Ελλάδα

Τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους στο Δημόσιο – ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ ζητούν δωρεάν rapid test για τα μέλη τους

Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Παϊδάς και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕΘεόδωρος Τσούχλος, μίλησαν στην ΕΡΤ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κοινωνικές ομάδες στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και από κοινού ζήτησαν την παράταση διάθεσης δωρεάν rapid test για τα μέλη τους.

«Από 1η Σεπτεμβρίου, ειδικά οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, μπορεί να μπουν σε αναστολή. Οι νοσηλευτές έχουν εμβολιαστεί πάνω από 80% και οι ιατροί πάνω το 90%. Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά υψηλά και συνεχίζουμε τον αγώνα τα ποσοστά αυτά να αυξηθούν. Όλοι οι συνάδελφοι στις δημόσιες δομές υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί να συνειδητοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το λειτούργημά τους», δήλωσε ο κ. Παϊδάς.

«Να αποφευχθεί η σύγκρουση»

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, «δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή τη στιγμή που δίνουμε τη μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, όχι να μείνει ένας αλλά, όταν μιλάμε για αναστολή εργασίας σε ποσοστά που υπολείπονται του εμβολιασμού σε ποσοστά 15%, μιλάμε για 8.000 και 10.000 νοσηλευτές. Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ των μέτρων και των εργαζομένων στο χώρο της υγείας ώστε όλοι αυτοί οι συνάδελφοι να μείνουν στο χώρο εργασίας. Πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν τα rapid test μέσα στον χώρο εργασίας τους, χωρίς την ποινή του προστίμου των 10 ευρώ. Έτσι θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο να έχουμε την μεγάλη εκροή εργαζόμενων στο χώρο της υγείας αυτή την κρίσιμη στιγμή. Ούτε μπορεί να καλυφθεί το θέμα με τρίμηνες συμβάσεις. Η εμπειρία που έχουν αυτά τα στελέχη δεν μπορεί να αποκατασταθεί».

Ο κ. Παιδάς, θέλοντας να αποφευχθεί πιθανή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των ανεμβολίαστων δημοσίων υπαλλήλων πρότεινε να συνεχιστεί, όπου είναι δυνατόν η τηλεργασία για να μη διακοπεί αυτή η κατάκτηση στο Δημόσιο. Αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, την χαρακτήρισε ως «έσχατο σημείο. Μπορούν να βρεθούν λύσεις, εξεταζόμενοι οι συνάδελφοι δωρεάν στα νοσοκομεία. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός. Ωστόσο, δεν υπάρχει δικαιολογία να πει κάποιος ότι δεν μπορεί να εμβολιαστεί».

«Ασφυκτικός οικονομικός κλοιός» τα τεστ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσουχλός χαρακτήρισε «ασφυκτικό  κλοιό» το θέμα της υποχρεωτικότητας. «Αν τυχόν ισχύσει αυτό που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση -και εμείς δεν συμφωνούμε με το συγκεκριμένο-, ακόμα και τα 10 € είναι πολλά. Σκεφθείτε ότι το διάταγμα που υπάρχει είναι για έξι μήνες. Σκεφθείτε 400 – 500 €για τους εκπαιδευτικούς, όταν ο μισθός του νεοσδιόριστου εκπαιδευτικού είναι κάτω από 1.000 €».

Κληθείς να καταθέσει τις προτάσεις της η ΟΛΜΕ, ο κ. Τσουχλός είπε ότι η Ομοσπονδία δεν βάζει κανένα αστερίσκο στην εθνική προσπάθεια εμβολιασμού. «Συμφωνούμε να γίνονται τα δύο τεστ την εβδομάδα, απλώς προτείνουμε να γίνονται σε κρατικές δομές δημόσιας υγείας για να αποφευχθεί το επαχθές οικονομικό αντικίνητρο».

Ο κ. Τσουχλός ζήτησε, επίσης, να μην υπάρχουν σχολικά τμήματα με 27 παιδιά και να γίνει δεκτή η πρόταση της ΟΛΜΕ-έστω και την ύστατη στιγμή- για 15μελή τμήματα.

ertnews.gr / Σύνταξη, Γεωργία Παμπουχίδου

Back to top button