ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Νέο βιβλίο: “Η κάτω αγορά της Καστοριάς” του Πάνου Τσολάκη (φωτογραφίες)

Σμιλεύοντας το ιστορικό παρελθόν της πόλης
Πόσο όμορφη ήταν! Η πρώτη μου σκέψη μόλις συνειδητοποίησα ότι η φωτογραφία του εξωφύλλου απεικονίζει την παλιά μου γειτονιά στο κέντρο της πόλης. Η φωτογραφία της είναι ακόμα πιο παλιά.
Μπαξέδες. Φούρκα, Άμμος, Λιβάδι, ονόματα ξεχασμένα πλέον και γι’ αυτό πρωτάκουστα στ’ αφτιά μου και φωτογραφίες τόσες που να εξηγούν χωρίς λόγια την τοποθεσία, και το πνεύμα των χρόνων να περνά από τη Δυτική στην Βόρεια είσοδο της πόλης. Παζάρια, χάνια, χασάπικα, μοναστήρια και τόσα άλλα, εναλλάσσονται μέσα και έξω από τις παμπάλαιες πύλες, ανάλογα με τον αιώνα… Αγνώριστη η Καστοριά αλλά τόσο αρχοντική, ρουφάει τον αναγνώστη στην παραμυθένια της ατμόσφαιρα.
Πολύ προσεκτική και κατατοπιστική η μελέτη του κ. Πάνου Τσολάκη, με σπάνιο παλαιό αλλά και σύγχρονο υλικό καταφέρνει και κάνει τη διάθεση του αναγνώστη ταξιδιάρικη, ώστε να περιπλανηθεί στους δρόμους της πάλαι ποτέ Κάτω Αγοράς, για να ανακαλύψει απομεινάρια της Παλιάς Καστοριάς που έχουν σημαδέψει την ζωή του τόπου τούτου.
Πόσο όμορφο είναι να μοιράζεσαι αυτά που έχεις μάθει, και πόσο όμορφο είναι το κοινό όραμα που δημιουργείς! Αυτό κάνει πάντα ο κ. Τσολάκης, και αυτό καταφέρνει και με το παρόν βιβλίο του. αφοσιωμένος στην Καστοριά και το πνεύμα της, αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη μοναδικότητά της.
Ευχαριστούμε για το θαυμάσιο αυτό βιβλίο!
Μαρία Παπαϊωάννου
 

Back to top button