Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσεις

Πόσο μειώθηκε το μαθητικό δυναμικό στον νομό Καστοριάς τα τελευταία χρόνια (πίνακες – δηλώσεις)

Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, από το σχολικό έτος 2014-15 έως σήμερα, καταγράφουν μια σταθερή μείωση του μαθητικού δυναμικού στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά του νομού, η οποία ξεπερνά το 15%. Από τους 3447 στους 2916 μαθητές, δηλαδή 531 λιγότερους μαθητές στην τελευταία οκταετία.
Επίσης, τα σχολεία έχουν μειωθεί λόγω της έλλειψης μαθητών από 71 σε 59 τη φετινή σχολική χρονιά.
Αυτή τη στιγμή σε όλο τον νομό λειτουργούν 28 Δημοτικά και 31 Νηπιαγωγεία—, εκ των οποίων  δύο είναι Ειδικής  Αγωγής και δύο Πειραματικά (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο αντίστοιχα).
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς Δρ. Αναστάσιος Ξανθόπουλος σε δηλώσεις του στο ΦΟΥΙΤ ανέφερε:
“Δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αρνητική αυτή τάση θα συνεχιστεί γεγονός που προοιωνίζεται την περαιτέρω υποβάθμιση των σχολείων και, φυσικά, την μείωση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά.
Το δημογραφικό πρόβλημα αφενός και η μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική πολλών νέων της Καστοριάς, αφετέρου, οδηγεί σε μια δραματική συρρίκνωση των εκπαιδευτικών δομών και σε έναν αυτονόητο εξορθολογισμό των ανθρώπινων και υλικών πόρων που αυτές διαθέτουν, ώστε διδακτικό προσωπικό και μαθητικό δυναμικό να βρίσκονται σε αντιστοιχία σύμφωνη με τις πρόνοιες της Πολιτείας.
Ως Διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι χρέος μας, σε κάθε περίπτωση, να στελεχώνουμε τα σχολεία μας με το απαραίτητο εκπαιδευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό παρέχοντας στους μαθητές και τις οικογένειές τους μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση σεβόμενοι, πάντα, τη σχετική νομοθεσία και το υστέρημα των φορολογούμενων πολιτών”.

 

 

 

 

 

 

Back to top button