Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Ανακοίνωση του Συλλόγου υπαλλήλων Δήμων Νομού Καστοριάς

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Άργους Ορεστικού, κλείνει το Δημοτικό ΚΔΑΠ, που λειτουργεί ανελλιπώς από το 2005 και απολύονται οι εργαζόμενοι. Ως αιτιολογία στο σκεπτικό της απόφασης, προβάλλεται η μείωση του αριθμού των ωφελουμένων παιδιών, που έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή χρηματοδότηση της δομής και τη δημιουργία ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό της Επιχείρησης.

Είχε προηγηθεί η προσπάθεια κλεισίματος της δομής και κατά το προηγούμενο έτος, παρόλο που υπήρχαν 40 αιτήσεις παιδιών προς εγγραφή (23 εγκρίθηκαν τελικά). Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα παιδιά προωθήθηκαν στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ της περιοχής και όταν με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, χρηματοδοτήθηκαν τα ΚΔΑΠ με 15 εκατομμύρια Ευρώ (μεταξύ αυτών και του Δημοτικού ΚΔΑΠ Άργους Ορεστικού, με ποσό 19.950,00 €), αναγκάστηκε η Κοινωφελής Επιχείρηση να επαναλειτουργήσει τη δομή, με οκτώ μόνο παιδιά, γεγονός που δημιούργησε ένα έλλειμμα της τάξης των 3.000 €. Σε δηλώσεις του μάλιστα, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος είχε τονίσει, πως είναι απόφαση της κυβέρνησης να  μην κλείσει κανένα ΚΔΑΠ και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Η παραδοχή στο σκεπτικό της απόφασης κλεισίματος της δομής, ότι «η λειτουργία των δημοτικών ΚΔΑΠ δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική προς τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ, λόγω της διαφοράς του μισθολογικού κόστους», αναδεικνύει το πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την νοοτροπία που διακατέχει τους ασκούντες τη διοίκηση, ότι θα πρέπει οι προνοιακές δομές να είναι κερδοφόρες (τουλάχιστον μη ζημιογόνες).

Οι Δήμοι δεν είναι επιχειρήσεις, αλλά Νομικά Πρόσωπα που επιχορηγούνται από το κράτος, για να παρέχουν υπηρεσίες (μεταξύ αυτών και υπηρεσίες πρόνοιας) προς τους δημότες τους.

Το επιχείρημα ότι ο Δήμος Άργους Ορεστικού, λόγω της πανδημίας, στερήθηκε έσοδα από την ακύρωση της εμποροπανήγυρις 400.000 €, δεν δικαιολογεί την απόφαση, ιδιαίτερα αφού:

  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο εσόδων – εξόδων της δομής είναι ασήμαντο για έναν οικονομικά υγιή και εύρωστο Δήμο όπως είναι ο Δήμος Άργους Ορεστικού
  • Οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης και η ετήσια δαπάνη μισθοδοσίας τους που ανέρχεται σε 30.000 € περίπου, μπορεί να καλυφθεί με τις εγγραφές (voucher) 23 παιδιών (όσα ήταν και τα παιδιά που γράφτηκαν κατά το έτος 2020-2021, πριν την απόφαση κλεισίματος της δομής)
  • Φέτος έχουν κατατεθεί 28 αιτήσεις από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 18
  • Η ίδια η διοίκηση έχει απαξιώσει με τις ενέργειές της τη λειτουργία του Δημοτικού ΚΔΑΠ, αφήνοντας ασυντήρητες τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις της δομής, καταστώντας το μη ανταγωνιστικό
  • Το δημοτικό ΚΔΑΠ μπορεί να δέχεται και παιδιά τα οποία για διάφορους λόγους δεν μπορούν να λάβουν voucher.

Πιστεύουμε πως η κοινωνική πρόνοια, είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφήνεται στο έλεος της ιδιωτικής κερδοφορίας και πως η παροχή υπηρεσιών προνοιακού χαρακτήρα, όπως είναι τα ΚΔΑΠ, καταδεικνύει το βαθμό ευαισθητοποίησης ενός Δήμου, σε θέματα που άπτονται στην εξυπηρέτηση των αναγκών των νέων οικογενειών μιας περιοχής.

Για αυτούς τους λόγους καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού, να απορρίψει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και να αποφασίσει την επαναλειτουργία του Δημοτικού ΚΔΑΠ και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων.

Καστοριά 27-8-2021

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Back to top button