ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριοΠαλαιά Καστοριά

Οι Ζουζουλιώτες τιμούν τον Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάν (φωτο)

Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Μαζαράκη–Αινιάν (19 Φεβρουαρίου 2021),του οποίου τελεστηκε  μνημόσυνο στην Αθήνα  στις  27 Μαρτίου 2021,  εκφράζω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου προς το πρόσωπό του.  Το όνομά του ακουγόταν συχνά στις συζητήσεις που κάναμε στην οικογένειά μου για την ιστορία του χωριού μας καθώς συνέβαλε στην ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας.

Ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης – Αινιάν  διακρίνονταν για την ευγένεια και την αγάπη του προς την πατρίδα.  Διετέλεσε Νομάρχης στην Καστοριά από το 1962  και παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 1967. Το όνομά του  έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.  Για εμάς τους Ζουζουλιώτες   έχει συνδεθεί με τη νεότερη  ιστορία του χωριού μας,  καθώς το 1965, που ήταν Νομάρχης Καστοριάς, έγινε η θεμελίωση του οικισμού της Νέας Ζούζουλης στο νέο χώρο. «Την ίδια χρονική περίοδο αρχίζει η σταδιακή μεταφορά των 4/5 των κατοίκων στο νέο οικισμό της Ζούζουλης, καθώς κρίνεται ακατάλληλη η κατοίκηση στο χωριό «Ζούζουλη» , λόγω κατολίσθησης του εδάφους»* (σύμφωνα με σχετική έκθεση του γεωλόγου Γ.Παναγιωτίδη , 1963).

Ως φόρο τιμής στο πρόσωπο του και εις ανάμνηση του σημαντικού ρόλου που έπαιξε στη μεταφορά του χωριού κοντά στην Καστοριά και στο δρόμο που οδηγούσε στο χωριό Μανιάκοι (απόφαση έγκρισης μεταφοράς με αριθ. πρωτ. 44γ/8020/4408, της Δ/νσης Λαϊκής Στέγης του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, 27.11.63)*, ονομάστηκε η πλατεία στην είσοδο του νέου οικισμού μας , της πρώην κοινότητας  Μανιάκων , πλατεία Ι.Μαζαράκη –Αινιάν και στήθηκε η προτομή του.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 7/12/2008, με τον ίδιο ως επίσημο προσκεκλημένο των Ζουζουλιωτών,  παρουσία των τοπικών αρχών ( Νομάρχης ο κ. Κωνσταντίνος Λιάντσης και Δήμαρχος Αγ. Τριάδος ο κ. Ιωάννης Αντωνιάδης) , πλήθος συγχωριανών και  ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί του για την μετεγκατάσταση του χωριού ,  ύστερα από πρωτοβουλία του Επιμορφωτικού Συλλόγου Ζουζουλιωτών,  που ανέλαβε την όλη διοργάνωση (με πρόεδρο τον κ. Σάκη Αθανασίου) και  την προσωπική  συμβολή του κ. Φ. Ράπτη. Το καλωσόρισμα έγινε από την κ. Τσεβελέκη Παπανικολάου ΄Ολγα, μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Ζουζουλιωτών.

Του χρωστάμε πολλά…  Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Αργυρώ Λάζου

—————————————————————————————–

*πηγή: Χρ. Η.Αντωνίου (1989 ,σελ.:153-154), Η Ιστορία της Ζούζουλης  Καστοριάς.

 

 

 

 

Back to top button