ΓούναΚαστοριά

ΜέΡΑ25 στη Βουλή: Σε ρόλο παρατηρητή η κυβέρνηση ενώ η γούνα καταρρέει διεθνώς (βίντεο)

Κρίτων Αρσένης – Σίμος Κεδίκογλου – Μιχάλης Παπαδόπουλος

Τη δραματική κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία, που μαζί με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση ζει και την κατάρρευση των γουνοποιητικών περιοχών -ειδικά της Καστοριάς- έφερε στη βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ψηφοθηρικό εμπόριο ελπίδας. Δεν υφίσταται το επικείμενο τέλος της γούνας, απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου. Να πιστέψουμε ότι δε βλέπει το υπουργείο τι συμβαίνει γύρω του; Διεθνώς έχουν αλλάξει τα ήθη και η γούνα καταρρέει παγκόσμια: Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Εσθονία, Νορβηγία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Τσεχική Δημοκρατία έχουν προχωρήσει σε απαγόρευση εκτροφής με ή χωρίς χρονικά όρια, και αντίστοιχη νομοθεσία εξετάζεται σε Βουλγαρία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Λετονία, Ισπανία -ακόμα και στην Ουκρανία εξεταζόταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας. Επιπλέον, ο πόλεμος και οι κυρώσεις στη Ρωσία αλλάζουν εντελώς το σκηνικό, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία είναι βασικοί προορισμοί των προϊόντων γούνας -το 95% των εξαγωγών κατευθύνεται εκεί. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί νέες μονάδες-εκτροφεία, αντί να χρηματοδοτήσει τη δίκαιη μετάβαση αυτής της περιοχής σε άλλες βιώσιμες δραστηριότητες έγκαιρα, έστω τώρα.

 Ο πρώην υπουργός, ο κ. Βορίδης, από το βήμα της βουλής απαντούσε σε αντίστοιχη ερώτησή μας ότι αν δεν είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις γούνας, θα κλείσουν, θα πτωχεύσουν, θα εξυγιανθούν ή δε θα εξυγιανθούν. Και αφήνουν την τοπική κοινωνία στην τύχη της. Δεν ακούει το υπουργείο ούτε τις εκκλήσεις των γουνοποιητών και των εργαζόμενων. Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας “Ο Προφήτης Ηλίας” ζητά με επιστολή του να ενισχυθεί η γούνα, γιατί αυτό ξέρουν να κάνουν, αλλά ζητούν και βασικό μισθό για έναν τουλάχιστον χρόνο στους άνεργους γουνεργάτες και τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα για νέες θέσεις απασχόλησης μαζί με πρόγραμμα κατάρτισης σε νέα επαγγέλματα. Η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη. Αλλά η κυβέρνηση έχει κλειστά τα αυτιά και τα μάτια. “Ο πόλεμος δε θα κρατήσει για πάντα, ούτε το τέλος της γούνας θα έρθει τόσο γρήγορα”, μας είπε ο κ. Κεδίκογλου. Γνωρίζει ο υφυπουργός πότε θα αρθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία και πότε θα “συνέλθει” η Ουκρανία; Με μαντείες θα προχωρήσει η κυβέρνηση ή με ανάλυση για τη διεθνή κατάσταση και σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Καστοριά και τη Δυτική Μακεδονία; Μόνο η κυβέρνηση δε βλέπει τι συμβαίνει. “Με τις τελευταίες εξελίξεις της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης γίνεται αντιληπτό ότι ο κλάδος της γουνοποιίας αναστέλλεται πλήρως”, γράφει σε επιστολή του το Επιμελητήριο Καστοριάς. Ζητά για τους εργαζόμενους του κλάδου επαναφορά της αναστολής ή ανάλογου μέτρου και παράταση των επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

 “Ο πρωτογενής τομέας δύναται να αποτελέσει εναλλακτική οικονομική δραστηριότητα για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης” ήταν η απάντηση του υφυπουργού. Είναι αυτό συγκεκριμένο σχέδιο; Τα υφιστάμενα προγράμματα που αναφέρει ο υφυπουργός για όλη τη Δυτική Μακεδονία είναι το σχέδιο απέναντι στην κατάρρευση της γούνας στην Καστοριά;

 Το θέμα μάλλον ενοχλεί την κυβέρνηση, αλλιώς δεν εξηγείται γιατί θέλησε να παρέμβει και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ η θεσμική του υποχρέωση ήταν να απαντήσει σε άλλη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25. Η κυβέρνηση στήριξε τους γουνεργάτες με την επιστρεπτέα, είπε. Αν θέλουν βέβαια να μιλήσουμε για το χθες, αρκεί να δούμε τι συνέβη στην εκλογική περιφέρεια του κ. Παπαδόπουλου, και τι μέριμνα υπάρχει από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους από την απολιγνιτοποίηση χωρίς δίκαιη μετάβαση. Να μας πουν γιατί, αφού τόσο νοιάζονται όπως λένε για τους κατοίκους της περιοχής, σχεδιάζουν να κλείσει το νοσοκομείο της Καστοριάς και να κρατήσουν μόνο ένα νοσοκομείο σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τα υπόλοιπα να μετατρέπονται σε “Κέντρα Υγείας”.

“Αν ο κ. Παπαδόπουλος θέλει να πει κάτι στους εργαζόμενους στην Καστοριά, να μας πει αν δεσμεύεται για βασικό μισθό τουλάχιστον για έναν χρόνο στους άνεργους και εφάπαξ επίδομα στους μακροχρόνια άνεργους”, είπε ο Κρίτων Αρσένης. Και να σχεδιάσει η κυβέρνηση μαζί με την τοπική κοινωνία τη δίκαιη μετάβαση σε βιώσιμες δραστηριότητες.

Back to top button