ΚαστοριάΠρόσωπα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τσάκαλος, φύλακας και παλιός ιδιοκτήτης του Μουσείου Παύλου Μελά στο χωριό Μελάς

Απεβίωσε ο Γεώργιος Τσάκαλος, φύλακας και παλιός ιδιοκτήτης του Μουσείου Παύλου Μελά, σε ηλικία 73 ετών

Την είδηση δημοσιοποίησε ο Γιάννης Γιαννάκενας, ο οποίος έγραψε στο Facebook:

Μας ειδοποίησαν πριν λίγο από το χωριό Μελάς Καστοριάς, ότι έφυγε για το τελευταίο του ταξείδι ο καλός μας φίλος Γεώργιος Τσάκαλος, απόγονος του συμπολεμιστού του Ήρωος Παύλου Μελά, Καπετάν Κατζάκη, και τελευταίος ιδιοκτήτης της οικίας όπου σκοτώθηκε ο Ήρωας.

Εργάσθηκε ως φύλακας και ξεναγός του Μουσείου, με τιμιότητα και αγώνα να διατηρήσει την Εθνική κληρονομιά, όταν οι κρατικοί φορείς τον είχαν ξεχάσει. Η προσωπικότητά του και ο ευγενής χαρακτήρας του, του χάρισαν φίλους, όπως την αείμνηστη συγγραφέα Αθηνά Τζινίκου και πολλούς άλλους που ως ιδιώτες στάθηκαν αρωγοί στο πλευρό του.

Η ευγένεια, το ήθος και η εθνική υπερηφάνεια ήταν τα γνωρίσματα πού μας έκαναν πάντα εντύπωση. Θυμάμαι την συνάντησή μας στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 31.3.1994,της Θεσσαλονίκης, στο οποίο συναντηθήκαμε τυχαίως μέσα σε τόσες εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου κι ήταν σαν να συναντήσαμε αδελφό!

Ο Γιώργος Τσάκαλος ήταν άνθρωπος του αγροτικού μόχθου εξαιρετικός οικογενειάρχης και πέρασε την ζωή του τιμώντας πάντα την γη των πατέρων του.

Ακάματοι, αφανείς συμπαραστάτες του η σύζυγος και τα παιδιά του. Τώρα πέφτει στους ώμους τους η βαριά κληρονομιά της συνέχειας…

Καλό Παράδεισο να έχεις αείμνηστε Γιώργο, που έφυγες την ημέρα της συχώρεσης και της συγγνώμης…
Θερμότατα συλλυπητήρια σε όλη την οικογένειά του! Στην αγαπητή μας κ. Μαρία, στους αγαπημένους μας Δημήτρη, Χριστίνα και Βασίλη, στην Αντωνία και τον Σωτήρη, την Κωνσταντίνα και τον Χαράλαμπο και τα εγγόνια του!
Ο Κύριος να τους παρηγορεί και να έχουν την ευχή του.

ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.
Ελίνα Μαστέλλου – Γιαννάκενα
Γιάννης Γιαννάκενας
Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021

Περισσότερα στο ditikostipos.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν αγόρασε με δικά του προσωπικά έξοδα το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς στη Στάτιστα (Μελάς) και το απέδωσε στον τοπικό δήμο. Έκτοτε, μέσω του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων, φρόντιζε να επιμελείται και να χρηματοδοτεί τη συντήρηση του σπιτιού:

Πολεμιστής, διανοούμενος και ευπατρίδης

Ο Γεώργιος Τσάκαλος ξεναγεί στο σπίτι που σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς (βίντεο)

 

Back to top button