ΠΟΥ: Στείλτε εμβόλια στους φτωχούς αντί να αγοράσετε ενισχυτικές δόσεις

Οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών δεν πρέπει να σπεύσουν να παραγγείλουν ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων Covid-19, την ώρα που άλλες χώρες πασχίζουν να εξασφαλίσουν έστω και την πρώτη δόση, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους τόνισε ότι οι θάνατοι από την Covid-19 αυξάνονται και πάλι, καθώς η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται και αρχίζει να κυριαρχεί σε περισσότερες χώρες.

Την ίδια ώρα, πολλές χώρες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εμβολιάσουν έστω το υγειονομικό προσωπικό.

Η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο με γοργό ρυθμό, οδηγώντας σε μια νέα κορύφωση των κρουσμάτων και των θανάτων» δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. Η άκρως μεταδοτική παραλλαγή πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και πλέον εντοπίζεται σε 104 χώρες.

«Το παγκόσμιο χάσμα όσον αφορά τον εφοδιασμό με εμβόλια είναι ανομοιόμορφο και άνισο. Ορισμένες χώρες και περιοχές παραγγέλνουν εκατομμύρια ενισχυτικών δόσεων, προτού άλλες χώρες να αποκτήσουν επαρκείς ποσότητες για να εμβολιάσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους πιο ευπαθείς» υπογράμμισε.

Ο Τέντρος επέκρινε μάλιστα τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και Moderna, λέγοντας ότι στόχος τους είναι να παράσχουν ενισχυτικές δόσεις για χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι ήδη υψηλό.

Αντί για αυτό, είπε, θα έπρεπε να προσφέρουν τις δόσεις στον Covax, τον μηχανισμό μέσω του οποίου στέλνονται εμβόλια στις φτωχότερες χώρες.

ΑΠΕ