ΑθλητικάΚόσμος

Τόκιο 2020: «Σημείο καμπής» για την ενδυμασία των αθλητριών

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα μπορούσαν να μείνουν στην Ιστορία ως το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη που έδωσε τέλος στις αποκαλυπτικές εμφανίσεις των αθλητριών.

Μέχρι στιγμής, οι Γερμανίδες της γυμναστικής, εμπνευσμένες από τις παίκτριες μπιτς χάντμπολ της Νορβηγίας, πρωτοστατούν σε αυτούς τους Αγώνες, απορρίπτοντας τις παραδοσιακές -και πολύ πιο αποκαλυπτικές- φόρμες, δηλώνοντας υπέρ των πιο σεμνών, που ενδέχεται να αποτελούν και «εργαλείο» απόδοσης.

«Αυτοί οι Αγώνες αποτελούν ένα σημείο καμπής για τις αθλήτριες, στην προσπάθειά τους να αναλάβουν τον έλεγχο των αυθαίρετων ενιαίων απαιτήσεων που δεν έχουν καμία σχέση με τη βελτίωση της συμμετοχής τους, αλλά αποτελούν μια μορφή ελέγχου του σώματός τους», δήλωσε η Κέντρα Γκέιτζ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας, προσθέτοντας: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο γιορτάζονται για τους περισσότερους αγώνες ισότητας φύλου. Ωστόσο, αυτοί οι αθλητές μας δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα γύρω από το φύλο που δεν διορθώνονται μόνο με αύξηση του αριθμού συμμετοχών».

Υπάρχει κι ένας άλλος λόγος για τον οποίο το θέμα της αντικειμενοποίησης των αθλητριών έχει επείγουσα ανάγκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς είναι οι πρώτοι θερινοί Αγώνες από τότε που ο πρώην γιατρός της εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για σεξουαλική κακοποίηση εκατοντάδων αθλητριών, μεταξύ αυτών η Σιμόν Μπάιλς, η Άλι Ρέισμαν, κ.α.

Κατά την καταδίκη του Νασάρ, πολλά θύματα περιέγραψαν πώς η κουλτούρα του αθλήματος επέτρεψε την αντικειμενοποίηση των κοριτσιών και των νέων γυναικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νορβηγική ομάδα μπιτς χάντμπολ ήταν η πρώτη που αντιτάχθηκε στα μπικίνι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν εμφανίστηκε στο Euro 2021 στη Βουλγαρία με ελαστικό σορτς μέχρι τους μηρούς.

Ενώ η στολή για τους αθλητές του μπιτς χάντμπολ είναι σορτς και μπλούζες, οι γυναίκες πρέπει να φορούν κοντό μπλουζάκι και μπικίνι «με στενή εφαρμογή και κομμένη σε ανοδική γωνία προς το πάνω μέρος του ποδιού» και μέγιστο πλάτος πλευρών 4 ίντσες, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΩΜΑΣ

Back to top button