Ελλάδα

ΕΚΠΑ: Πώς τα εμβόλια συμβάλλουν στην επαναφορά της κανονικότητας

Τα πρόσφατα δεδομένα για την επίτευξη της “ανοσίας της αγέλης”, καθώς και για το “κτίσιμο τείχους ανοσίας” μέσω εμβολιαστικής κάλυψης για τον SARS-CoV-2 συνοψίζουν ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης και ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Με τον όρο “τείχος ανοσίας” συχνά εννοείται το φαινόμενο της “συλλογικής ανοσίας”, δηλαδή του ποσοστού του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί καθότι όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό τόσο δυσκολότερα μεταδίδεται ο ιός σε έναν πληθυσμό. Η “ανοσία της αγέλης” είναι το επίπεδο συλλογικής ανοσίας, μετά το οποίο η εξάπλωση του παθογόνου δεν επαρκεί για να συντηρήσει την επιδημία, οπότε σε βάθος χρόνου η επιδημία σβήνει. Πόσο πιθανό είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε, όμως, σε φαινόμενα “ανοσίας της αγέλης” και ποιο είναι αυτό το ποσοστό; Οι εκτιμήσεις με τα απλά μοντέλα προβλέπουν ανοσία της αγέλης όταν το ποσοστό ανοσίας φτάσει το 60-70%. Η ακριβής εκτίμηση, όμως, για φαινόμενα “ανοσίας της αγέλης” είναι αρκετά πιο πολύπλοκη, όπως αναφέρουν οι δύο καθηγητές.

Από την άλλη πλευρά, η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της ανοσίας, που είναι σημαντικά για το φαινόμενο της “ανοσίας της αγέλης”, φαίνεται ότι διαφοροποιούνται με την ηλικία. Ευτυχώς, η μεταδοτικότητα φαίνεται να διαφοροποιείται με την ηλικία ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, δηλαδή στα άτομα που είναι περισσότερο μεταδοτικά (νέοι) προβλέπεται ότι το εμβόλιο θα είναι και πιο αποτελεσματικό.

Λόγω του μείγματος αυτών των παραγόντων είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί εάν είναι δυνατόν να επιτευχθεί το φαινόμενο της “ανοσίας της αγέλης” που θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της επιδημίας αν και είναι πλέον δεδομένο ότι η επίδραση του μαζικού εμβολιασμού γίνεται εξαιρετικά σημαντική όταν η κάλυψη υπερβαίνει το 50% του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυλώνα της επιστροφής στην προ-πανδημική εποχή είτε ελαχιστοποιώντας την επίδραση του ιού στο σύστημα υγείας μέσω του υψηλού ποσοστού συλλογικής ανοσίας είτε συνεπικουρώντας στην πλήρη εξάλειψη του ιού μέσω της “ανοσίας της αγέλης”.

ΑΠΕ

Back to top button