αδιαφιλονίκητα φαβορί και οι προσπάθειές της καρποφόρησαν.

Συμμετείχε στον β’ όμιλο των 7 ομάδων (Λακκώματα, Καλλιθέα, Γέρμας, Μελάνθιο, Ασπροκκλησιά και  Αυγή),  όπου οι τρεις πρώτοι ανέρχονταν στην επόμενη κατηγορία, ενώ ο 4ος έδινε αγώνα μπαράζ με τον αντίστοιχο του α’ ομίλου.

Η πορεία της ήταν εξαιρετική, καθώς τερμάτισε στη 2η θέση με  19 βαθμούς, με 8 νίκες,3 ισοπαλία και μόλις μία ήττα, καθώς και την καλύτερη άμυνα στην ιστορία της με μόλις 7 γκολ.

Σταθερή 6ετία στην Β’ κατηγορία
1985 : Αγχωτική παραμονή στο φινάλε

Η επιστροφή της στην Β’ κατηγορία αποδείχθηκε πολύ δύσκολη. Συμμετέχοντας σε έναν δύσκολο όμιλο 16 ομάδων, είχε μία πολύ δύσκολη χρονιά με μόλις 4 νίκες στην έδρα της (Τσάκωνη και Κορομηλιά 2-1, Ιεροπηγή 3-1 και Λακκώματα 3-2 και δύο «2» σε Διποταμία 3-4 και Κορομηλιά 1-3), τερμάτισε στην 13η θέση της βαθμολογίας με 25 β., έναντι 22 των Ελπίδων Μες. που είχαν υποβιβαστεί.
Μία παραμονή αγχωτική που κρίθηκε στις τελευταίες αγωνιστικές και για διαφορά μόλις 3 βαθμών.

ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1985-86

1986 : Βελτιωμένη και ικανοποιητική πορεία με την 11η θέση

Αρκετά καλή πορεία πραγματοποίησε το 1986 συμμετέχοντας στον β’ όμιλο των 16 ομάδων. Η ομάδα κινήθηκε στην μετριότητα, καταλαμβάνοντας την 11η θέση με 25 βαθμούς και απολογισμό 10-8-12 και τέρματα 48-62. Ξεχώρισαν οι πολλές ισοπαλίες (8), με  πιο σημαντική το 1-1 εντός έδρας κόντρα στην Τσάκωνη που πρωταγωνιστούσε και οι δυο ήττες εντός έδρας με την πρωταθλήτρια Διποταμία 1-2 και το 0-1 με Πευκόφυτο.
Τέλος είχε και έναν μηδενισμό -3 β. λόγω καθυστερημένης συμμετοχής στο Κύπελλο Ερασιτεχνών.

1987 :Ρεκόρ ισοπαλιών (12) και άνετη παραμονή

Η τάση που είχε στα ισόπαλα αποτελέσματα ξεχώρισαν στην ικανοποιητική σχετικά πορεία της, στον β’ όμιλο των 16 ομάδων. Τερμάτισε στην 9η θέση με 26 βαθμούς, σημειώνοντας ρεκόρ ισοπαλιών στην ιστορία της (12), μόλις 7 νίκες και 11 ήττες, τέρματα 52-67.

Εντός έδρας γνώρισε μόλις 3 ήττες (0-2 με Λεύκη, 3-4 με Ιεροπηγή και 2-5 με Δισπηλιό, ομάδες που διεκδικούσαν την άνοδο), ενώ σκούρα τα είχαν βρει οι πρωταθλητές Γραμμοχώρια και Αναγ. Άργους που υποχρεώθηκαν σε ισοπαλίες με σκορ 1-1. Επίσης εκτός έδρας ξεχώρισε το 1-2 στην Λεύκη, που ίσως να την στέρησε και την άνοδο και οι ισοπαλίες 2-2 και 3-3 στις δύσκολες έδρες Ιεροπηγής και Δισπηλιού.

ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1987-88

1988 : Ευάλωτη εντός έδρας με 7 ήττες και 2 ισοπαλίες σε 15 ματς

Μέτρια πορεία χωρίς να κινδυνέψει αλλά και ούτε να πρωταγωνιστήσει, στον β’ πολύ δυνατό όμιλο των 16 ομάδων σε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα για την άνοδο, μεταξύ 4 διεκδικητών. Τερμάτισε στην 11η θέση με 27 β. (12-3-15).

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

Η Πτεριά αποδείχθηκε πολύ ευάλωτη εντός έδρας, έχασε όλα τα ματς με τους φιλόδοξους διεκδικητές (Δισπηλιό 1-2, Λεύκη 1-3, Ιεροπηγή 0-2 και  Κρανοχώρι 0-3, καθώς και με υποδεέστερες ομάδες όπως Ελπίδες Μ. 0-3, Λακκώματα 2-3 και Ψαλλίδα Ν. Λεύκης 2-3) έχοντας συνολικά 7 ήττες και 2 ισοπαλίες, ενώ και εκτός έδρας είχε μόλις τέσσερα «2» με ευάλωτες ομάδες (1-5 Κολοκυνθού, 0-1 Ελλάς Άργους και Χιονάτο και 2-3 στα Λακκώματα).

ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1988-89

1989 : Αντιπαθούσε τα «Χ» – Μόλις δύο ισοπαλίες – Παραμονή χωρίς άγχος

Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε και η επόμενη χρονιά. Ομάδα του ύψους και του βάθους, τερμάτισε στην 9η θέση με 22 βαθμούς, αντιπαθώντας τα ισόπαλα αποτελέσματα. Στον β’ όμιλο του μειωμένου πλέον αριθμού ομάδων (14) είχε 10 νίκες, 14 ήττες (τέρματα 41-66) και μόλις 2 ισοπαλίες.

ΑΟ ΠΤΕΡΙΑΣ

Ξεχώρισε το εντός έδρας 1-1 με την πρωταθλήτρια Ελπίδες Μες/μίας και το 2-2 με την Ψαλλίδα, η οποία είχε υποβιβαστεί, καθώς και  τα δύο «2» εκτός έδρας (0-2 Ελλάς Άργους, 1-3 Χρυσή και 1-4 Χιονάτο)

ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1989-90

1990 : Η τεράστια έκπληξη και η άνοδος για πρώτη φορά
στην Α’ κατηγορία  – Υπερτερούσε σε Ισοβαθμία στην 1η θέση με την Ασπροκκλησιά και απέφυγε το μπαράζ δευτεραθλητών

Ρεκόρ νικών, βαθμών, τερμάτων

Και ενώ τα πέντε τελευταία χρόνια συμμετοχής στην Β’ κατηγορία κυλούσαν μέτρια έως ικανοποιητικά, όσον αφορά τις βαθμολογικές επιδόσεις, χωρίς να έχει πρωταγωνιστικές βλέψεις, ξαφνικά και ίσως αναπάντεχα, το 1990, η Πτεριά κατάφερε να κάνει το ΜΠΑΜ, την μεγάλη υπέρβαση, κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της ένα πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας, πανηγυρίζοντας την άνοδό της στην Α’ κατηγορία.

Ήταν αναμφίβολα πολύ μεγάλη έκπληξη με την Πτεριά να ζει μεγάλες στιγμές. Το πρωτάθλημα είχε λήξει εξασφαλίζοντας μάλιστα άνετα την 2η προνομιούχο θέση και την άνοδο και δεν μπορούσαν να πιστέψουν το επίτευγμα αυτό, και ότι τη νέα χρονιά θα συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα των ΜΕΓΑΛΩΝ.

Το μικρό χωριό με την λήξη του πρωταθλήματος είχε μετατραπεί σε μια μεθυσμένη πολιτεία. Παράγοντες, ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι, πανηγύρισαν μέχρι το επόμενο πρωί την κατάκτηση της ανόδου, γράφοντας ιστορία.

ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1990-91

Άλλωστε οι αριθμοί μιλούσαν από μόνοι τους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, σημειώνοντας, μάλιστα ρεκόρ στην ιστορία της. Σε έναν β’ όμιλο εκ νέου μειωμένου των 12 ομάδων (Ασπροκκλησιά, Λακκώματα, Ιεροπηγή, Νεστόριο, Διποταμία, Χιονάτο, Πευκόφυτο, Δενδροχώρι, Τσάκωνη, Μακροχώρι και Μεταμόρφωση) τερμάτισε στην 1η θέση με 38 βαθμούς και απολογισμό 18 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες, δημιουργώντας ρεκόρ παραγωγικότητας τερμάτων με 64 γκολ και άμυνας 19 γκολ.

Η λήξη του πρωταθλήματος βρήκε Πτεριά και  Αγ. Δημήτριο Ασπροκκλησιάς να ισοβαθμούν στην 1η θέση με 38 β., ωστόσο, σύμφωνα με την προκήρυξη, ίσχυε ο συντελεστής στα μεταξύ τους παιχνίδια και οι πρώτες ομάδες κάθε ομίλου έπαιρναν απευθείας το εισιτήριο ανόδου, ενώ οι δευτεραθλητές θα έδιναν αγώνα μπαράζ και ο νικητής θα προβιβάζονταν και αυτός στην Α’ κατηγορία.

Η ομάδα της Πτεριάς είχε το πλεονέκτημα αυτό με νίκη 5-0 στην έδρα της και ήττα 3-0 στην Ασπροκκλησιά, κι έτσι εξασφάλισε την απευθείας άνοδό της στέλνοντας την Ασπροκκλησιά στο μπαράζ με τον Γέρμα του α’ ομίλου, το οποίο τελικά κέρδισε και προβιβάστηκε και αυτή στην Α’ κατηγορία.

Ωστόσο, γεγονός είναι ότι εκείνη την χρονιά η ομάδα της Πτεριάς είχε ενισχυθεί με κάποιους αξιόλογους ποδοσφαιριστές και με προπονητή τον Βασίλη Μαυρίδη, κρυφοκοιτούσε την άνοδο.

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα σκόρπισαν ενθουσιασμό στον σύλλογο οπότε άρχισε να παίρνει ζεστά το θέμα της ανόδου. Ουσιαστικά έτσι όπως εξελισσόταν το πρωτάθλημα, Πτεριά και Ασπροκκλησιά έδειχναν μια σταθερότητα στην πορεία τους, αποτελώντας τα αδιαφιλονίκητα φαβορί για την άνοδο, και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι τερμάτισαν με διαφορά 11 βαθμών από την 3η θέση.
Το πρώτο «χαστούκι» για την Πτεριά ήρθε την 7η αγωνιστική 1-1 στο Χιονάτο και την 11η αγωνιστική σπάει το αήττητο της στο Νεστόριο 2-1. Το πρωτάθλημα ήταν συναρπαστικό με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν πόντο-πόντο.

Η Πτεριά ήταν πανίσχυρη εντός έδρας έχοντας το απόλυτο (11 νίκες), ενώ εκτός έδρας είχε τις δύο ήττες που προαναφέραμε με Νεστόριο και Ασπροκκλησιά, καθώς και δύο ισοπαλίες σε Χιονάτο 1-1 και  Διποταμία 2-2.

Την Κυριακή 5 Μαϊου 1991, στο φινάλε του πρωταθλήματος, γράφτηκε ο επίλογος της σπουδαίας πορείας αλλά και τεράστιας επιτυχίας. Όλο το χωριό ήταν στο πόδι και οι σούβλες με κατσίκια και αρνιά να ψήνονται έξω από το γήπεδο. Πανηγυρική και εορταστική ατμόσφαιρα από νωρίς. Αντίπαλός της το αδιάφορο βαθμολογικά Νεστόριο, από το οποίο και είχε χάσει στον α’ γύρο με 2-1.
Ήταν μία ημέρα γιορτής για την Πτεριά, και ήταν τόσο αποφασισμένη να μην της στερήσει κανείς αυτό που είχε χτίσει όλο τον χρόνο. Η Πτεριά ήθελε απαραίτητα τη νίκη για να εξασφαλίσει την απευθείας άνοδό της στην Α’ κατηγορία, ενώ την ίδια ώρα η Ασπροκκλησιά αγωνίζονταν στο Πευκόφυτο (νίκησε 1-3), προσδοκώντας γκέλα της Πτεριάς, η οποία δεν ήρθε ποτέ…

Οι κυανόλευκοι πήραν τη νίκη 3-1 και η φιέστα ανόδου, οι πανηγυρισμοί με τα όργανα κράτησαν μέχρι το πρωϊ
Χωρίς υπερβολές, εκείνη την ημέρα η ομάδα της Πτεριάς ήταν σε θέση να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο…!!!

