Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Δίχρωμο κέικ με σπορέλαιο (βίντεο)

Σε αυτό το βίντεο θα σας δείξω την πιο εύκολη διαδικασία για να φτιάξετε κέικ. Μοναδικό, μυρωδάτο και αφράτο.
Το κλασικό δίχρωμο κέικ που το έφτιαχνε η μαμά μας όταν ήμασταν μικροί. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο !! Αυτήν την ανάμνηση μας φέρνει. Δοκιμάστε το διότι είναι πανεύκολο!

Σταύρος Βελλίδης
Παρακάτω ακολουθεί η συνταγή:

Υλικά για το κέικ:

• 5 μεσαία αυγά σε θερμοκρασία
δωματίου
• 260 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 14 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 1 πρέζα αλάτι
• 330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 180 γρ. σπορέλαιο
• 170 γρ. γάλα με λίγες σταγόνες
λεμόνι ή χυμό πορτοκαλιού
• 2 βανιλίνες
• 30 γρ. κακάο Nestle
Dessert
• λίγο βούτυρο και έξτρα αλεύρι για
τη φόρμα

Εκτέλεση:

1) Όλα τα υλικά για το κέικ, πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου !!! Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C !!!!!

2) Στη συνέχεια αλευροβουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 24-26 εκ !!!

3) Ρίχνουμε στο γάλα 4-5 σταγόνες λεμόνι , αναδεύοντάς με ένα κουταλάκι να πάει παντού.

4) Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε με το σύρμα τα στερεά υλικά, εκτός από το κακάο : το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τις βανιλίνες. Αφήνουμε στην άκρη.

5) Σε μια μεγάλη μπασίνα, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει λείο, παχύρευστο, λευκό, σατινέ, κρεμώδες και τριπλάσιο σχεδόν σε όγκο !!!

6) Μόλις επιτύχουμε αυτή τη σύσταση, προσθέτουμε το “κομμένο” γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να το απορροφήσει ( σε αυτό εδώ το βήμα, μπορούμε αντί για γάλα να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα , πάντα στην ίδια αναλογία ).

7) Κατόπιν σε ροή κλωστής προσθέτουμε και το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας αλλεπάλληλα μέχρι να γίνει ομογενές.

8) Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα στερεά υλικά ανακατεύοντας με μια μαρίζ, να τα απορροφήσει.

9) Εφόσον γίνει ομογενές, σταματάμε τη ροή του μιξερ !! Δεν θέλουμε να αναμειχθούν για υπερβολική ώρα διότι θα αναπτυχθούν οι ίνες τις γλουτένης του αλευριού με αποτέλεσμα αντί να γίνει αφράτο και απαλό σαν αίσθηση στο στόμα, θα γίνει σκληρό με γεύση αλεύρι !!!

10) Αδειαζουμε προσεκτικά στην φόρμα φροντίζοντας να μην στάξει πάνω από την στάθμη του μείγματος διότι κατά το ψήσιμο θα ψηθούν και θα γίνουν σαν “εμπόδια” αποτρέποντας την διόγκωση του κέικ. Αφήνουμε λίγο από το μείγμα και ρίχνουμε μέσα το κακάο ανακατεύοντας πάλι μια μαρίζ απαλά μέχρι να ενσωματωθεί.

11) Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα με το κακάο πάνω από το λευκό και με την μαρίζ κανουμε κυκλικές και περιστροφικές κινήσεις γύρω γύρω για να γίνει δίχρωμο και να έχει εν τέλει την υφή του μαρμάρου !!!

12) Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για 45-50 λεπτά ( ανάλογα τον φούρνο ) !!! Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορούμε να παραλείψουμε το κακάο ψήνοντάς το λευκό !!!

13) Μόλις είναι έτοιμο, αφήνουμε να κρυώσει 15 -20 λεπτα πάνω σε σχάρα. Τοποθετούμε στην πιατέλα, κόβουμε και σερβίρουμε !!! Το κέικ είναι πανέτοιμο για κατανάλωση !!!

 

 

 

Back to top button