Κόσμος

«Ο Τραμπ “θα εκδιωχθεί” από τον Λευκό Οίκο, αν αρνηθεί να παραδεχτεί την ήττα του»

Ένας εκπρόσωπος του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν απείλησε σήμερα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «θα εκδιωχθεί» από τον Λευκό Οίκο αν αρνηθεί να παραδεχθεί την ήττα του στις εκλογές, η οποία φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή.

Ο 77χρονος Μπάιντεν είναι πλέον στο κατώφλι του Λευκού Οίκου, αφού πήρε κεφάλι στην Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια, όμως ο Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της κάλπης. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει ανακηρυχθεί νικητής.

«Οι Αμερικανοί θα αποφασίσουν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Μπάιντεν, ο Άντριου Μπέιτς. «Και οι αμερικανικές αρχές είναι απολύτως ικανές να εκδιώξουν τους εισβολείς από τον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμη, με αργούς ρυθμούς, σε πολλές Πολιτείες. Αν ο Μπάιντεν διατηρήσει τελικά το μικρό προβάδισμά του στην Πενσιλβάνια, θα συγκεντρώσει αρκετούς μεγάλους εκλέκτορες για να αναδειχθεί πρόεδρος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στις υπόλοιπες Πολιτείες.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Τραμπ έκανε για άλλη μια φορά λόγο για «νοθεία» στις εκλογές, χωρίς να παρουσιάσει νέα στοιχεία.

Ο Μπάιντεν, που προηγείται σε 4 κρίσιμες Πολιτείες, θα απευθυνθεί απόψε στον αμερικανικό λαό

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί απόψε στους Αμερικανούς πολίτες, ανέφερε μια πηγή του επιτελείου του.

Ο Μπάιντεν μπήκε μπροστά σήμερα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο στην Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια ενώ εξακολουθεί να προηγείται επίσης στην Αριζόνα και τη Νεβάδα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει από το προπύργιό του, το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. Ο 77χρονος Μπάιντεν δεν έχει ανακηρύξει τη νίκη του στις εκλογές, όμως νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, είπε ότι είναι «προφανές» ότι «θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο» και τον αποκάλεσε «εκλεγμένο πρόεδρο.

ΗΠΑ-εκλογές: Επανακαταμέτρηση ψήφων στην Τζόρτζια

Δεδομένης της πολύ μικρής διαφοράς των ψήφων μεταξύ του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην Πολιτεία της Τζόρτζια, οι αρχές θα προχωρήσουν σε επανακαταμέτρηση, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος για την οργάνωση των εκλογών.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research, οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν τον ίδιο ακριβώς ποσοστό, 49,4%. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Μπάιντεν προηγείται με 1.579 ψήφους και απομένουν ακόμη να ενσωματωθούν στο αποτέλεσμα 4.169 ψήφοι.

Ακόμη 1.700 ψηφοδέλτια βρέθηκαν σε κέντρα διαλογής αλληλογραφίας στην Πενσιλβάνια, διεκδικούμενη πολιτεία-κλειδί

Τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία (US Postal Service, USPS) ανακοίνωσαν πως βρέθηκαν σε κέντρα διαλογής στην Πενσιλβάνια 1.700 ψήφοι σε δύο ελέγχους που διενεργήθηκαν και παραδόθηκαν σε εκλογικούς αντιπροσώπους.

Σύμφωνα με δικόγραφό τους νωρίς σήμερα Παρασκευή, τα 1.076 ψηφοδέλτια βρέθηκαν σ κέντρο διαλογής και διανομής στη Φιλαδέλφεια, περίπου 300 στο Πίτσμπεργκ, 266 στην Κοιλάδα Λιχάι και κάποια ακόμη σε διάφορα κέντρα διαλογής στην Πενσιλβάνια.

Στην πολιτεία αυτή τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να παραληφθούν ως σήμερα το απόγευμα ώστε να καταμετρηθούν. Η αναμέτρηση παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπη σε αυτή.

Ακόμη 500 ψηφοδέλτια βρέθηκαν στη Βόρεια Καρολίνα, ανέφεραν τα USPS.

Ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν παρήγγειλε χθες Πέμπτη να γίνονται δύο φορές ημερησίως έλεγχοι σε κέντρα διαλογής των USPS που εξυπηρετούν πολιτείες όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση.

Ορισμένες πολιτείες, ανάμεσά τους η Νεβάδα και η Βόρεια Καρολίνα, θεωρούν έγκυρα ψηφοδέλτια που εστάλησαν ταχυδρομικά ακόμα κι αν παραληφθούν αρκετές ημέρες μετά τη διαδικασία, αν έχουν ταχυδρομική σφραγίδα με ημερομηνία ως και την Τρίτη.

Ο δικαστής Σάλιβαν ζήτησε από τα USPS «να συντονιστούν με όλες τις εκλογικές επιτροπές κομητειών της Βόρειας Καρολίνας και της Πενσιλβάνιας» ώστε όλα τα ψηφοδέλτια η επίδοση των οποίων εκκρεμεί να έχει ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας η οποία εκπνέει στις 17:00 σήμερα Παρασκευή (τοπική ώρα).

Με το 95% του εκτιμώμενου αριθμού ψήφων να έχει καταμετρηθεί στην Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται ακόμη, αλλά οριακά, με το 49,5% των ψήφων, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έχει πλέον φθάσει το 49,2%, σύμφωνα με δεδομένα της Edison Research.

Στην Αριζόνα, ο Μπάιντεν διατηρεί το προβάδισμα, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων

Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων στην Πολιτεία της Αριζόνας, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50%, έναντι 48,6% του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research.

Η διαφορά των δύο υποψηφίων ανέρχεται σε 43.779 ψήφους.

Στην κομητεία Μαρικόπα, όπου βρίσκεται το Φοίνιξ, η μεγαλύτερη πόλη, έχει καταμετρηθεί το 92,25 των ψήφων και ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 50,9% έναντι 47,7% του Τραμπ.

ΑΠΕ

Back to top button