Ελλάδα

Μπαμπά τι είναι προπαγάνδα;

Η σημερινή Κυριακή θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας για καιρό για δυο περιστατικά. Το ένα καλύτερο από το άλλο.

Του Γιώργου Τούλα

Το πρώτο συνέβη το μεσημέρι όταν στη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του Mega παρουσιάστηκε έρευνα των Νέων (συγκρότημα Μαρινάκη αμφότερα) σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των πολιτών εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία. Είναι πραγματικά αποστομωτική η κάρτα που ακολουθεί και που θα μπορούσε να είχε εμφανιστεί άνετα σε τηλεοπτικό σταθμό της Βόρειας Κορέας αλλά σίγουρα όχι σε τηλεόραση που θέλει να λέγεται αντικειμενική.

Επειδή ότι μένει στο μάτι μένει για τους γνωστούς λόγους προθυμότητας η μπάρα που δείχνει την αρνητική γνώμη των πολιτών παρουσιάζεται ως μικρότερη αν και έχει υψηλότερο ποσοστό.

Οι λόγοι της θετικής ή αρνητικής άποψης για τα μέτρα βέβαια δεν θα διερευνηθούν ποτέ σε βάθος, η αποτυχία τόσων απανωτών lockdown και η οικονομική καταστροφή, η οργή εν τέλει των πολιτών θα παραμείνει στο σκότος…

Λίγη ώρα αργότερα άλλα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μεταδίδουν από την πλατεία της Νέας Σμύρνης την είδηση της απρόκλητης επίθεσης σε αστυνομικούς από πολίτες. Χωρίς καμία φώτο ή βίντεο που να το αποδεικνύει. Την ώρα εκείνη βέβαια δεν υπήρχε καμία διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη, καμιά διαμαρτυρία και δεκάδες πολίτες μεταδίδουν από τα κινητά τους εικόνες πρωτοφανούς βαρβαρότητας ανδρών των ΜΑΤ να χτυπούν βάρβαρα πολίτες που απλά διαμαρτύρονταν διότι επιδόθηκε πρόστιμο σε οικογένεια που βρισκόταν στην πλατεία. Εφαρμόζοντας κατά γράμμα το δόγμα Χρυσοχοϊδη.

Απόψε η αστυνομία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση η οποία καταλήγει ως εξής: Σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα».

Δυο περιστατικά την ίδια μέρα από τα οποία προκύπτει ένα σοβαρό έλλειμμα αντικειμενικής ενημέρωσης της πλειοψηφίας των κυρίαρχων ΜΜΕ της χώρας. Εδώ και αρκετά χρόνια αντιλαμβανόμαστε καθημερινά ότι οι μεγάλοι όμιλοι των ΜΜΕ έχουν συμπαραταχθεί απόλυτα με την κυβερνητική παράταξη από την οποία όχι απλά παίρνουν γραμμή για το πως θα παρουσιάσουν όλα τα γεγονότα, αλλά διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα δείξει το πιο σκληρό πρόσωπο κυβερνητικής προπαγάνδας. Και η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία με τις λίστες Πέτσα να ανταμείψει τους κόπους τους με εκατομμύρια ευρώ φανερά και άλλα πόσα μέσω δημοσίων εταιρειών που διαφημίζονται. Δούναι και λαβείν.

Στη χειρότερη στιγμή της νεώτερης ιστορίας των ΜΜΕ της χώρας εκατοντάδες συνάδελφοι καθημερινά αναγκάζονται καθημερινά να πλάθουν ιστορίες success story της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, σκιαγραφούν πορτραίτα αγιοποίησης και αποκρύπτουν εντελώς γεγονότα που αποτελούν την ουσία της δουλειάς τους.

Οι Ενώσεις Συντακτών μπροστά σε αυτό το σοκαριστικό θέαματα παραβίασης κάθε ίχνους δημοσιογραφικής δεοντολογίας παραμένουν αμέτοχες από το φόβο μη χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας και το λειτούργημα της ενημέρωσης απαξιώνεται διαρκώς μπροστά σε ένα πρωτοφανές παραλήρημα προπαγάνδας.

Σκοπός της προπαγάνδας είναι να αλλάξει δραστικά τις απόψεις των άλλων αντί απλώς να μεταδώσει γεγονότα λέει ο ορισμός της.

Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς συνήθιζε να λέει: Η προπαγάνδα είναι σαν την τέχνη. Δεν χρειάζεται να σέβεσαι την αλήθεια. Στην Ελλάδα σήμερα θα ήταν περήφανος. Οι μαθητές του αριστεύουν.

parallaximag.gr

Back to top button