Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

“Το ξέρω σε πνίγει η μάσκα…” (της Αναστασίας Νανά)

Πάλι αρκετά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το αν υπάρχει ή όχι ο ιός και πόσο επικίνδυνος είναι με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στον νομό μας. Μπορεί ο καθένας να πιστεύει ότι θέλει και ότι του επιτρέπει να διατηρήσει την ψυχική του ισορροπία μέσα σε όλο αυτό που συμβαίνει και τα δεκάδες προβλήματα που απορρέουν από τη συγκεκριμένη κατάσταση.
Αυτό που έχει σημασία όμως πια είναι να καταλάβουμε όλοι πως ακόμα και να μη φοβόμαστε τον ιό, ακόμα κι αν το περάσαμε εμείς σαν μια απλή γριπούλα κάποιος άλλος φοβάται πως γι αυτόν δεν θα είναι το ίδιο…Δεν θα είναι κάτι απλό….
Οπότε σε αυτό το σημείο ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να αφήσουμε τους γύρω μας να επιλέξουν για τη δική τους ζωή τηρώντας τα μέτρα. Αν νοσούμε ή αν έχουμε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε και να συνεχίσουμε απλά την καθημερινότητά μας γιατί εμείς δεν φοβόμαστε.
Οφείλουμε να ενημερώσουμε αυτούς που ήρθαμε σε επαφή.Δεν είναι ντροπή να νοσείς. Είναι όμως λάθος να το αποκρύπτεις.
Αν δεν φοράς μάσκα και νοσείς δεν επιτρέπεις σε κάποιον άλλον να προστατευθεί όπως θέλει…Αν δεν κρατάς αποστάσεις αυξάνεις τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος και οι γύρω του. Αν δεν ενημερώσεις ότι νοσείς ή έχεις έρθει σε επαφή δεν επιτρέπεις να γνωρίζει ο άλλος ότι μάλλον νοσεί και ο ίδιος…
Το ξέρω σε πνίγει η μάσκα και νιώθεις ότι σε φιμώνει όπως όλοι μας αλλά μη στερείς το δικαίωμα σε κανέναν να προσπαθήσει να μη νοσήσει, μη στερείς το δικαίωμα να μη μεταδώσει τον ιό και να σπάσει την αλυσίδα…μη στερείς το δικαίωμα να μη βρεθεί στην εντατική κάποιου νοσοκομείου…Γιατί;
Γιατί ο διπλανός σου φοβάται τον ιό και θέλει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τον εαυτό του, την οικογένεια του και τους γύρω του.
Η Αναστασία Νανά είναι ψυχολόγος ΑΠΘ, Msc Σχολικής Ψυχολογίας, μετα/θείσα στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία

 

 

Back to top button