Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Δισπηλιό: Στο «φως» ένας αξιοθαύμαστος υδρόβιος πολιτισμός 7.500 ετών

Ο λιμναίος νεολιθικός οικισμός του Δισπηλιού, κοντά στην Καστοριά, μελετάται με σύγχρονες τεχνικές από μεγάλη διεπιστημονική ομάδα προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τη ζωή των ανθρώπων της 6ης χιλετίας π.Χ.. Όπως αποκαλύπτουν και οι αδημοσίευτες μέχρι τώρα φωτογραφίες, ο πολιτισμός που είχε αναπτυχθεί εκεί ήταν αξιοθαύμαστος.
Του Άκη Γαλδαδά
Πριν αρχίσουν να διαβάζουν αυτό το κείμενο η αναγνώστρια ή ο αναγνώστης, καλό θα είναι να έχουν απαντήσει σε μια ερώτηση, σε πρώτη ανάλυση, απροσδόκητη, άβολη και άχαρη: Είναι διατεθειμένοι για τις επόμενες τρεις χιλιάδες λέξεις και τις όποιες συνακόλουθες φωτογραφίες για μια σημαντική ανασκαφή να μη διαβάσουν για περίτεχνα αρχιτεκτονημένους ναούς, για άψογα μαρμάρινα αγάλματα, για ψηφιδωτά και αρχαίους θεούς; Να μην απολαύσουν αντίστοιχες σε αυτά φωτογραφίες; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε η συνέχεια της ανάγνωσης επιφυλάσσει γνωριμία με έναν πανάρχαιο οικισμό. Καθώς σκοπεύουμε να μεταφερθούμε στο 5600 π.Χ., στον πολύ ιδιαίτερο νεολιθικό οικισμό δίπλα στην όχθη της παλιάς λίμνης Ορεστίδας. Σε λιγότερα από δέκα χιλιόμετρα απόσταση από τη σημερινή πόλη της Καστοριάς, στο Δισπηλιό, μια νεολιθική αρχαιολογική θέση με ασυνήθιστο πλούτο ευρημάτων.
Νεολιθικές  δεξιότητες
Περισσότερα από 1.600 ολόκληρα αγγεία συνθέτουν ένα σπάνιο σύνολο σχετικό με τη Νεολιθική Εποχή, ίσως το μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό στην Ελλάδα. Η κεραμική του Δισπηλιού είναι εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικής τυπολογίας. Μαζί βρέθηκαν και πήλινα ειδώλια, γνωστό στοιχείο της Νεολιθικής Εποχής σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αλλά στο Δισπηλιό αναπτύχθηκε με ιδιαίτερο τρόπο. Απεικονίζοντας ειδικές μορφές που δεν έχουν ανάλογό τους σε άλλους οικισμούς της νεολιθικής Ελλάδας.
Η μορφή της καθιστής γυναίκας ύψους 40 εκ. είναι μοναδική, όπως και το ειδώλιο ενός…
Συνέχεια στο tovima.gr
ΦΩΤΟ: Τοίχος της Μέσης Νεολιθικής με πηλό, ξύλο και πασσάλους

 

Back to top button