Κόσμος

Σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο κατά του κοροναϊού: Νέες έρευνες δείχνουν ότι η ανοσία μετά από ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη, ενεργοποιεί διαρκή ανοσία

Ενθαρρυντικά νέα, μετά από μήνες αβεβαιότητας εάν τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού, είναι πράγματι προστατευτικά. 

Μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά, το Cell, δείχνει ότι άτομα που μολύνθηκαν από τον SARS-Cov-2, ακόμη και οι ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις, αναπτύσσουν διαρκή ανοσία έναντι του ιού1.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αποθηκεύουν πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό, ώστε να μπορούν να τον καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την επόμενη φορά που θα τον ξανασυναντήσουν.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης αναμένεται να επιβεβαιωθούν και από άλλες παρόμοιες έρευνες. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό κάνει σωστά τη δουλειά του και δεν ξεγελιέται από τον ιό, όπως φοβόμασταν μέχρι σήμερα.
Τα πρώτα αυτά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την εξέλιξη της πανδημίας. Η ανάπτυξη ή όχι ανοσίας που διαρκεί ήταν ένα κενό που προκαλούσε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος να αντιδράσει σε περίπτωση επόμενης μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Οι ερευνητές σε συνέντευξη τους στο New York Times, αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι τα αντισώματα έναντι του ιού μειώνονται σημαντικά 3 μήνες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων, το ανοσοποιητικό σύστημα θυμάται τον ιό και μπορεί να ενεργοποιήσει αποτελεσματική άμυνα εναντίον του, σε περίπτωση που τον συναντήσει και πάλι2.
Θα χρειαστεί βέβαια χρόνος μέχρι να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα σε μακροπρόθεσμη βάση, μιας και η ανοσολογική απάντηση του οργανισμού θα πρέπει να είναι επαρκής, αποτελεσματική και διαρκής, αναφέρουν οι ερευνητές, η συγκεκριμένη μελέτη όμως, είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία.

Βιβλιογραφία

  1. Robust T cell immunity in convalescent individuals with asymptomatic or mild COVID-19. Takuya Sekine et. al. Cell August 2020.
  2. Scientists See Signs of Lasting Immunity to Covid-19, Even After Mild Infections. New York TImes Aug. 17, 2020.

drtsoukalas.com

Back to top button