Κόσμος

Πώς η τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο

Το συνθετικό mRNA, η έξυπνη τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna, δεν είναι μια νέα ανακάλυψη όπως νομίζουν πολλοί. Ωστόσο,  πριν από ένα χρόνο, σχεδόν κανένας στον κόσμο δεν ήξερε τι ήταν το εμβόλιο mRNA, καθώς καμία χώρα στον κόσμο δεν είχε εγκρίνει ποτέ κάτι ανάλογο. Μήνες αργότερα, η ίδια τεχνολογία τροφοδότησε τις δύο ταχύτερες κλινικές δοκιμές εμβολίων στην ιστορία της επιστήμης.

Όπως και τόσες πολλές ανακαλύψεις, αυτό το επίτευγμα είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας. Πέρασαν περισσότερα από 40 χρόνια από τη δεκαετία του 1970, όταν μια Ούγγαρέζα επιστήμονας πρωτοστάτησε στην έρευνα του mRNA, και την ημέρα που χορηγήθηκε το πρώτο εμβόλιο mRNA στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 14 Δεκεμβρίου 2020. Εν τω μεταξύ, ο μακρύς δρόμος της ιδέας σχεδόν κατέστρεψε πολλές σταδιοδρομίες και χρεοκόπησε πολλές εταιρείες.

Ωστόσο η ιδέα παρέμεινε εν μέρει επειδή η βασική της αρχή ήταν απίστευτα απλή: το πιο ισχυρό εργοστάσιο φαρμάκων στον κόσμο, μπορεί να βρίσκεται μέσα στο σώμα μας. Οι άνθρωποι βασίζονται σε πρωτεΐνες για σχεδόν κάθε σωματική λειτουργία, και δουλειά του mRNA είναι να πει στα κύτταρα μας ποιες πρωτεΐνες θα πρέπει να παράγουν.

Με το επεξεργασμένο mRNA, θα μπορούσαμε θεωρητικά να «διατάξουμε» τα κύτταρά μας να παράγουν σχεδόν οποιαδήποτε πρωτεΐνη. Θα μπορούσαμε να παράγουμε μαζικά, μόρια που εμφανίζονται φυσικά στο σώμα για την επισκευή οργάνων ή τη βελτίωση της ροής του αίματος. Ή θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τα κύτταρα μας να δημιουργήσουν μια πρωτεΐνη την οποία το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα μάθει να αναγνωρίζει ως εισβολέα και θα την καταστρέφει.

Στην περίπτωση του κορονοϊού, τα εμβόλια mRNA στέλνουν λεπτομερείς οδηγίες στα κύτταρα μας πώς να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βλέποντας τον ξένο εισβολέα, στοχεύει αυτές τις πρωτεΐνες με σκοπό την καταστροφή τους χωρίς όμως να απενεργοποιεί το mRNA. Αργότερα, εάν προσβληθούμε από τον ιό, το σώμα μας αναγνωρίζει την πρωτεΐνη-ακίδα και της επιτίθεται μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης και αποκλείοντας σοβαρές ασθένειες.

Επειδή το mRNA είναι τόσο εύκολο στην επεξεργασία του η Pfizer σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει κατά της εποχικής γρίπης, η οποία μεταλλάσσεται συνεχώς και σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Η τεχνολογία mRNA έχει πολλές δυνατότητες. Φέτος, μια ερευνητική ομάδα από το Yale κατοχύρωσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια παρόμοια τεχνολογία που βασίζεται σε RNA, για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ελονοσίας.

Η εταιρεία BioNTech αναπτύσσει εξατομικευμένες θεραπείες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρωτεΐνες που θα σχετίζονται με συγκεκριμένους όγκους για να διδάξουν στον οργανισμό να καταπολεμήσει τον καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, οι συνθετικές θεραπείες mRNA αποδείχθηκαν ότι επιβραδύνουν και αντιστρέφουν τα αποτελέσματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένη τώρα ακόμη περισσότερο ότι το mRNA μπορεί να είναι γενικά μετασχηματιστικό», είπε… Διαβαστε την συνεχεια στο Ertnews.gr

Back to top button