ΑθλητικάΚαστοριά

Κάνοε-καγιάκ στη λίμνη της Καστοριάς: Μια εμπειρία ζωής (εντυπώσεις – φωτογραφίες )

http://www.aboutkastoria.gr/wp-content/uploads/2021/08/240803024_578208263523553_5222156145257451391_n.jpg

Κλείσαμε, εύκολα, το ραντεβού μας για την Παρασκευή το μεσημέρι στις 2. Εξήγησα συνοπτικά στο Θοδωρή ότι είμαστε αρχάριες, αλλά με μεγάλη επιθυμία να δοκιμάσουμε.

Της Χρυσούλας Κυρατζή

Ο καιρός ιδανικός, ακόμη, ένα σορτς κι ένα μπλουζάκι ήταν ό,τι έπρεπε για τη βόλτα μας. Καπέλο, γυαλιά ηλίου, λίγο αντηλιακό, μια αλλαξιά ρούχα στην τσάντα και 2 και κάτι λεπτά βρισκόμασταν στο χώρο δίπλα από το γήπεδο beach volley και το ΔΗΝΑΚ.

Στις εγκαταστάσεις που βρίσκεται από φέτος μια υπερδραστήρια ομάδα που ασχολείται εδώ και χρόνια με αθλητικές δραστηριότητες, αληθινές εμπειρίες ζωής.

Ο Θοδωρής Νόνας, ιδιοκτήτης και υπεύθυνος για την ασφαλή κι επιτυχημένη βόλτα μας με kayak στη λίμνη της Καστοριάς, μάς καλωσόρισε με ένα ζεστό χαμόγελο στον προσωπικό του Παράδεισο.

Το σκάφος μας και όλος ο εξοπλισμός ήταν ήδη εκεί και μας περίμενε.

Η λίμνη πάντα με εξίταρε. Στο τέλος, όμως, κοιτάζοντας τα θολά νερά της, αναπολούσα τα κρυστάλλινα θαλασσινά και απέφευγα να κάνω κάποια δραστηριότητα εκεί. Όπως και πολλοί άλλοι Καστοριανοί. Μέχρι σήμερα…

Συμπληρώσαμε γρήγορα το φυλλάδιο με τα στοιχεία μας, φορέσαμε τα ειδικά παπούτσια που μας προμήθευσε ο Θοδωρής και φυσικά το απαραίτητο σωσίβιο-γιλέκο για την ασφάλειά μας.

Θα μοιραζόμασταν την ίδια βάρκα με την Ελένη.  Μπήκαμε με μια μικρή βοήθεια στις θέσεις μας και ο Θοδωρής μάς υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κρατούμε και να κινούμε τα κουπιά, τις θέσεις ασφαλείας, πού ακριβώς να τοποθετήσουμε τα πόδια στη βάρκα, την σωστή στάση σώματος και άλλα ενδιαφέροντα tips.

Ο ίδιος σε ρόλο συνοδού – οδηγού,  δίπλα μας σε όλη τη διάρκεια της βόλτας, με το ποδήλατο θαλάσσης. Η λίμνη της Καστοριάς είναι προστατευόμενη περιοχή Natura, άρα η συνοδεία ενός έμπειρου και εξειδικευμένου εκπαιδευτή, είναι απαραίτητη. Εντελώς διαφορετικό από όσα γνωρίζουμε για τις ενοικιάσεις ποδηλάτων θαλάσσης, κανό και jet ski στα παραθαλάσσια θέρετρα.

Οι πρώτες κουπιές ήταν εκείνες της προσαρμογής. Ο συντονισμός είναι απαραίτητος, αν θέλεις να προχωρήσει η βάρκα. Δεν είναι δύσκολο να βρεις το ρυθμό και να νιώσεις ότι τα καταφέρνεις.

Ένα πράγμα που με φόβιζε πριν πάρω την απόφαση να δοκιμάσω το kayak στη λίμνη, ήταν η πιθανότητα να αναποδογυρίσει η βάρκα. Μπαίνοντας μέσα από την πρώτη στιγμή, συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε να προσπαθήσουμε πολύ για να πέσουμε. Για να είμαι ειλικρινής, όσο προχωρούσαμε στη διαδρομή επιθυμούσα να βρεθώ στα νερά της λίμνης, προκειμένου να δροσιστώ και να απολαυσω μια βουτιά. Εξαφανίστηκαν μεμιάς όλοι εκείνοι οι δισταγμοί και φόβοι για νερόφιδα, άγνωστο πυθμένα, ρουφήχτρες κλπ περίεργα που ακούμε κατά καιρούς.

tip: Οι βόλτες με canoe – kayak και ποδήλατα συνεχίζονται για όλους όσο αντέχει ο καιρός. Πέρσι πχ άντεξε μέχρι το Νοέμβρη. Οι πιο έμπειροι μπαίνουν ακόμη και με χιόνια και παγωνιές, 12 μήνες τον χρόνο, σε ειδικά σκάφη με ποδιές, για να μην βρέχονται από το νερό. 

