Κόσμος

Οι αρχές στην Ουγγαρία μπλοκάραν πολλά λεωφορεία με Oυκρανούς πρόσφυγες

Οι αρχές στην Ουγγαρία έχουν μπλοκάρει, σύμφωνα με ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, πολλά λεωφορεία γεμάτα Ουκρανούς πρόσφυγες επειδή ορισμένα από τα παιδιά δεν είχαν βιομετρικά διαβατήρια, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Λεωφορεία γεμάτα Ουκρανούς πρόσφυγες που αναχωρούν από το Σιγκέντου Μαρματίε στη Ρουμανία με κατεύθυνση προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης ακινητοποιούνται από Ούγγρους συνοριοφύλακες. Αυτό έκανε τους Ουκρανούς πρόσφυγες να μένουν αποκλεισμένοι στα σύνορα για ώρες, με μια γυναίκα φέρεται να πεθαίνει από εξάντληση.

Μπλοκάρισμα και δωροδοκία

Ο αποκλεισμός των λεωφορείων έρχεται εν μέσω της απόφασης του ουγγρικού υπουργείου Εσωτερικών την περασμένη εβδομάδα να μην επιτρέψει την πρόσβαση σε Ουκρανούς πρόσφυγες χωρίς βιομετρικά διαβατήρια. Επιπλέον, σύμφωνα με τοπικές πηγές, οι Ούγγροι συνοριοφύλακες χρεώνουν ζητούν περίπου 15 ευρώ ανά πρόσφυγα.

Οι εξελίξεις στα σύνορα έρχονται στο πλαίσιο της πρόσφατης απαγόρευσης από την Ουγγαρία για αποστολή όπλων και φονικού εξοπλισμού στο Κίεβο. Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα όπως η Ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι επέκριναν επανειλημμένα την κυβέρνηση του Όρμπαν για τις σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές της.

Κώστας Δαβάνης / ertnews.gr

Back to top button