Αφιέρωμα: Το Μουντιάλ που άλλαξε τη Νότια Αφρική

Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από τη διεξαγωγή του πιό… θορυβώδους Μουντιάλ, καθώς η κορυφαία διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στη Νότια Αφρική το 2010, έμεινε στην ποδοσφαιρική Ιστορία -και- για τις περίφημες, πλέον, βουβουζέλες. Τις παραδοσιακές καραμούζες των Νοτιοαφρικάνων, που έκαναν την ατμόσφαιρα στα γήπεδα της χώρας από εντυπωσιακή έως και… εκνευριστική.

Δέκα χρόνια μετά, λοιπόν, ένας από τους επικεφαλής της διοργάνωσης, ο Ντάνι Τζόρνταν, υποστηρίζει πως το Μουντιάλ του 2010, άλλαξε τόσο την χώρα, όσο και την αφρικανική ήπειρο.

«Χάρη σε αυτήν την κληρονομιά, η χώρα μας διαθέτει μερικές από τις καλύτερες υποδομές σε ολόκληρη την ήπειρο», δήλωσε με νόημα ο Τζόρνταν, επισημαίνοντας ότι τα πεέντε από τα δέκα γήπεδα στα οποία φιλοξενήθηκαν οι 64 αγώνες του Μουντιάλ 2010, κατασκευάσθηκαν ειδικά για την διοργάνωση.

Μάλιστα, με εξαίρεση ένα -αυτό του Rustenburg στα βορειοδυτικά της χώρας- όλα αυτά τα στάδια φιλοξενούν ακόμη αγώνες ποδοσφαίρου ή ράγκμπι, ανδρών και γυναικών.

«Σήμερα, έχουμε περισσότερες από 400.000 γυναίκες, οι οποίες παίζουν ποδόσφαιρο», τονίζει ο Τζόρνταν, τονίζοντας την ραγδαία αύξηση του αριθμού των γυναικών, οι οποίες ασχολούνται με την προπονητική και την διαιτησία.

Η «First League Women», έχει στις τάξεις της 144 συλλόγους, που λειτουργούν στις εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής, με 2.800 παίκτριες. Όσο για την εθνική ομάδα, ενσωματώθηκε το 2018 στην πρώτη 50άδα της παγκόσμιας κατάταξης που διατηρεί η Διεθνής Ομοσπονδία (FIFA).

«Η αμφιβολία είχε ενσταλάξει στο μυαλό ότι οι Αφρικανοί και η Αφρική δεν είχαν την ικανότητα να παραδώσουν εγκαίρως τις απαραίτητες υποδομές», υποστηρίζει ο Τζόρνταν, εξηγώντας την… καθυστέρηση ανάθεσης στην χώρα μίας κορυφαίας διοργάνωσης από τους διεθνείς φορείς.

Ομως η χώρα του, απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Μετά από έξι χρόνια εργασιών και δαπάνες 1,7 δισ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν το μετρό, οι σιδηροδρομικές γραμμές, οι δρόμοι και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές, περιμένοντας την έναρξη της διοργάνωσης, στις 11 Ιουνίου 2010.

«Μετά το 2010, η Αφρική έχει γίνει τουριστικός, αλλά και επενδυτικός προορισμός», τονίζει ο Τζόρνταν και προσθέτει: «Από μια… απελπιστική ήπειρος, η Αφρική έχει γίνει μια από τις ευκαιρίες, εκείνες του μέλλοντος. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την Αφρική σήμερα. Ποτέ ξανά δεν θα δεχτούμε να πιέζουν τα γόνατά στον λαιμό μας». Αφήνοντας σαφή υπαινιγμό για το πλανητικό κίνημα διαμαρτυρίας που γεννήθηκε μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, από έναν λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολη, κατά την διάρκεια της σύλληψης του.

Οσο για τις βουβουζέλες, ο Τζόρνταν παραδέχεται γελώντας, ότι «δεν άρεσε στους Ευρωπαίους ο ήχος του. Τον συνέκριναν με εκείνον ενός σμήνους θυμωμένων μελισσών»…

Ενώ θυμάται και την τελευταία δημόσια εμφάνιση του Νέλσον Μαντέλα (σ.σ. απεβίωσε το 2013), στον τελικό του Μουντιάλ 2010: «Ήταν ήδη αδύναμος και άρρωστος, αλλά επέμενε να είναι εκεί»…

Από την πλευρά του, ο Σίφιουε Τσαμπαλάλα, δεν μπορεί να ξεχάσει το γκολ που σημείωσε εναντίον του Μεξικού, στην εναρκτήρια αναμέτρηση της διοργάνωσης, ανάμεσα στους «μπαφάνα μπαφάνα» και τους «Αζτέκους»: «Ήταν μια θρυλική στιγμή, όχι μόνο για εμένα αλλά και για τους Νοτιοαφρικανούς, την ήπειρο και τον κόσμο. Είμαι υπερήφανος που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επέδρασα στην ζωή των ανθρώπων. Τους έκανα χαρούμενους και τους ένωσα, με αυτό το γκολ».

Παρα την ραγδαία εξέλιξη του ποδοσφαίρου στην Νότια Αφρική, οι σύλλογοι της χώρας δεν έχουν διεθνείς διακρίσεις. Με «φωτεινή» εξαίρεση τους Μαμελόντι Σαντάουνς και την κατάκτηση του αφρικανικού Champions League το 2016. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τους φιλάθλους, να γεμίζουν τα γήπεδα και τα στάδια της χώρας, που φιλοξενούν και άλλες εκδηλώσεις, όπως τονίζει ο ειδικός μάρκετινγκ, Τεξ Ρίμπα: «Τα στάδια φιλοξενούν ποδόσφαιρο, ράγκμπι, συναυλίες και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Διαθέτουν αίθουσες συνεδριάσεων και διαλέξεων που μπορούν να ενοικιαστούν από εταιρείες».

Οσον αφορά στην εθνική ομάδα, μετά τον αποκλεισμό της από τους ομίλους του Μουντιάλ 2010 (σ.σ. έγινε η πρώτη με αυτό το αρνητικό ρεκόρ), απέτυχε να προκριθεί στα τελικά των παγκοσμίων κυπέλλων του 2014 και του 2018. Γεγονός που προβλημάτισε τον Σαμουέλ Ετό, ο οποίος είχε πει το 2019: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνέβη αυτό, δεδομένου ότι το πρωτάθλημα της χώρας, είναι από τα καλύτερα της Αφρικής».

Ισως η απάντηση, να βρίσκεται στην… Ευρώπη, καθώς από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της «γηριάς ηπείρου», μόνο στην Γαλλία, δίνουν χώρο σε παίκτες από την Νότια Αφρική..

AΠΕ

κοινοποίηση

shares