ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Λάγκα: Το τσικρίκι (της Μαρίας Παπαϊωάννου)

Η απασχόληση της γυναίκας με τη φροντίδα να μετατρέψει το μαλλί σε κλωστή είναι πανάρχαια.
Στην ανέμη βάζανε το νήμα από το τυλιγάδι.
Το τσικρίκι ήταν μια ρόδα που γύριζε με το χέρι γύρω από ένα άξονα. Έτσι που γύριζε μετέδιδε την κίνηση με ένα σκοινί στο μασούρι κι έτσι τυλιγόταν η κλωστή. Τα μασούρια τώρα ήταν έτοιμα να πάνε για να χρησιμοποιηθούν στον αργαλειό.
Αποτελείται από ένα διπλό ακτινωτό τροχό με είκοσι τέσσερις κυλινδρικές ακτίνες (σχεδόν κωνικές) που γυρίζει κάθετα γύρω από οριζόντιο άξονα με τη βοήθεια μοχλού, κυλινδρικού. Η βάση του τροχού, επίμηκες ξύλο ορθογώνιας διατομής, ενώνεται με τη βάση του αδραχτιού, με τρία επιμήκη, οριζόντια στελέχη κυκλικής διατομής. Η βάση του αδραχτιού το οποίο τοποθετείται οριζόντια σε στέλεχος που έχει σχήμα ήτα (Η), είναι όμοια μ’ αυτή του τροχού, μόνο που είναι μικρότερη. Το αδράχτι είναι επίμηκες με επτά συνεχόμενους δακτυλίους στο πάνω μέρος. Η κίνηση στο αδράχτι μεταδίδεται μ’ ένα σπάγγο.
Την άνοιξη, πριν ακόμη αρχίσουν οι ζέστες, οι κτηνοτρόφοι κούρευαν τα πρόβατα. Μετά το κούρεμα ξεκινούσε μια μακρά διαδικασία επεξεργασίας και εκμετάλλευσης του μαλλιού.
Έπαιρναν οι γυναίκες τα κουρεμένα μαλλιά και τα έπλεναν με καυτό νερό πρώτα και μετά με κρύο, για να αποκτήσουν λευκότητα τα άσπρα και να καθαρίσουν τα σκουρόχρωμα μαλλιά από τα λάγια πρόβατα.
Ακολουθούσε το λανάρισμα. Σ’ όλα τα σπίτια υπήρχαν λανάρια. Τα λανάρια ήταν δύο τετράγωνες σανίδες, 35 εκατοστών περίπου.
Τα λαναρισμένα μαλλιά τα έκαναν τουλούπες και τα έγνεθαν. Ήταν έμπειρες και επιτήδειες όλες οι γυναίκες στο γνέσιμο. Κάθε γυναίκα, αν δεν είχε άλλη σοβαρότερη ασχολία, έγνεθε. Τοποθετούσαν την τουλούπα στη ρόκα και τραβώντας με τα δάκτυλά τους λίγο – λίγο το μαλλί από το κάτω μέρος της τουλούπας το έστριβαν με το αδράχτι και το σφοντύλι και το έκαναν νήμα, που το τύλιγαν στο αδράχτι κάνοντας το μασούρια. Κάθε φορά βέβαια έκαναν νήμα για μια συγκεκριμένη χρήση. Και μπορούσαν να κάνουν ποικιλία νημάτων: άλλοτε πολύ λεπτό και καλά στριμμένο, άλλοτε πιο χοντρό και λιγότερο στριμμένο, ανάλογα πάντα με τον προορισμό του κάθε νήματος.
Από τα μασούρια μάζευαν το νήμα σε κουβάρια. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της ανέμης, το έκαναν νήμα που το χρησιμοποιούσαν, για να κάνουν πλεκτά (πουλόβερ, φανέλες κλπ.) ή κάλτσες (τσουράπια), κυρίως όμως για να το υφάνουν.

Υ.Γ. Στην φωτογραφία η αείμνηστη γιαγιά μου Όλγα Παπαϊωάννου δουλεύοντας το τσικρίκι.

 hlaggamou.blogspot.com

 

Back to top button