1991 : Παρθενική συμμετοχή στην Α’ κατηγορία με διπλό παραμονής (1-2 Κρανοχώρι) στο φινάλε του πρωταθλήματος

Απίστευτο ήταν και το φινάλε του πρωταθλήματος που επιφύλαξε η ομάδα της Πτεριάς στην παρθενική της συμμετοχή στην Α’ κατηγορία. Σε ένα ματς ζωής και θανάτου στο Κρανοχώρι κόντρα στον Αλιάκμων, στην 30η και τελευταία αγωνιστική κρίνονταν η παραμονή στην κατηγορία και των δύο ομάδων.

Η Πτεριά ήταν σε δυσμενή θέση, αφού μόνο με νίκη είχε ελπίδες για να παραμείνει στην κατηγορία, αφού είχε διαφορά 2 βαθμών από τον αντίπαλό της. Με νίκη θα ισοβαθμούσε το Κρανοχώρι στην 13η θέση με 23 βαθμούς και σε συνδυασμό με τη νίκη που είχε στον α’ γύρο (1-0), θα ήταν αυτή που θα πανηγύριζε την παραμονή της στην κατηγορία.

Τελικά το μεγάλο ντέρμπι  μετά από ένα επεισοδιακό ματς, η Πτεριά κατάφερε να πάρει μεγάλο «2» επικρατώντας με σκορ 1-2, ανανεώνοντας έτσι την συμμετοχή της για δεύτερη χρονιάς στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας. Δύο επιτυχίες συνεχόμενες για την Πτεριά, μία ανόδου και μία παραμονής, στο φινάλε των πρωταθλημάτων. Και εδώ,στο ματς αυτό, ακολούθησαν ανάλογοι πανηγυρισμοί, μετά την επιστροφή τους στο χωριό, γατί και η παραμονή στην κατηγορία ως νεοφώτιστη, ήταν αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία.

Στην παρθενική της συμμετοχή στην Α’ ΕΠΣΚ, η Πτεριά είχε σχετικά καλό απολογισμό, 12η θέση με  23 βαθμούς, με 9 νίκες, 5 ισοπαλίες και 16 ήττες με τέρματα 31-56.

Από τα 15 ματς που έδωσε στην έδρα της είχε μόλις 6 ήττες, 3 ισοπαλίες και 6 νίκες, ενώ εκτός έδρας 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 10 ήττες. Οι ιστορικές νίκες εντός έδρας ήταν με Αμπελόκηπους 2-1, Γραμμοχώρια 1-0, Κρανοχώρι 1-0, Δισπηλιό 2-1 και Φωτεινή α.α. 2-0 και ισοπαλίες με Καλοχώρι 0-0, Αναγ. Άργους 1-1 και Απόσκεπος 2-2. Τα διπλά εκτός έδρας ήταν Κρανοχώρι 1-2, Καλοχώρι 0-2 και Φωτεινή α.α. 0-2, και ισοπαλίες 1-1 Απόσκεπο και 0-0 Αμπελόκηπους.

1992 : Υποβιβασμός και επιστροφή στην Β’ κατηγορία

Η δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας συνέπεσε με την εφαρμογή του νέου συστήματος βαθμολογίας (3-2-1). Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και απαιτήσεις για δεύτερη χρονιά στην Α’ κατηγορία και πήρε τον δρόμο της επιστροφής.

ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1992-93

Τερμάτισε στην 14η θέση με 17 βαθμούς με απολογισμό 5 νίκες, 5 ισοπαλίες και 20 ήττες (τέρματα 21-66), ενώ είχε και έναν μηδενισμό -3 β. γιατί δεν προσήλθε στο ματς με την Ασπροκκλησιά. Σε καμία περίπτωση δεν είχε ελπίδες για παραμονή αφού απείχε 20 ολόκληρους βαθμούς από την 12η θέση (Αναγ. Άργους) που ήταν η γραμμή σωτηρίας.

