ΚαστοριάΦλώριναφωτορεπορτάζ

Βράβευση των καλλιτεχνών Γεωργίου Παλιάτσιου και Χάρη Κοντοσφύρη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (σειρά φωτογραφιών)

fouit.gr: Μεταξύ της περιόδου 30 Οκτωβρίου έως και 5 Νοεμβρίου 2019, οι καλλιτέχνες Dr. Γιώργος Παλιάτσιος και Prof. Χάρης Κοντοσφύρης από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, πραγματοποίησαν δράση Κοινωνικά Εμπλεκόμενης Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων στη γειτονική Αλβανία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Διμερής Μορφωτικές Ανταλλαγές 2019». Η δράση αυτή, είχε ως στόχο τη δημιουργία συνθηκών για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολών. Το χρονικό αυτής της πρωτοβουλίας, περιλάμβανε την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών των Τιράνων, τη γνωριμία με τους διδάσκοντες και κυρίως την επαφή και την αλληλεπίδραση με τους φοιτητές. Στο πλαίσιο αυτής της αλληλεπίδρασης με τους φοιτητές και σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Prof. Ilir Kaso, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε μία δημιουργική διαδρομή, η οποία μέσα από τη συλλογικότητα και τη σύμπραξη, οδηγούνταν στη συν-διαμόρφωση εικαστικών έργων-παρεμβάσεων. Τα εικαστικά αυτά έργα, παρουσιάστηκαν στο κοινό, σε χώρο τέχνης των Τιράνων. Ο τίτλος που δόθηκε σε αυτή την έκθεση, ήταν «Space as a Practice Place”, μιας και διαπραγματευόταν ζητήματα που αναπτύχθηκαν επί τόπου, στη σύνδεση του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου-τόπου.

Η επιτυχία αυτής της συνεργασίας έγινε εμφανής όχι μόνο από τα εικαστικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως, από τη διάθεση που εκφράστηκε από φοιτητές και διδάσκοντες για διατήρηση και διεύρυνση της από κοινού δράσης των δύο Βαλκανικών σχολών τέχνης. Πέρα από όλα, μέσα από αυτή τη δράση αναδείχτηκε η προοπτική διαμόρφωσης της Βαλκανικής Τέχνης και μίας κοινής αισθητικής γλώσσας, υπενθυμίζοντας σε όλους μας τη δύναμη της τέχνης στην κατάργηση των συνόρων.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας την αξία αυτού του εγχειρήματος της Κοινωνικά Εμπλεκόμενης Τέχνης στην ακαδημαϊκή κοινότητα, απένειμε Βραβείο Έρευνας και Αριστείας στους δύο καλλιτέχνες.

 

Back to top button