ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Ούτε μία διαδρομή… (του Γιάννη Ν. Πετκανά)

Διάβασα πρόσφατα στην τοπική ηλεκτρονική ιστοσελίδα fοuit.gr την ανακοίνωση του Δήμου Καστοριάς για το εορταστικό πρόγραμμα δρομολογίων  του καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» στην Ορεστιάδα , τη λίμνη μας και… ιδού η θλιβερή διαπίστωσή μου.

Στο εν λόγω πρόγραμμα δεν έχει καθοριστεί ούτε μία  διαδρομή του καραβιού προς την ιστορική αποβάθρα του Μαυρόβου, από όπου παραδοσιακά απέπλεε και στην οποία τιμητικά προσέπλεε το καράβι «ΟΛΥΜΠΙΑ», καθώς στον περιβάλλοντα χώρο της κατασκευάστηκε με την άοκνη προσπάθεια των ιδιοκτητών Κυριάκου και Ολυμπίας Γκανή και με τη συνδρομή σχεδόν όλων των Μαυροβινών. Μάλιστα, η λιμναία  αυτή διαδρομή του συγκεκριμένου καραβιού  χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, όταν πρωτο- νηολογήθηκε , για να  αρμενίζει  στα νερά της Ορεστιάδας, μεταφέροντας επιβάτες και εμπορεύματα από την ανατολική όχθη της λίμνης μας  προς την πόλη της Καστοριάς και αντιστρόφως.

Και ακόμη, στο εορταστικό πρόγραμμα των δρομολογίων του καραβιού δεν έχει καθοριστεί ούτε μία διαδρομή και προς τη νεο- κατασκευασμένη αποβάθρα της Πολυκάρπης-ιστορική και αυτή –αλλά και  έτοιμη πλέον να απογειώσει τον επισκέπτη  στο μήκος του λιμναίου διαδρόμου της.

Αγαπητοί  άρχοντες του Δήμου μας, πιστεύω  ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή οφείλει να αναδεικνύει τις παραδόσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλων των δημοτικών ενοτήτων  της περιφέρειάς  της.

Γι΄ αυτό,  άποψή μου είναι ότι πρέπει απαραιτήτως η παρούσα δημοτική αρχή να εντάξει στο πρόγραμμα δρομολογίων του καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» στην Ορεστιάδα και τις δύο «ξεχασμένες» διαδρομές που προαναφέρθηκαν, αν πραγματικά πιστεύει ότι εκπροσωπεί ισότιμα   όλα τα δημοτικά  διαμερίσματα και αν θέλει να αποδείξει ότι δεν διακατέχεται από μητροπολιτικές τάσεις και δεν αντιμετωπίζει τις δημοτικές της ενότητες με αποικιοκρατικό πνεύμα.

Γιάννης Ν. Πετκανάς, Φιλόλογος

ΥΓ: κ. Δήμαρχε, κ.κ. εκπρόσωποι του Δήμου Καστοριάς, ως υστερόγραφο σας αφιερώνω τις παρακάτω εικόνες , γιατί…  και με ιστορικές εικόνες του τόπου του πορεύεται κάθε άνθρωπος όπως, βέβαια, και η εκάστοτε δημοτική αρχή !

Η “ΟΛΥΜΠΙΑ” στα σκαριά:

Η “ΟΛΥΜΠΙΑ” εν πλω, Δεκαετία του 1960:

 

Τα αυξημένα δρομολόγια του καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για την εορταστική περίοδο

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button