Οι μοναδικές 5 νίκες που πέτυχε ήταν Γραμμοχώρια 2-1, Ιεροπηγή 1-0, Ασπροκκλησιά 2-0, Διποταμία 0-1 και Αμπελόκηποι α.α. 0-2.

1993 :Επάνοδος στην Α’ κατηγορία μετά  από ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα με τον τίτλο να κρίνεται στο φινάλε

Οπλισμένη με αναμνήσεις και εμπειρίες δύο ετών από την συμμετοχή της στην Α’ κατηγορία, η Πτεριά, στην επιστροφή της στην Β’ ΕΠΣΚ, ανασυντάχθηκε διεκδικώντας εκ νέου την άνοδό της.

Συμμετείχε σε έναν όμιλο 12 ομάδων και μετά από ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, με 4 ομάδες να πρωταγωνιστούν διεκδικώντας τις δύο προνομιούχες θέσεις,  κατάφερε τελικά να τερματίσει στην 1η θέση, κατακτώντας τον 4ο και τελευταίο – όπως αποδείχτηκε – τίτλο στην ιστορία της. Η άνοδος για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην Α’ κατηγορία ήταν μαζί με την επιτυχία του 1991, οι κορυφαίες στιγμές του συλλόγου.

Το πρωτάθλημα ήταν ιδιαίτερα σκληρό με μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ Πτεριάς, Καλοχωρίου, Νεστορίου και Πενταβρύσου, που πήγαιναν πόντο-πόντο και με εναλλαγές θέσεων σχεδόν κάθε αγωνιστική. Όσο κυλούσαν οι αγωνιστικές τόσο κορυφωνόταν το ενδιαφέρον, με την ομάδα της Πτεριάς να κλειδώνει ουσιαστικά την 1η θέση την προτελευταία αγωνιστική στο ματς-φωτιά στο Νεστόριο, το οποίο έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2.

Το ματς αυτό ήταν καθοριστικό για τους «κυανόλευκους», αφού και οι γηπεδούχοι καίγονταν για τη νίκη που θα τους έδινε την άνοδο, αλλά με το 2-2 έμειναν τελικά εκτός νυμφώνος. Ωστόσο, η φιέστα ανόδου για την Πτεριά, έγινε την τελευταία αγωνιστική στην Λεύκη, η οποία είχε ελάχιστες ελπίδες παραμονής, μιας και χρειαζόνταν νίκη επί της Πτεριάς και ήττα της Αυγής με το Κρανοχώρι, κάτι φυσικά που δεν ήρθε.

Η ομάδα της Πτεριάς επικράτησε με σκορ 0-2, σφραγίζοντας την πολυπόθητη άνοδο και την επιστροφή της στην Α’ κατηγορία, τερματίζοντας στην 1η θέση με 44 β. (43 το Καλοχώρι, 41 Πεντάβρυσος (-3) και 40 το Νεστόριο).

Η Πτεριά εντός έδρας ήταν πολύ δυνατή με 8 νίκες και 3 ισοπαλίες (Καλοχώρι 0-0, Αυγή 2-2 και Πευκόφυτο 1-1), ενώ εκτός έδρας είχε απώλειες σε όλα τα ντέρμπι (Καλοχώρι 4-1, Νεστόριο 2-2, Πεντάβρυσος 2-1,ενώ μεγάλη ήττα υπέστη στον αδιάφορο Κάστωρ με σκορ 3-0).

Το πρωτάθλημα είχε πάρει φωτιά τρεις αγωνιστικές πριν την λήξη, όταν σε αγώνα εξ’ αναβολής η Πτεριά παραχώρησε απρόσμενη ισοπαλία 2-2 στην Θύελλα Αυγής (2-0 ήταν μέχρι το 85’), αλλά τελικά η χρυσή ισοπαλία 2-2 που πήρε στο Νεστόριο, ήταν εκείνο το αποτέλεσμα που την έδωσε την άνοδο, ενώ την ίδια περίοδο, η ομάδα της Πενταβρύσου που ήταν στα φαβορί παρότι είχε ισοβαθμήσει με την Πτεριά στους 44 β., πλήρωσε τον μηδενισμό -3 β. στο ματς Κυπέλλου με την Ποριά στο οποίο δεν προσήλθε να αγωνιστεί, μένοντας τελικά εκτός νυμφώνος.

