Ελλάδα

Σε τι υπερέχουν οι μάσκες ΚΝ-95 από τη διπλή χειρουργική μάσκα – Τι λέει φαρμακοποιός (βίντεο)

«Τώρα πια η μάσκα που ζητείται σε μεγάλες ποσότητες είναι η ΚΝ-95 ή η FFP2. Και οι δυο είναι υψηλής προστασίας. Όταν προέρχονται από την Κίνα ονομάζονται ΚΝ-95 και όταν είναι ευρωπαϊκής προέλευσης, FFP2. Τα φίλτρα και η προστασία είναι τα ίδια» αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο φαρμακοποιός Nίκος Στεφανάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» οι συγκεκριμένες μάσκες υψηλής προστασίας προστατεύουν καλύτερα από δύο χειρουργικές γιατί εφάπτονται καλύτερα στο πρόσωπο.

«Μας δυσκολεύει λιγάκι και μάς ζεσταίνει, όμως η προστασία είναι απείρως καλύτερη», τόνισε στην ΕΡΤ ο φαρμακοποιός.

Μιλώντας για τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στις τιμές με την ανακοίνωση των μέτρων ο κ. Στεφανάκης διευκρίνισε ότι οι φαρμακοποιοί δεν διαμορφώνουν τις τιμές, απλά έχουν ένα εύλογο ποσοστό κέρδους.

«Η τιμή διαμορφώνεται από το χονδρεμπόριο. Όταν υπάρχει κάπου πολλαπλασιαζόμενη ζήτηση η τιμή αυξάνεται και είναι λογικό», ανέφερε. Αναφορικά με την επάρκεια των μασκών υψηλής προστασίας ο κ. Στεφανάκης δήλωσε ότι αναμένουν ενημέρωση από τους προμηθευτές τους.

Ήδη, σε διάστημα, τεσσάρων ημερών από την ανακοίνωση των μέτρων η τιμή κάθε τεμαχίου ΚΝ-95 ή η FFP2 έχει αυξηθεί. Στο συγκεκριμένο κατάστημα πωλείται πια προς 70 λεπτά η μία, κόστος καθόλου αμελητέο αν αναλογιστεί ότι παρέχει προστασία για 8 ώρες και όχι για μέρες ή εβδομάδες, όπως την χρησιμοποιεί ενίοτε ο κόσμος.

Οι μάσκες δεν απολυμαίνονται. Και όπως ανέφερε ο κ. Στεφανάκης, «αν ψεκάσετε ή αποστειρώσετε τη μάσκα παύουν να λειτουργούν τα φίλτρα της», προτρέποντας έτσι τον κόσμο να μην τις ξαναχρησιμοποιεί.

«Αποστειρώνουμε τα χέρια μας και πιάνουμε τη μάσκα από τα λαστιχάκια. Δεν πιάνουμε τη μάσκα μας όπως να είναι. Δεν τη βάζουμε στη τσέπη μας και την ξαναφοράμε», επισήμανε προτρέποντας τον κόσμο να προστατευτεί ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.

Ρεπορτάζ: Άντζελα Ζούγρα | ΕΡΤ

Back to top button