Τουρκία: Ερντογάν κατά πάντων – Παραλήρημα και από Ακαρ, Τσαβούσογλου

Η Τουρκία συνεχίζει το μπαράζ ακραίων δηλώσεων, με τον Τούρκο πρόεδρο να καταφέρεται κατά του Γάλλου προέδρου. «Μην τα βάζεις με τον τουρκικό λαό. Μην τα βάζεις με την Τουρκία» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Εμμανουέλ Μακρόν στον απόηχο των μηνυμάτων που εξέπεμψε η MED7. Απευθυνόμενος προς την Ελλάδα είπε: «Μην παίρνετε αυτόν το δρόμο γιατί θα καταλήξετε εντελώς μόνοι».

Απαντώντας σε δήλωση του Μακρόν, στην Κορσική, ο οποίος έλεγε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με τον τουρκικό λαό, αλλά με τον Ερντογάν», ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Η Γαλλία βρίσκεται πάντα στην ατζέντα μας. Δεν θέλω να αναφέρω καν το όνομά του, αλλά θα το κάνω γιατί είναι πολύ απασχολημένος μαζί μου. Είπε πως έχει πρόβλημα με τον Ερντογάν και όχι με το τουρκικό έθνος. Κύριε Μακρόν, θα έχεις ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με εμένα προσωπικά».

Μιλώντας σε εκδήλωση κοντά στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την 40ή επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 είπε στον Μακρόν ότι δεν είναι σε θέση να δώσει μαθήματα στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας τον ρόλο του Παρισιού στις σφαγές κατά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Αλγερίας και στη Γενοκτονία της Ρουάντα.

«Εσείς (σ.σ. Μακρόν) δεν έχετε γνώση της ιστορίας. Δεν γνωρίζετε καν την ιστορία της Γαλλίας. Μην τα βάζετε με την Τουρκία », είπε ο Ερντογάν.

Ο Μακρόν την Πέμπτη προέτρεψε την Ευρώπη να προτάξει ενιαίο μέτωπο ενάντια στην «απαράδεκτη» συμπεριφορά της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου κορυφής όπου θα κυριαρχήσει τι θέμα των αυξανόμενων εντάσεων με την Άγκυρα.

Μετά τον Τούρκο υπουργό Άμυνας που μίλησε ζητούσε χθες από την Ελλάδα να σωπαίνει για να μην γίνεται «μεζές» ξένων συμφερόντων, τη σκυτάλη πήρε σήμερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αυτός που έχει δίκιο δεν φεύγει από το τραπέζι του διαλόγου. Εάν η Ελλάδα νομίζει ότι έχει δίκιο να κάτσει στο τραπέζι και να εξηγήσει τις θέσεις της, χωρίς όρους, αλλιώς θα θέσουμε εμείς τους όρους. Το ιδανικό είναι να συζητήσουμε χωρίς προϋποθέσεις» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετά από συνάντηση που είχε με το Μαλτέζο ομόλογό του, Εβαριστ Μπαρτόλο.

Η νευρικότητα της Άγκυρας μετά το μήνυμα της Κορσικής αποτυπώθηκε και σήμερα στις δηλώσεις του Τούρκου  υπουργού Άμυνας Χουλουσι Ακαρ ο οποίος επανήλθε, λέγοντας δηλώσεις πως αυτοί που ήρθαν από χιλιάδες χιλιόμετρα προσπαθούν να παίξουν εδώ και να μας καθοδηγήσουν και να μας δώσουν μαθήματα, ξεπερνώντας τα όρια τους και το ύψος τους. «Δεν μπορούμε να το δεχθούμε, είμαστε ελεύθεροι, είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για την κυριαρχία μας και την ανεξαρτησία μας. Η επιλογή μας είναι ο διάλογος και η πολιτική λύση αλλά εάν είναι απαραίτητο θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για τα συμφέροντά μας», είπε.

ΕΡΤ

κοινοποίηση

shares