Η απόφαση για την ίδρυση του παραρτήματος στην Καστοριά είναι του Οικουμενικού Πατριάρχη και λήφθηκε το 2017
Η ίδρυση παραρτήματος της «Βυζαντινής Οικουμένης» στην Καστοριά αποφασίστηκε το 2017 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και δεν είναι απόφαση του κ. Κασαπίδη
Με χαρά διαπιστώνω τη συνέχιση των δράσεων της «Βυζαντινής Οικουμένης» στην Καστοριά υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Πρόκειται για μία δράση που ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου 2017 όταν είχα την τιμή, κατά την επίσκεψή μου στην Κωνσταντινούπολη, να ζητήσω από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τη δημιουργία παραρτήματος της «Βυζαντινής Οικουμένης» στην Καστοριά. Ο Παναγιότατος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποδέχτηκε το αίτημα και εκεί αποφασίστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη η ίδρυση του Παραρτήματος της «Βυζαντινής Οικουμένης» στην Καστοριά.
Στη συνέχεια ήρθα σε συνεννόηση με τον τότε Δήμαρχο Καστοριάς κ. Α. Αγγελή και αναζητήσαμε διαθέσιμο αρχοντικό για την έδρα του παραρτήματος. Ως πλέον κατάλληλο, μετά και την επίσκεψη των Βυζαντινολόγων από το Πατριαρχείο στην πόλη μας, κρίθηκε το Αρχοντικό Μπασάρα, το οποίο προοριζόταν για μουσείο γούνας.
Ακολούθησε το αίτημά μου προς την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας για την παραχώρηση χρήσης του Αρχοντικού προς την «Βυζαντινή Οικουμένη». Η Ε.Ο.Γ. ανταποκρίθηκε άμεσα, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του παραρτήματος και δέχτηκε την παραχώρηση της χρήσης.
Στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Βυζαντινολόγο κα. Φλώρα Καραγιάννη, τον Αρχιμανδρίτη και Βιβλιοφύλακα των Πατριαρχείων Αγαθάγγελο Σίσκο και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Παρισίων Πάολο Οντορίκο, έγινε η πρώτη δράση της Βυζαντινής Οικουμένης στην Καστοριά με την δημιουργία του 8ου θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών στο αρχοντικό Μπασάρα στις 8-13 Ιουλίου 2018 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Παρισιού.
Σε αυτό συμμετείχαν 42 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από 18 χώρες του εξωτερικού. Παράλληλα λειτούργησε στο χώρο έκθεση φωτογραφίας «Άγιον Όρος: κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»
Τα έξοδα της δράσης αυτής ανέλαβαν η τότε περιφερειακή αρχή Δυτικής Μακεδονίας και οι Δήμοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Νεστορίου.
Ευχαριστώ από καρδιάς για το σπουδαίο αυτό έργο ανάδειξης και προβολής της Βυζαντινής ταυτότητας της Καστοριάς:
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο
Τον Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ
Τον Αρχιμανδρίτη και Βιβλιοφύλακα των Πατριαρχείων Αγαθάγγελο Σίσκο
Την Βυζαντινολόγο Φλώρα Καραγιάννη
Τον π. Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ.Παναγιώτη Κώττα
Τους τότε Δημάρχους κ. Α. Αγγελή, κ. Π. Κεπαπτσόγλου, κ. Π. Γκέτσιο
Την Ε.Ο.Γ. και τον πρόεδρό της κ. Δ. Κοσμίδη
Το Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» και τον τέως πρόεδρο κ. Ι. Κορεντσίδη
Τον ξενοδόχο κ. Σιδέρη Σμαρόπουλο
Τα Αστικά ΚΤΕΛ Καστοριάς
Υ.Γ. Η απόφαση για την ίδρυση του παραρτήματος στην Καστοριά είναι του Οικουμενικού Πατριάρχη και λήφθηκε το 2017, μετά από αίτημά μου. Η προσπάθεια του κ. Κασαπίδη να οικειοποιηθεί μία απόφαση και ένα έργο που δεν του ανήκει είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και προσβλητική.
Ολυμπία Τελιγιορίδου
Ξεκίνησε το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών (φωτογραφίες -βίντεο – ρεπορτάζ)
«Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» στο Αρχοντικό Μπασάρα