Καστοριάφωτορεπορτάζ

Εικονο-δρόμιο στη λίμνη Ορεστιάδα!

Και με… εικόνες πορεύεται ο άνθρωπος και πολύ περισσότερο με εικόνες από τον  «ανθό της λίμνης μας» αλλά και από το υπέροχο φυσικό τοπίο που την περιβάλλει.

Απολαύστε, λοιπόν, στο εικονο- δρόμιο της λίμνης μας μερικές από τις ποιητικές εικονικές συνθέσεις της-ακολουθεί σύντομη περιγραφή ορισμένων- και ξεκουραστείτε από τις έγνοιες της καθημερινότητας .

Καμαρωτά υδρόβια πουλιά , «με πιο λευκά φτερά και από το χιόνι», που άλαλα σε όλη  τους τη ζωή , την αποχαιρετούν, όταν προαισθανθούν το τέλος τους,  με το θρηνητικό «Κύκνειο Άσμα» τους.

Ψαροπούλια-δεινοί κολυμβητές. Είναι οι Κορμοράνοι, οι καλύτεροι συνεργάτες των Αργυροπελεκάνων στο ψάρεμα – γι΄ αυτό και μοιράζονται συντροφικά στο εικονο-δρόμιό  μας, ακόμη και τις πέτρες-λιάστρες της λίμνης μας , για να στεγνώσουν  τα φτερά τους .Το οικοσύστημα μάς διδάσκει, αλλά δεν ακούει κανείς…

Πουλιά-υφάντρες  που υφαίνουν αριστοτεχνικά την  κρεμαστή  τους φωλιά  στους καλαμώνες της λίμνης μας. Ο ποιητικός συνειρμός μού έρχεται αυθόρμητος: ασφαλώς και οι υφάντρες της Αρχαίας Ορεστίδος θήτευσαν στην  τέχνη τους και έτσι έμαθαν να κοσμούν με αριστοτεχνικό τρόπο τις φορεσιές για τις αρχόντισσες του αρχαίου Κελέτρου και της αρχαίας Κρεπενής.

Ποικίλα χηνόμορφα , νηκτικά (νήχω: κολυμπώ) πτηνά, που ενδημούν στην Ορεστιάδα αλλά και που αποδημούν για «άλλες πολιτείες», αλλά και άνθρωποι που συγ-κινούνται στις όχθες της λίμνης μας, χορεύοντας με τις χήνες της .

Βουνοκορφές-άλλοτε καλοκαιρινές και δροσερές και άλλοτε χειμωνιάτικες και  χιονισμένες- πάντα όμως αγέρωχοι φρουροί  του τόπου μας- και ένας…  τοιχοδρόμος (πρόκειται για ένα είδος σπάνιου πουλιού που «χαράσσει» τον δρόμο της ζωής του στους ασβεστολιθικούς βράχους στο φαράγγι Αμπελοκήπων –Μηλίτσας, περιμετρικά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού   Αμπελοκήπων).

Α… ξέχασα και τον «αργυροτσικνιά», ακοίμητο φαροφύλακα στα κάγκελα, όχι του αόρατου εχθρού…, κατά τον αλησμόνητο Τζίμη Πανούση, αλλά της αποβάθρας της Πολυκάρπης.

ΥΓ. Μια φαλαρίδα σε μια παγωμένη άκρη της λίμνης μας καλεί τον καθένα μας για ένα «τριπλό άξελ» στη δική της συναρπαστική λιμναία χορογραφία.

Καλή συγ-κίνηση (και καλό χορό) με το εικονο-δρόμιό μας.

Κείμενο: Γιάννης  Ν. Πετκανάς / Φωτογραφίες: Χρήστος Ε. Δημάδης
(η λήψη των φωτογραφιών έγινε την 15η Ιανουαρίου 2022) 

Καστανοκέφαλος γλάρος
Βουβόκυκνος
Αργυροπελεκάνος
Αργυροτσικνιάς
Χουλιαρόπαπια
Φαλαρίδα
Γκισάρι
Καρακάξα
Κιρκίρι
Λαγγόνα
Μαυροκέφαλη πάπια
Πρασινοκέφαλη πάπια
Νερόκοτα
Σταχτοκουρούνα
Υφάντρα
Τοιχοδρόμος

 

 

Back to top button