Πολύ συχνά η βάρκα μας έπαιρνε λάθος τροχιά επειδή  κάναμε κουπί ασυντόνιστα. Επίσης συχνά σταματούσα για να απολαύσω, αφήνοντας την Ελένη να οδηγεί. Πολύ πιο συχνά, γελούσαμε και πειραζόμασταν για τις ικανότητές μας. Η θέα όσο πλησιάζαμε στη γέφυρα του Σταυρού, μας έκοβε την ανάσα. Οι αντανακλάσεις στα νερά, διασκέδαζαν τα μάτια.

Αν η Καστοριά είναι μια φορά όμορφη απ’έξω, η όψη της μέσα από τη λίμνη είναι 10φορές πιο συγκλονιστική. Δεν μπορεί να το περιγράψει κανείς αν δεν το ζήσει.

Τα σκαλιά του Σταυρού, το καμπαναριό από πάνω, το 1ο Δημοτικό, το Αρχοντικό Παπατέρπου, ο κόσμος στα εστιατόρια και καφέ όσο απολαμβάνει το μεσημεριανό αεράκι δίπλα στη λίμνη…τι να πρωτοθαυμάσει κανείς.

Πού να στρέψουμε το βλέμμα και πώς να καταφέρει να πάει ίσια η βάρκα στον κωπηλατικό στίβο, με τόσες Σειρήνες από δίπλα;

Ο χαρακτηρισμός «αθλητικές» δεν περιλαμβάνεται στις πρώτες λέξεις της λίστας «Περιγράψτε τον εαυτό σας με 10 λέξεις», παρ’όλα αυτά το κουπί δε μας κούρασε όσο πιστεύαμε. Η σωστή κίνηση των χεριών σίγουρα βοηθάει. Είναι, όμως, μια δραστηριότητα που δεν απαιτεί παραπάνω από μια καλή φυσική κατάσταση.   Από 6 χρονών μέχρι 90(!) μπορεί κανείς να απολαύσει μια βόλτα, σύμφωνα με τον έμπειρο Θοδωρη Νόνα, ο οποιος μοιράστηκε μαζί μας την όμορφη πρόσφατη εμπειρία 85χρονου.

Είναι πολύ αισιόδοξο για την περιοχή μας το γεγονός ότι πολλοί επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, εντάσσουν πλέον στο πρόγραμμά τους μια βιωματική εμπειρία στη λίμνη με canoe- kayak ή το πιο ξεκούραστο ποδήλατο θαλάσσης. Επιπλέον, αρκετοί είναι κι εκείνοι που συμμετέχουν σε δραστηριότητες, όπως Αλεξίπτωτο πλαγιάς, πεζοπορία, αναρρίχηση, 4Χ4 Jeep Off Road κλπ,  που παρέχουν επιχειρήσεις όπως η North Adventure.

Συνολικά διανύσαμε περίπου 2.5 χιλιόμετρα σε κάτι περισσότερο από μία ώρα. Η ταχύτητα και η άψογη τεχνική, μικρή σημασία έχουν μπροστά στα συναισθήματα που μας προσέφερε αυτή η εμπειρία.

Το μυαλό έσβησε όλες τις σκέψεις και τις ανησυχίες της καθημερινότητας και επικεντρώθηκε στα πεντακάθαρα νερά της λίμνης, στα κουπιά και στη σαγηνευτική θέα της Καστοριάς. Οι φυσικοί ήχοι, ως ασύλληπτη μελωδία, συντρόφευαν όλη τη βόλτα μας. Είχαμε και την τύχη να απολαύσουμε τα χορευτικά κάποιων πτηνών, λίγα μέτρα μπροστά από τη βάρκα μας.

Σε λίγους μήνες τα νερά θα είναι τόσο διαυγή, ώστε θα βλέπει κάποιος τον πυθμένα.

Μπορώ να γράφω με τις ώρες…καλύτερα όμως να το αποφασίσετε και να προσφέρετε στα παιδιά σας, στους φίλους σας και κυρίως στον εαυτό σας μια απόλαυση-εμπειρία ζωής, με ελάχιστο κόστος. Μια γνωριμία με τη λίμνη μας. Θα γνωρίσετε μια άλλη Καστοριά…

Όσο πλησιάζαμε το κουφάρι του σκάφους Ορεστιάς, επανερχόμασταν στην πραγματικότητα. Το όμορφο ταξίδι τελείωνε. Τα συναισθήματα ομως βγαίνοντας από τη βάρκα πολλαπλασιάστηκαν, με έναν τρόπο μαγικό. Ακόμα και τώρα, ώρες μετά, μιλάμε γι’αυτό και νιώθουμε χαρά.

Αλλάξαμε τα ρούχα που βρέχτηκαν από τα νερά που άφηναν τα κουπιά όσο κωπηλατούσαμε και φύγαμε με τεράστια χαμόγελα ικανοποίησης, αφού πρώτα ευχαριστήσαμε το Θοδωρή για την υπέροχη εμπειρία.

Η νεότερη γενιά που ήρθε να μας θαυμάσει ενθουσιάστηκε και δεν κρατιόταν να μπει στη βάρκα…

Θα επιστρέψουμε….

Ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθεια! Κάποιοι στην πόλη μας βλέπουν προς την σωστή κατεύθυνση..τέτοιους ανθρώπους θέλουμε.

Περισσότερες πληροφορίες: Adventure Kastoria

aboutkastoria.gr

Back to top button