Πάνω από 430.000 ραντεβού εμβολιασμού το τελευταίο 15ήμερο – Μεγάλη συμμετοχή υγειονομικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα. Οι επιστήμονες προβλέπουν χειρότερα σενάρια, αν δεν καλυφθεί εμβολιαστικά το 80% των πολιτών, μέχρι τέλος Αυγούστου. Εκστρατεία πειθούς διεξάγει η κυβέρνηση, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα για τα ραντεβού για εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα από τις 28 Ιουνίου, ημέρα ανακοίνωσης του Freedom Pass, έχουν κλειστεί σε δυο εβδομάδες 433.175 νέα ραντεβού εμβολιασμού πρώτης δόσηςμε μεγάλη συμμετοχή και των υγειονομικών. Στο ίδιο διάστημα, 100.000 νέοι ηλικίας από 18 έως 25 ετών έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού που κλείνονται καθημερινά σε σχέση με τις 15.000 που κλείνονταν ημερησίως έως τις δυο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου. Mάλιστα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τη Δευτέρα 12 Ιουλίουσε λιγότερο από 24 ώρες προγραμματίστηκαν περισσότερα από 80.000 ραντεβού από 45.000 πολίτες.

Την ίδια ώρα έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα, αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Ρόδος, η Πάρος και η Κέρκυρα.

Εκρηκτικές είναι οι τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα σε επτά από τα δώδεκα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο στα λύματα του Ηρακλείου Κρήτης αυξήθηκε κατά 530%, ενώ 204% ήταν η εβδομαδιαία αύξηση στα Ιωάννινα. Της Αττικής αυξήθηκαν κατά 106% και της Θεσσαλονίκης κατά 133%.

Σε δυο εβδομάδες τα ημερήσια κρούσματα από τα 500 εκτοξεύτηκαν πάνω από τις 3.000, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία άρχισαν να αυξάνονται αλλά όχι σε επικίνδυνο βαθμό προς το παρόν, καθώς νοσούν κυρίως οι νέοι κάτω των 35 ετών με ήπια συμπτώματα. Τρία στα τέσσερα κρούσματα αφορούν σε αυτές τις ηλικίες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν δεν ανακοπεί η πορεία της διασποράς του ιού έγκαιρα, τον Οκτώβριο μπορεί οι νέες μολύνσεις να ανέλθουν σε 18.000 -20.000. Ισχυρή είναι η σύστασή τους για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός, για αποστάσεις και για τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Το όπλο είναι οι εμβολιασμοί ενώ να σημειωθεί ότι την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 15 -17 ετών.

Στη Θεσσαλονίκη, εκστρατεία πειθούς των τοπικών κοινωνιών άρχισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, o οποίος έχει συναντήσεις με δημάρχους και φορείς της εκκλησίας.

Με ενημερωτικά φυλλάδια και ανάγνωση της εγκυκλίου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα γίνει, στις εκκλησίες, η επιχείρηση πειθούς για τον εμβολιασμό, από τους ιεράρχες. Οι όποιες απορίες για το εμβόλιο, θα απαντηθούν σύντομα και επιστημονικά τεκμηριωμένα από τον Σωτήρη Τσιόδρα και θα γίνουν φυλλάδιο.

Πηγή: ΕΡΤ / Μαρία Σταθοπούλου, Βάσω Τζανακάκη

 ertnews.gr