Καστοριά

Η διεθνής πολιτική ανοχή στην Τουρκία (του Νίκου Ρίζου)

Η Τουρκία, απειλεί, προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες, εγκαλεί την Ελλάδα, ότι παραβαίνει το διεθνές δίκαιο και ότι αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Η Ελλάδα, έχει έλθει σε συνεννόηση με τις όμορες χώρες και έχει ήδη υπογράψει τις συμφωνίες για τις ΑΟΖ, με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιταλία. Η Τουρκία αρνείται την διεθνή νομιμότητα. Η επιθετική και προκλητική ρητορική του Ερντογκάν, είναι πρωτόγνωρη. Παρόμοια συμπεριφορά μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο με την ρητορική του Χίτλερ, πριν ξεκινήσει τον Β Παγκόσμιο πόλεμο.
Έχει ξεπεράσει στις προκλητικές δηλώσεις όλους τους ηγέτες των κρατών έναντι των οποίων η Δύση, επέβαλλε κυρώσεις, όπως της Βενεζουέλας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας. Και δεν μένει μόνο στην επιθετική ρητορική. Κατέχει παρανόμως μέρος της Κύπρου, επιτίθεται και κατέχει εδάφη της Συρίας, του Ιράκ και προσφάτως έχει στείλει στρατεύματα στην Λιβύη. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία, μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, κράτους με παρόμοια επιθετική συμπεριφορά.
Για παράδειγμα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ επέβαλλαν οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία για την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Για το ίδιο ακριβώς αδίκημα της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, τηρούν προκλητική στάση και δεν επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.
Η Πολιτική και διπλωματική ανοχή της Δύσης απέναντι στην Τουρκική επιθετική πολεμική μηχανή της Τουρκίας είναι προκλητική. Αλλά ποιοι είναι οι λόγοι οι οποίοι υποστηρίζουν την στρατηγική Ερντογκάν;
Πρώτος λόγος είναι ότι αποτελεί ο Ερντογκάν, τον μεσίτη όπλων της Δύσης. Πουλάει εκφοβισμό στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φόβος στους Έλληνες ώστε να αποτελεί δικαιολογητική πολιτική βάση στους Έλληνες πολιτικούς, ώστε να προβαίνουν στις αγορές πολεμικού εξοπλισμού (αγορές του αιώνα) οι οποίες δυστυχώς συνοδεύονται και από τις μίζες του αιώνα. Να λοιπόν ποιος είναι ο βασικός λόγος της χρεοκοπίας της χώρας. Μια μικρή χώρα εξαναγκάζεται από τους συμμάχους της να προβαίνει σε δυσανάλογες αγορές πολεμικού εξοπλισμού. Ο υπερδανεισμός λοιπόν μαζί με την διαφθορά είναι η βασική αιτία της χρεοκοπίας της χώρας. Η χώρα βρίσκεται σε διεθνή οικονομική επιμέλεια. Δεν είναι τυχαίο ότι η προκλητικότητα των τούρκων αυξήθηκε με το τέλος των μνημονίων. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει νέα αγορά του αιώνα, από τους συμμάχους μας προμηθευτές (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία) ακούγεται ότι στο κύκλο των προμηθευτών θα προστεθούν Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Ιταλία. Η χώρα πληρώνει με το αίμα της και με το αίμα των παιδιών της (των μελλοντικών γενιών) τον μεσίτη Ερντογκάν και τους φίλους προμηθευτές μας.
Δεύτερος λόγος είναι ότι αποτελεί το καλύτερο εργαλείο εξυπηρέτησης των στρατηγικών συμφερόντων της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή. Έχει δίκαιο (να και κάπου που έχει δίκαιο το ΚΚΕ) ότι η επιθετική συμπεριφορά των τούρκων έγκειται στην υποστήριξη από τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Τρίτος λόγος της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας είναι ότι το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Αγγλία, Κίνα) έχει νεκρωθεί εξ αιτίας της παράνομης εισβολής και κατοχής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία μπλοκάρει κάθε προσπάθεια του συμβουλίου ασφαλείας διότι είναι και η ίδια εμπλεκόμενη. Αυτό αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Τουρκία όχι μόνο να συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά αλλά και να την αυξήσει. Οπότε και το θέμα της Κύπρου πάει στις Καλένδες.
Ως φαίνεται λοιπόν ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για την επιθετική εισβολή σε ξένες χώρες για την Τουρκία. Οι σύμμαχοί μας όμως ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) μπορούν αλλά δεν θέλουν. Παράδειγμα η δήλωση της Μέρκελ, ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, σε τζαμί είναι πολιτιστικό θέμα και όχι πολιτικό. Η Αγία Σοφία, έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με βάση την Συνθήκη της Unesco, του 1964, την οποία έχουν υπογράψει τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία. Η παραβίαση όμως της Συνθήκης είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ και όχι Πολιτιστικό.
Η προκλητική ανοχή της Δύσης επεκτείνεται και στον οικονομικό τομέα. Η Τουρκική οικονομία καταρρέει, οι τράπεζες της βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 30% και όμως κανένας μα κανένας διεθνής οίκος αξιολόγησης δεν υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Τουρκίας και των ομολόγων αυτής. Και όχι μόνο αυτό. Ο Ερντογκάν <<μας δουλεύει>> όλους. Βρήκε λέει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Εύξεινο Πόντο. Προφανώς για να στηρίξει το νόμισμα και τα ομόλογα της χώρας. Μια μέρα μετά έρχεται η Ρωσία και λέει ότι κοιτάσματα φυσικού αερίου σ΄ όλη την θάλασσα δεν υπάρχουν. Την ίδια στιγμή θα έπρεπε να υποτιμηθεί το νόμισμα και να υποβαθμιστούν τα ομόλογα της Τουρκίας. Όχι μόνο δεν έγινε αυτό αλλά ανατιμήθηκε και η τουρκική λίρα. !!! Απόδειξη ότι η Δύση όχι μόνο ανέχεται την τουρκική προκλητικότητα αλλά την υποστηρίζει.
Αυτό δεν είναι διεθνής ανοχή. είναι διεθνής συνενοχή.
Σημείωση: Υπάρχει μία ελπίδα, που πέρασε στα <<ψιλά>> των εφημερίδων. Η απόφαση της Ε.Ε για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δεν είναι το θέμα. Είναι η τελευταία παράγραφος, όπου η επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας του (Στάλιν) Λουκανσένκο, θα συσχετιστεί με την επιβολή κυρώσεων κατά του Σουλτάνου και Βεζίρη Ερντογκάν.
Αν πράγματι το πέρασε η Ελλάδα μπράβο στον Δενδια, αν το πέρασε η Γαλλία μπράβο στην Γαλλία. Αυτή η πρόταση είναι η πρώτη και μεγαλύτερη ήττα της Μέρκελ και της Γερμανίας μεταπολεμικά. και απορώ πως πέρασε στα ψιλά.

Back to top button