Καστοριά

Καστοριά: Η σωτηρία της πόλης μέσω Facebook

Έχετε αναρωτηθεί πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας από την στιγμή που μπήκαν σε αυτή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Της Χρυσούλας Κυρατζή

Από την εποχή που τρέμαμε στην ιδέα και μόνο μήπως  αποκαλύψουμε κατά λάθος μια προσωπική πληροφορία κάπου στο διαδίκτυο, φτάσαμε στο σημείο σήμερα να δημοσιοποιούμε που είμαστε, τι κάνουμε, τι τρώμε, με ποιους, ακόμα και να μοιραζόμαστε με τους «φίλους» μας τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων που κάναμε την προηγούμενη μέρα

Το γεγονός πως όλοι πλέον έχουμε πρόσβαση σε μια «έξυπνη» συσκευή (smartphone, tablet κλπ) και η εξαιρετικά απλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και αν δεν έχουμε καμία ιδιαίτερη γνώση της τεχνολογίας, έχει διευρύνει την εξωστρέφεια και τη φαντασία μας.

Ο σχολιασμός στο Facebook είναι- μεταξύ άλλων- τρόπος ώστε να εκτονωθεί η αγωνία και ο θυμός μας για όσα γίνονται για εμάς χωρίς εμάς, γύρω μας, στη γειτονιά  μας, λίγο πιο μακριά μας, ακόμα και στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Κι αυτή είναι η επιτυχία του κοινωνικού δικτύου που κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Του έδωσε -δηλαδή για να ακριβολογούμε νομίζει πως του έδωσε, ενώ στην πραγματικότητα τον εγκλώβισε σε αυτό- βήμα στη δημόσια έκφραση.

Ένα Like,  ένα σχόλιο, ο φανατισμός, η ανταλλαγή προσβλητικών χαρακτηρισμών και ύβρεων με άλλα προφίλ (αυθεντικά ή μη), αρκεί για να αλλάξει τον κόσμο μας; Την πόλη μας;

Όσο τα λόγια – τα γραπτά στην προκειμένη περίπτωση – δεν μετουσιώνονται σε πράξεις, θα απαντήσουμε όχι, δεν αρκεί. Όσο εφησυχάζουμε στο like που κάναμε στην έξυπνη ιδέα του συμπολίτη μας, αλλά δεν παλεύουμε περαιτέρω για την υλοποίησή της, όσο απλά ενθουσιαζόμαστε διαδικτυακά στο κάλεσμα της εθελοντικής ομάδας της πόλης μας σε κάποια δράση, αλλά δεν σηκωνόμαστε από τον καναπέ για να συμμετάσχουμε…δεν καταφέρνουμε κάτι ουσιαστικό.

Είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το να προσπαθούμε να σώσουμε την πόλη μας με μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

Κοινοποιήστε το εξής κείμενο στο προφίλ σας, με αντιγραφή επικόλληση:

Δεν επιτρέπω στην Καστοριά να μετατραπεί σε μια πόλη γερόντων που δεν επιτρέπουν καμία εκδήλωση μετά τις 11 το βράδυ και δεν υπάρχουν δουλειές για επιστήμονες. Με την κοινοποίηση αυτή δηλώνω ενεργός υποστηρικτής της πόλης, των ανθρώπων, της λίμνης, της τοπικής αγοράς, των ραγκουτσαριών και των κύκνων.

Συνειδητοποιούμε πως χιλιάδες από εμάς νιώθουμε καθημερινά την ανάγκη να δηλώσουμε στο Facebook πως αγαπάμε και στηρίζουμε την Καστοριά. Την αγορά της, τα προϊόντα της, τη φύση, τους ανθρώπους της, όλα…Πόσοι υιοθετούμε την πρακτική αυτή και στην πραγματική ζωή είναι άλλη ιστορία. Πόσοι θα αφιερώναμε έστω και μια ώρα για ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο μας είναι επίσης άλλη μία ιστορία. Πόσοι όμως θα επαναπαυτούμε στη δύναμη του comment/like που μας δίνει η ψηφιακή συμμετοχή μας σε αυτή την σύγχρονη «Εκκλησία του Δήμου», είναι η μεγαλύτερη παγίδα της εποχής μας.

Οι ιδέες  που κατατίθενται σε αυτό το ατελείωτο brainstorming, αποδεδειγμένα αφήνονται στην τύχη του scrolling και τελικά χάνονται στον χρόνο με τη μέθοδο FIFO (First In First Out), όσο δε γίνεται αντιληπτή από τους αρμόδιους η κραυγή αγωνίας κάποιων πολιτών που προσπαθούν ακόμη να δηλώσουν παρουσία ως ενεργοί πολίτες.

Τελικά μπορούμε να βοηθήσουμε την πόλη μέσω Facebook;

aboutkastoria.gr

Back to top button