Παναγιώτης Κώττας: “Στηρίζω την Καστοριά” με έργα

“Στηρίζω την Καστοριά” μια προσπάθεια που δεν μπορεί, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή να μη μας βρει ενωμένους.
Ενωμένους στηρίζοντας την τοπική αγορά, όπως πολύ συχνά αναφέρουν πολλοί φίλοι στην ομάδα, προβάλλοντας και καταναλώνοντας τοπικά προϊόντα, κυρίως επενδύοντας στην περιοχή κι ας μην υπάρξουν αρχικά τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να υπάρχουν σε επενδύσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και εκτός αυτής. Ωστόσο είναι κινήσεις που τονώνουν την τοπική οικονομία και δίνουν προοπτικές για το μέλλον των παιδιών μας.
Κυρίως όμως πρέπει να μας βρει Ενωμένους σαν μια γροθιά, στηρίζοντας ότι θετικό και αναπτυξιακό έχει ήδη ξεκινήσει, έχει δρομολογηθεί ή και έχει σχεδιαστεί για την περιοχή μας, ακόμη και αν αρχικά έχει φανεί ότι ανατρέπεται. Η έως τώρα συνήθης τακτική της απραξίας ή και της “εμφύλιας” τις περισσότερες φορές διαμάχης για λόγους παραταξιακούς σε θέματα που είναι προς το συμφέρον της Καστοριάς, πρέπει να γίνει Παρελθόν.
  1. Ενωμένοι για την στήριξη των Πανεπιστημιακών τμημάτων της Καστοριάς και την άμεση λειτουργία του πέμπτου τμήματος που βρίσκεται σε αναστολή, καθώς και των 2 διετών τμημάτων. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να βγουν οι κομματικές παρωπίδες και να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.
  2. Ενωμένοι για την πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε χωρίς άλλη καθυστέρηση, να προχωρήσουν τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τους Μανιάκους, αλλά και να μπουν οι βάσεις για την επέκταση τους και σε άλλους οικισμούς της ΠΕ μας (Μεσοποταμία, Δισπηλιό, Μαυροχώρι, Κορησό, Αμπελόκηποι κλπ).
  3. Ενωμένοι για την επιτακτική ανάγκη της διατήρησης του ειδικού τιμολογίου του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά (30%) και την επέκτασης του στις επιχειρήσεις (50%), έτσι ώστε να στηρίξουμε τους ντόπιους επιχειρηματίες, αλλά και να προσελκύσουμε νέους επενδυτές.
  4. Ενωμένοι για την πάση θυσία ολοκλήρωση του Φράγματος Νεστορίου και των Αρδευτικών των 70.000 και πλέον στρεμμάτων που θα δώσουν τεράστια ανάπτυξη στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
  5. Ενωμένοι για τη συνέχιση της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Καστοριάς σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο και αυτό σε συνδυασμό με την υλοποίηση προγράμματος intereg της ΕΡΓΟΣΕ και του Αλβανικού Υπουργείου μεταφορών, για κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που καταλήγει σ’ αυτό και θα συνδέει την Καστοριά με την Ευρώπη, αλλά και μέσω της Κρυσταλοπηγής και με την υπόλοιπη Ελλάδα.
  6. Ενωμένοι για την επιτάχυνση των έργων και το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού των Πρεσπών στο Λαιμό, με προοπτική την εκτόξευση της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή μας και τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Καστοριάς, Πρεσπών, Αχρίδας και Πόγραδετς. (Να επισημάνω πως Η Αχρίδα και το Πόγραδετς όντας ήδη διεθνείς τουριστικοί προορισμοί, ξεπερνούν τις 800.000 επισκέπτες το χρόνο, από χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης με καθημερινές πτήσεις τσάρτερ από Άμστερνταμ και Λονδίνο στο αεροδρόμιο της Αχρίδας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Μάϊο – Οκτώβριο)
  7. Ενωμένοι για τη διατήρηση και την ενίσχυση του Φορέα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με έδρα της Καστοριά. Ένα ζήτημα που απασχολούσε την Καστοριά και την αειφόρο ανάπτυξη της για πολλά χρόνια, αμέσως μετά την ίδρυση του στην ουσία καταργείται. Ένα”εργαλείο”, ας μου επιτραπεί η έκφραση, που μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά θέματα ανάπτυξης στην περιοχή μας (από βιολογικές καλλιέργειες, έως και τις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων).
  8. Ενωμένοι για την ολοκλήρωση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων στην Κορησό και τη Λιθιά, στη Βασιλειάδα και το Μελισσότοπο, τη Μεταμόρφωση, τη Βέργα, το Γέρμα και τη Διποταμία και οπουδήποτε αλλού είμαστε έτοιμοι.
Ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε την Καστοριά το κέντρο των εξελίξεων, πρωταγωνίστρια της Περιφέρειας και των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων και όχι εκεί που το Κέντρο μας έχει κατατάξει, στην εσχατιά της Ελλάδας. Θέλουμε οι νέοι μας να επιστρέφουν πίσω έχοντας τις προοπτικές και τα κίνητρα να το κάνουν.
Αυτά για την ώρα από μένα, θα ακολουθήσουν και προτάσεις μου σε πολιτιστικά και αθλητικά θέματα.
Χρόνια πολλά σε όλους.
Παναγιώτης Κώττας
Περιφερειακός Σύμβουλος
Π.Ε. Καστοριάς