ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Λουκάς Σαμαράς: Ο Καστοριανός “πατέρας” των selfies έγινε σήμερα 85 ετών

Ο Λουκάς Σαμαράς (Lucas Samaras) (1936- ) είναι ένας από τους γνωστότερους Έλληνες εικαστικούς παγκοσμίως. Γεννήθηκε στην Καστοριά στις 14 Σεπτεμβρίου 1936 από τον Δαμιανό και την Τρυγόνα. Η πατρική του οικία καταστράφηκε κατά τους ιταλικούς βομβαρδισμούς τον Νοέμβριο του 1940. Μετά την αποφοίτηση από το δημοτικό σχολείο μετανάστευσε με τη μητέρα του στη Ν. Υόρκη, όπου βρισκόταν ήδη ο πατέρας του ως έμπορος γουναρικών. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Rutgers University και το Ιστορία Τέχνης στο Columbia University.
Στην πρώιμη περίοδό του ο καλλιτέχνης ασχολήθηκε με την ζωγραφική, τη γλυπτική και τις παραστάσεις τέχνης (performance art), επηρεασμένος από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό. Σύντομα εντάχθηκε στη Σχολή του New Jersey μαζί με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες της Pop Art και του Κινήματος Fluxus της δεκαετίας του ‘60, όπως οι A. Kaprow, G. Brecht, C. Oldenburg, G. Segal και R. Lichtenstein. Έπειτα, κατά τη δεκαετία του ’70 στρέφεται στη φωτογραφία και την επεξεργασία φιλμ των φωτογραφικών μηχανών Polaroid. Οι «φωτο-μεταμορφώσεις» του περιλάμβαναν συχνά τον ίδιο σε παραμορφωμένες, ψυχεδελικές «αυτό-ανακρίσεις». Θεωρείται ως ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που παρήγαγε τις πρώτες selfie φωτογραφίες. Από το 1996 ασχολείται με την τέχνη που παράγεται μέσω υπολογιστή (computer art) και των εκτυπώσεων (printed art).
Έργα του Λουκά Σαμαρά εκτίθενται σε μόνιμες εκθέσεις σημαντικών μουσείων μοντέρνας τέχνης, όπως τα MoMA, Smithsonian, Getty και Tate Gallery. Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πολλές αναδρομικές εκθέσεις σε Αμερική και Ευρώπη, με αρχή το 1969 στο MoMA της Ν. Υόρκης. Τιμήθηκε από το Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας (ICP) με το Infinity Award for Art το 1986. Το 2009 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Biennale της Βενετίας.

Istorika Kastorias

 

 

 

Back to top button