ΚαστοριάΝεστόριοΠαλαιά Καστοριά

Κυριακή του Θωμά στην Καστοριά το 1934

Μια όμορφη φωτογραφία, που μας μεταφέρει σε μία καστοριανή “belle epoque”. Η 15η Απριλίου του 1934, ήταν Κυριακή του Θωμά. Βρισκόμαστε στην αυλή του “Αρχοντικού Παπατέρπου” , που ευτυχώς μπορούμε να το καμαρώνουμε ακόμα ( από έξω τουλάχιστον) . Στην ολάνθιστη αυλή ποζάρουν τα τέκνα της οικογένειάς. Καθιστή η Αικατερίνη, δίπλα της με τη στολή του Εύελπι ο Αλέξανδρος, αδειούχος προφανώς λόγω Πάσχα.
Πίσω όρθιες η Ευτυχία, η Ειρήνη και οι Νικηφόρος (στο βάθος) και με το παπιγιόν ο Νίκος. Καθισμενές στο χορτάρι οι φίλες των κοριτσιών, αδελφές Χαιρόπουλου , κόρες του γνωστού Δημοσιογράφου και Σύνθετη Χρήστου Χαιρόπουλου, Καστοριανοί της Αθήνας, που μάλλον κι αυτοί ανέβηκαν στη Καστοριά για το Πάσχα.
Η οικογένεια Παπατέρπου με καταγωγή από το Νεστόριο, αγόρασε το κτίριο το 1932 και εγκαταστάθηκε σε αυτό το 1933. Ιδιοκτήτης του επιβλητικού σπιτιού μέχρι και την ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν ο Μουλάς Ιμπραήμ, σημαντικός Μουσουλμάνος Ιερωμένος και προφανώς μέλος εξέχουσας οικογένειας των Καστοριανών Οθωμανών.
Το αρχοντικό έχει στις μέρες μας περίπλοκες Δικαστικές περιπέτειες ( όχι που δεν θα είχε…στη Καστοριά είμαστε).
Τα περισσότερα στοιχεία και η φωτογραφία είναι από τη πολύ καλή εργασία του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας για το Αρχοντικό.
Ρωμύλος Μαντζούρας

 

 

 

Back to top button