Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριο

67,38% η κτηματογράφηση στην Καστοριά

Σε δύσκολη φάση εισέρχεται πλέον η υπόθεση της ολοκλήρωσης του εθνικού κτηματολογίου. Στην κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας παρατηρούνται δύο ταχύτητες, με ορισμένες περιοχές να παρουσιάζουν ιδιαιτέρως υψηλή συμμετοχή και άλλες αδικαιολογήτως χαμηλή.

Του Γιώργου Λιαλιου

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σκοπεύει να πιέσει τους αμελείς με τη χρήση προστίμων, χωρίς κανείς βέβαια να μπορεί να προβλέψει πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχθεί στην πράξη το μέτρο. Πρόσθετη καθυστέρηση δίνει και η αναθεώρηση του συνόλου των δασικών χαρτών, η οποία μάλιστα μπορεί να έχει και απρόβλεπτες συνέπειες για το έργο.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μέχρι στιγμής έχει κτηματογραφηθεί το 33% της χώρας. Οσον αφορά την κτηματογράφηση του υπολοίπου 59% της χώρας, στις μελέτες που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη έχει δηλωθεί το 61,98% των (εκτιμώμενων) ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Υπάρχουν όμως μεγάλες διαφοροποιήσεις: από τα Δωδεκάνησα, που οι δηλώσεις ξεπέρασαν τις εκτιμώμενες (είναι στο… 103%), έως το υπόλοιπο της Δυτικής Αττικής και των νησιών, όπου έχει κατατεθεί λιγότερο από το ένα τρίτο. Προκειμένου μια μελέτη να συνεχίσει στο επόμενο στάδιο, πρέπει να έχει συγκεντρωθεί τουλάχιστον το 50%-60% των δικαιωμάτων, με αρκετές περιοχές να βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό.

• Στα Γρεβενά οι δηλώσεις που κατατέθηκαν είναι 147.632, το 72,13% του συνόλου.

• Στην Καστοριά και τη Φλώρινα κατατέθηκαν 255.333 δηλώσεις, που αντιπροσωπεύουν το 67,38% του συνόλου.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο kathimerini.gr

 

Back to top button