1994: Αρνητικά ρεκόρ βαθμών και τερμάτων και επιστροφή στην Β’ κατηγορία

Η τρίτη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, ήταν αποκαρδιωτική.  Η ομάδα ήταν πολύ αδύνατη και ο υποβιβασμός ήταν θέμα χρόνου. Ωστόσο, αγωνίστηκε με αξιοπρέπεια, δεν εγκατέλειψε το πρωτάθλημα και προσήλθε και στα 30 παιχνίδια.

Τερμάτισε στην 15η θέση, έχοντας αρνητικά ρεκόρ βαθμών σε πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας, μόλις 14. Επίσης, 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 24 ήττες, καθώς και ρεκόρ τερμάτων με την χειρότερη άμυνα στην ιστορία της, αφού δέχθηκε 112 γκολ.

1995:Από το ναδίρ στα ζενίθ – Νέος υποβιβασμός και εγκατάλειψη…

Από τα μεγαλεία των δύο τίτλων και τριών συμμετοχών στην Α’ κατηγορία σε διάστημα τεσσάρων ετών, η ομάδα της Πτεριάς, έζησε εφιαλτικές στιγμές με δύο διαδοχικούς υποβιβασμούς και μετά από 11 χρόνια επέστρεψε στην Γ’ κατηγορία.

Ο υποβιβασμός της στην Β’ κατηγορία, σκόρπισε μεγάλη απογοήτευση και η πορεία της στο πρωτάθλημα ήταν αποκαρδιωτική. Η ομάδα αποδυναμώθηκε και έδειχνε σημάδια διάλυσης.
Συμμετείχε σε έναν όμιλο 18 ομάδων τερματίζοντας στην 17η θέση με 25 βαθμούς, ενώ είχε και δύο μηδενισμούς (-6), γιατί δεν προσήλθε στα ματς με Βυσσινιά και Λεύκη.

Απολογισμός 9 νίκες, 4 ισοπαλίες και 21 ήττες, με τέρματα 29-77. Στα θετικά της απογοητευτικής πορείας οι εντός έδρας ισοπαλίες με τις πρωταθλήτριες Αγ. Κυριακή 0-0 και Αναγ. Κολοκυνθούς 1-1, ενώ στα 17 ματς που έδωσε εκτός έδρας είχε 16 ήττες (μία νίκη α.α. 0-2 τους Αμπελόκηπους) και είχε σκοράρει μόλις 4 φορές…

Εξαφανίστηκε για μία διετία 1966-1997 από τον ποδοσφαιρικό χάρτη

Ο κορεσμός διοικητικών παραγόντων και η αδιαφορία, ήταν οι βασικές αιτίες, που η ομάδα της Πτεριάς δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας τα επόμενα δύο χρόνια, παραμένοντας ανενεργή.

1998 : Επανίδρυση και νέο ξεκίνημα

Μία ομάδα ανθρώπων της περιοχής, μη αντέχοντας να βλέπουν ότι ο σύλλογος δεν υπάρχει, επιχείρησαν να τον επανιδρύσουν. Έτσι, ο σύλλογος αναγεννήθηκε συμμετέχοντας στον όμιλο των 11 ομάδων της Γ’ κατηγορίας.
Η επιστροφή της στην ενεργό δράση, κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα, καθώς κατέλαβε την 9η θέση με 16 βαθμούς, με απολογισμό 5-1-14 και τέρματα 26-73.

ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1998-99

1999: Μία ανάσα από την άνοδο στην Β’ κατηγορία – Ρεκόρ νικών στην Γ’ – Έχασε την άνοδο στα play off

Εξαιρετική, ωστόσο, ήταν η πορεία της Πτεριάς το 1999, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, διεκδικώντας την επάνοδό της, μετά από 5 χρόνια στην Β’ κατηγορία. Συμμετείχε σε έναν όμιλο 10 ομάδων, τερματίζοντας στην 3η θέση με 37 βαθμούς και απολογισμό 11 νίκες – 4 ισοπαλίες και 3 ήττες, με τέρματα 35-18.

ΑΟ ΠΤΕΡΙΑΣ  1999

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΕΝΤΡΑ

Στην έδρα της ήταν πανίσχυρη έχοντας το απόλυτο (9 στα 9), όχι όμως και εκτός έδρας που είχε μόλις δύο «2» και τρεις ισοπαλίες, χάνοντας και όλα τα ντέρμπι με τους ανταγωνστές της (Μελάνθιο 3-2, Κρεπενή 3-0 και Δενδροχώρι 4-2).

Ωστόσο, σύμφωνα με την προκήρυξη οι πρώτες 4 ομάδες της τελικής  βαθμολογίας θα έδιναν αγώνες play off, και μέσα από αυτήν την διαδικασία, τρεις ομάδες θα προβιβάζονταν στην Β’ κατηγορία.
Όμως, στους αγώνες μπαράζ, η Πτεριά δεν κατάφερε να πετύχει καμία νίκη (Πτεριά-Κρεπενή 1-1, Κρεπενή-Πτεριά 6-0 και Δενδροχώρι-Πτεριά 1-0), μένοντας έτσι εκτός νυμφώνος.

2000: Σημάδια διάλυσης – Αγωνίστηκε μόνο σε 2 ματς και αποκλείστηκε από το πρωτάθλημα – Αρνητικό ρεκόρ τερμάτων

Τα μαύρα σύννεφα της νέας διάλυσης ξεκίνησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Συμμετείχε σε έναν όμιλο 10 ομάδων, ενώ κατέβηκε να αγωνιστεί μόλις σε δύο αγώνες στην έδρα της (Ομορφοκκλησιά 3-0 και Σταυροπόταμος 1-4) και στη συνέχεια εγκατέλειψε και αποκλείστηκε από το πρωτάθλημα, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ τερμάτων (4 γκολ υπέρ) και αρνητική βαθμολογία -9.

2001: Αγωνίστηκε μόλις δύο ματς και αποχώρησε από το πρωτάθλημα – Οριστική διάλυση

Με ήττα εντός έδρας 0-4 από τον Γέρμα στις 28 Οκτωβρίου 2001, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής, ο σύλλογος της Πτεριάς ολοκλήρωσε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι. Είχε προηγηθεί το ματς της πρεμιέρας του πρωταθλήματος (6-0 στην Ποριά).

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΤΣ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΑΟ ΠΤΕΡΙΑΣ

Έκτοτε ο ακριτικός σύλλογος με πολλά διοικητικά και αγωνιστικά προβλήματα, δεν προσήλθε να αγωνιστεί σε κανένα ματς πρωταθλήματος και είχε αποκλεισθεί τερματίζοντας στην τελευταία θέση με 21 ήττες (αρνητικό ρεκόρ) με αρνητική βαθμολογία -9 και τέρματα 0 υπέρ-50 κατά.
Και κάπου εκεί το υπέροχο …ταξίδι του Α.Ο. Πτεριάς έφτασε στο τέλος του …με ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες αναμνήσεις

Ο ΑΟ ΠΤΕΡΙΑΣ συμμετέχοντας και προσφέροντας για 22 χρόνια (τόσα άντεξε), στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Καστοριάς εγκατέλειψε την ενεργό του δράση και εξαφανίστηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη του νομού.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Συνολικά στα 22 χρόνια συμμετοχής του στα πρωταθλήματα Α, Β’ και Γ’ κατηγορίας ΕΠΣ Καστοριάς, ο ΑΟ Πτεριάς έχει δώσει 524 αγώνες, μετρώντας 158 νίκες, 84 ισοπαλίες, 279 ήττες (265 βαθμούς) και τέρματα 713 υπέρ – 1141 κατά.

 

 

sentranews.gr

 

Back to top button