Καστοριά

Ποια σχολεία του Δήμου Καστοριάς προτείνονται να υποβιβαστούν και ποια να καταργηθούν


Με έκτακτο email, που στάλθηκε στις 11:23 πμ της Τρίτης 23 Νοέμβρη 2021, ενημερώθηκαν τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Καστοριάς για έκτακτη συνεδρίασή της την ίδια μέρα στις 4:00μμ. Ποια είναι τα έκτακτα αυτά θέματα;
ΘΕΜΑ 1: “Μεταβολές σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς σχολικού έτους 2022-2023”.
ΘΕΜΑ 2: “Μεταβολές σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς σχολικού έτους 2022-2023”.
Κανένα από τα 2 παραπάνω θέματα δεν είναι έκτακτο θέμα. Είναι ίσως το πιο σοβαρό θέμα όλης της χρονιάς. Να συζητήσει δηλαδή και να αποφασίσει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (έστω και συμβουλευτικά) ποιος θα είναι ο αριθμός των νηπιαγωγών, των δασκάλων, των καθηγητών, των ειδικοτήτων, των δασκάλων ειδικής αγωγής που στέκονται δίπλα στα παιδιά για να δώσουν ένα ανώτερο επίπεδο μόρφωσης. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι να συζητήσουν, αφού ενημερωθούν, οι μαζικοί φορείς του κινήματος της πόλης το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, οι Σύλλογοι των Δασκάλων, των Καθηγητών, η Ένωση Γονέων Καστοριάς, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, τα Σωματεία των εργατών.
Πού βρίσκεται λοιπόν το έκτακτο; Μήπως δεν είναι μία συζήτηση που γίνεται κάθε χρόνο την ίδια χρονική περίοδο;
Κατά τη γνώμη μας λοιπόν αυτή η συσκότιση της συζήτησης, η εμφάνισή της την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, είναι μία μεθόδευση με σκοπό να περάσει άρον-άρον και από το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς την Παρασκευής 26 Νοεμβρίου. Να περάσει χωρίς να γίνει συζήτηση πουθενά στην “πιάτσα”. Γνωστό το κόλπο από παλιά. Όσο λιγότεροι ξέρουν, τόσο λιγότερο μιλάνε, τόσο το καλύτερο.
Κι όλα αυτά έχουν πιο ξεκάθαρο νόημα όταν μελετήσει κανείς την πρόταση που έρχεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς. Υποβιβασμοί σχολικών μονάδων, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, καταργήσεις οργανικών θέσεων.
Συγκεκριμένα:

Τι ψήφισε λοιπόν η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας;
Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Δασκάλων και Καθηγητών (ΣΕΠΕ Καστοριάς, ΕΛΜΕ Καστοριάς) καταψήφισαν τους υποβιβασμούς και τις συγχωνεύσεις. Δεν είναι μόνοι τους όμως εκεί. Εκεί βρίσκεται η πρόεδρος της ΔΕΠ, εκπρόσωπος του Δήμου, εκπρόσωπος της Α΄βάθμιας, εκπρόσωπος της Β΄βάθμιας, εκπρόσωπος από το Επιμελητήριο Καστοριάς. Όλοι αυτοί συμφώνησαν στους υποβιβασμούς των σχολικών μονάδων. Είχαν κάποιες αντιρρήσεις στις συγχωνεύσεις.
Γενικά όμως βάζουν πλάτη για να περάσει η κυβερνητική πολιτική, που είναι Συγχωνεύσεις, υποβιβασμοί, 25άρια τμήματα και στην Καστοριά. Συγκεκριμένα σε τηλεδιάσκεψη στελεχών της εκπαίδευσης (3/6/2021), ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτσης ανήγγειλε γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο να προκύψει πλεόνασμα 8.500 εκπαιδευτικών την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Η συγκεκριμένη φάση έξαρσης του κορονοϊού, τα απίστευτα μεγάλα νούμερα κρουσμάτων, βρίσκουν τις σχολικές μονάδες να βράζουν. Πάρα πολλά τα κρούσματα στους μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων. Η πολιτική της κυβέρνησης τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά με οποιοδήποτε τρόπο έχουν καταντήσει τις σχολικές μονάδες υγειονομικές βόμβες. Ενδεικτικά, σήμερα (23-11-2021), η Α΄ τάξη στο Δημοτικό Σχολείο Μεσοποταμίας έχει 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεν μπορεί όμως να κλείσει το τμήμα, γιατί δεν ξεπέρασε τα 50% (8/17). Οφείλει να συνεχίσει τη λειτουργία της κανονικά.
Όλο αυτό το δίχρονο του κορονοϊού:
Δεν πάρθηκε καμία απόφαση να μονιμοποιηθούν οι χιλιάδες αναπληρωτές, το διδακτικό προσωπικό.
Δεν αυξήθηκε ο αριθμός των υπαλλήλων καθαριότητας στις σχολικές μονάδες. Δεν μονιμοποιήθηκαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καθαριότητας.
Δεν πάρθηκε κανένα μέτρο να χωριστεί κάποιο πολυπληθές τμήμα.
Δεν υπήρξε φροντίδα να στελεχωθούν οι Μονάδες υγείας, να γίνονται Rapid test στις σχολικές μονάδες με ευθύνη και έξοδα του Κράτους. Δεν υπάρχει πρόβλεψη, ακόμα και σύμφωνα με τα μέτρα του ΕΟΔΥ για να πληρωθούν τα έξτρα self test που χρειάζονται σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα σε μία τάξη.
Δε βρέθηκε ακόμα πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Καστοριάς. Το υγειονομικό προσωπικό δουλεύει εδώ και δύο χρόνια στα όριά του.
ΚΥΡΙΟΙ, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ!
Εδώ και τώρα:
• Καμία συγχώνευση, κανένας υποβιβασμός Σχολικών μονάδων. Όλα τα τμήματα με 15 μαθητές ή λιγότερους, ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε αίθουσας.
• Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία – Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
• Διενέργεια rapid tests τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
• Μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία – Κάλυψη της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα όνειρα εκπαιδευτικών–μαθητών–γονιών για το σχολείο των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, για το σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει , «ΔΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ». Το απέδειξαν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων!
Καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, μαθητές και συλλόγους γονέων, ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε απόπειρα συγχώνευσης!
Οι μαζικοί φορείς να παραβρεθούν διαδικτυακά στο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, ζητώντας την άδεια για παρέμβαση και ζητώντας τους κωδικούς σύνδεσης από τη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρακευή 26 Νοεμβρίου στις 6:00μμ.
23/11/2021

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Καστοριάς

 

Back to top button